Всички родители искат най-доброто за децата си. Те знаят, че тяхното здраве е безценно. За правилното развитие и подсилване на мускулите на детските крака е нужно да се изпълняват упражнения, които подпомагат и укрепват целия организъм. Най-добре е тези упражнения да са под формата на игра – така по забавен начин децата ще тренират мускулите си, без да усещат тежестта на задължителното упражнение. Ето няколко предложения:

В седнало положение:

Чекмедже- поставете шепа копчета, кестени или други малки предмети пред Вашето дете. Накарайте детето да направи модели от тези предмети, като използва върховете на пръстите си. (напр. за момиче – пеперуда или цвете, а за момче – кола или самолет).

Цирков артист- седнете пред Вашето дете, поставете топка пред него, хвърляйте си я един на друг, като използвате краката си.

Художникът- сложете парче хартия пред Вашето дете, помолете го да сложи пастел между първия и втория пръст и да нарисува нещо, например къща.

В легнало положение:

Колоездене- помолете Вашето дете да легне по гръб. Подайте му торби пълни с грах и го накарайте да ги държи с пръсти и да имитира движения като при колоездене с краката.

В стоящо положение:

Смърфове, жирафи, зайчета- помолете Вашето дете да върви на пръсти, на пети и да скача. Може да сравните себе си със смърфовете, жирафи или скачащи зайчета.

Щъркелът- помолете Вашето дете да стои на един крак като щъркел, кажете му да повдигне торба (жаба) и да я сложи някъде другаде (например в чинията).

Машина за смилане- окуражете Вашето дете да стои върху вестник и да разкъса с пръсти на малки парченца.
Ако е възможно, запишете Вашето дете на уроци по плуване – плуването укрепва мускулите на краката.