Интересен или стряскащ е кабинетът на лекаря за малкото дете? Лелята или чичкото с бялата престилка държат някакви странни предмети и искат да събличат бебето. После му правят различни манипулации, които най-често водят до плач.
Всеки път майките с вълнение тръгват за поредния профилактичен преглед на малчуганите заредени с разнообразни въпроси. Правилно ли храня детето? Наддава ли то добре? Защо още не му никнат зъбки?... Как да накарате детето да привикне с обстановката в лекарския кабинет и да не се плаши от бялата престилка? Как слушалката да му стане приятел, а прегледът на гърлото да не е така ужасяващ? Предлагаме ви някои практически съвети.Без паника

Първо не изпадайте в паника. Ако нещо в състоянието на детето ви безпокои, преодолейте майчините страхове и се опитайте спокойно и точно да опишете симптомите пред педиатъра. Преувеличаването или омаловажаването на болестните прояви е нежелателно и може да подведе специалиста. Има състояния, при които отлагането и забавянето на лекарската помощ са фатални, но и излишната паника не помага.

Задавайте въпроси
Тръгвайте към лекарския кабинет с вече набелязани въпроси, които ще зададете на лекаря. Не се притеснявайте – питайте за всичко, което ви интересува.

Описвайте състоянието на детето ви с подробности. За лекаря са важни и детайлите (повишена телесна температура, повръщане, апетит, приложени по ваша инициатива медикаменти и т.н.).

Носете необходимото
Носете резултатите от предишни прегледи и изследвания. Ако детето има разстройство, запазете и вземете пелената с последните изпражнения.
Нужни са ви и някои аксесоари, които ще свършат добра практична работа в кабинета. Сред тях са пелена за постилане върху масата за преглед, пелена за смяна и плик за мръсното бельо, чиста тениска (някои деца повръщат при оглед на гърлото), биберон с чай или с плодов сок, любимата играчка.

Честно и тактично

Никога не плашете детето с лекаря, спринцовката или иглата! Ако се наложи да се вземе кръвна проба или да се прави инжекция, отвлечете вниманието на малчугана с весели физиономии и играчки. Ако детето ви е по-голямо, обяснете му, че ще го заболи, но това е необходимо, за да е здраво, да може да играе, да излиза навън. Бъдете честна към детето си, не го залъгвайте. Лъжите само ще го натъжат и то може да загуби доверието си към вас. Затова пък лесно може да превърнете прегледите в игра. Колкото и сериозно да е заболяването, опитвайте се да преодолявате тревогата и винаги се обръщайте с ведро лице към детето ви. Така и то ще се успокои и по-малко ще се стряска от лекарския кабинет.

„9 месеца”