Ако искате Вашето дете да е здраво, през четирите сезона почти няма такова време, при което децата не бива да се извеждат навън. Дори и при най-неблагоприятни атмосферни условия е добре те да прекарват макар и кратко време на открито.

Защо да го извеждате
Продължителният престой в помещения с парно отопление е нездравословен. Топлият въздух е наситен с прах и болестотворни микроорганизми. В стаите, отоплявани с печка с твърдо гориво, съдържанието на кислород е намалено. Въздухът навън е по-влажен, по-богат на кислород и съдържа по-малко прах и бактерии.

 • Промяната от топло към студено има закаляващ ефект и е полезно да се прави по-системно.
 • По време на разходката детето се чувства свободно, може да играе на воля, а това му помага да укрепва физически и психически и да спи по-добре.
 • Най-здравословно е сухото и студено време.
 • Само при мъгла е добре да си останете вкъщи. Наситените с прах и химикали капчици на мъглата дразнят лигавиците и предразполагат към заболявания на дихателните пътища.

  Как да го обличате
  В студените дни не обличайте децата нито много дебело, нито много тънко. Важно е да са предпазени от влагата чрез водонепромокаемо облекло.


  Предпочитайте дрехите от промазан памучен плат с качулка.
  Обувките да са от естествена кожа. В дъждовно и мокро време може да обувате гумени ботушки на детето, но задължително щом се върнете вкъщи, го събувайте. Следете краката му винаги да са топли.