Смукането на палеца е проблем и по тази тема определено съществуват противоречиви мнения. По-рано се смятахме, че смукането на палеца е просто лош навик. Затова, когато майката за пръв път забележи, че бебето си смуче палеца, тя се опитва да го отучи преди смукането да е станало ,,навик", но сега знаем, че поне в началото смукането на пръста не е навик.

Главната причина палецът да се окаже в устата на бебето е незадоволеният инстинкт за смукане - на гърдата или шишето. Доктор Д. Леви посочва, че бебетата, хранени на три часа, не си смучат палеца толкова, колкото бебетата, които се хранят на четири часа. Той допълва също, че бебетата, които сучат 10 минути вместо 20, са по-склонни да смучат палеца си, отколкото бебетата, които трябва да сучат по 20 минути, за да се наситят. Ако вашето бебе започне да се опитва да си смуче пръста или ръката, за предпочитане е да не го спирате веднага, а да му дадете възможност по-дълго време да суче от гърдата или от шишето.

Кога трябва да обърнете внимание на смукането на пръста?

Трябва да обърнете внимание на смукането на палеца, когато бебето започне да се опитва да го смуче, а не когато окончателно свикне. Много бебета през първите месеци още не могат да координират движенията на ръцете си. Такова бебе може да се мъчи да си вдигне ръката и да я търси с уста. Ако успее да си докара юмручето до устата, то ожесточено го смуче. Това трябва да ни сигнализира - потребността на бебето да суче не е задоволена, енеобходимо е да се увеличи продължителността на сукането на гърдата или това от шишето.

Потребността да суче е най-голяма у бебето през първите 3-4 месеца след раждането, намалява. Някои бебета искат да сучат само до към седмия месец, а други предпочитат да го правят дори след първата си годинка.

Инстинктът за сукане е различен при различните бебета. Някои кърмачета не сучат повече от 15 минути и въпреки това никога не си смучат палеца, а други си изсукват млякото от шишето за 20 минути и дълго време си смучат палеца. Има и някои, които започват да си смучат палеца още в родилния дом и след това продължават вкъщи. Не трябва да се безпокоите, ако бебето си смуче пръста само няколко минути преди самото хранене. То прави това само защото е гладно. Но в случаите, когато бебето си смуче палеца след ядене и между храненията, трябва да помислите по какъв начин да задоволите нуждата му от сукане.

Повечето бебета започват да си смучат палеца преди третия месец. Гризането на палеца, пръста или ръката по време на поникването на зъби (най-често около четвъртия месец) не трябва да се бърка със смукане на палеца.

Смукане на пръста у естествено хранените бебета. Естествено хранените бебета са по-малко склонни да смучат палеца си. Това е защото майката оставя бебето да суче, колкото то пожелае. Но – картинката с шишето изглежда по труд начин: когато бебето изпие количеството в бутилката, то спира, защото не обича да всмуква въздух или пък защото майка му взима шишето. Ето защо първият въпрос при едно естествено хранено бебе, което си смуче палеца, е дали ще суче по-дълго, ако го оставите. Ако е така, оставете го да суче 30, даже и 40 минути, стига да имате време. Бебето може да изсуче по-голяма част от млякото в гърдата за 5-6 минути, останалата част от времето има друга цел - да задоволи своя инстинкт за сукане, залъгвано от малката струйка мляко. С други думи, оставено на гърдата 35 минути, то получава почти толкова мляко, колкото, ако суче само 20 минути.

Да, млечната жлеза се нагажда към индивидуалните нужди на бебето. Ако бебето на всяко кърмене суче само от едната гърда и спре, вие не можете да го накарате повече да суче. Бебето, което на всяко кърмене суче и от двете гърди и започне да си смуче палеца, представлява друг проблем. Да предположим, че след като е сукало 10 минути от едната гърда, му дадете втората, след 5 минути може да изсуче от втората гърда толкова мляко, че да има неприятно усещане вследствие преяждане. Тогава то спира да суче, въпреки че още не е задоволило смукателния си инстинкт, и затова започва да си смуче палеца. Можете да опитате два начина да го накарате да суче по-дълго. Вижте дали няма да се задоволи само с едната гърда на всяко кърмене, като го оставите да суче колкото иска. Ако гладът му не може да се задоволи, то поне го оставете да суче по-дълго от първата гърда. Вместо да го преместите на другата си гърда след 10 минути, оставете го да суче 20 минути, ако иска. След това му дайте да суче от втората гърда толкова, колкото иска.

Смукане на палеца у изкуствено хранени бебета. При изкуствено храненото бебе смукането на палеца най-често започва, когато то се научи да изпива шишето си за 10 вместо за 20 минути. Това става, защото с увеличаване на възрастта бебето закрепва, а гумените биберони стават по-меки. Независимо от това за колко време се свършва шишето, първото нещо е да купите нови биберони. Оставете дупките им такива, каквито са, без да ги разширявате и вижте дали това няма да удължи продължителността на храненето. Разбира се, ако дупките са много малки, някои бебета се изморяват и изобщо престават да се опитват да сучат. През първите 6 месеца дупките на биберона трябва да бъдат толкова малки, че бебето да може да изсуква млякото си за 20 минути. Тук става дума за времето, когато бебето действително суче, почивките не се включват.

Ако бебето си смуче палеца, не трябва да бързате с намаляване броя на храненията. За задоволяване сукателния инстинкт у бебето са от значение не само продължителността на всяко, хранене, но и броят на храненията в денонощието. Ако въпреки,

че сте удължили продължителността на кърменето или на храненето с шише, то все още си смуче палеца, разумно е да не намалявате броя на храненията. Например, ако едно тримесечно бебе проспива храненето си в 22 часа, но доста много си смуче палеца, е по-добре да го будите в 22 часа, стига да не отказва храненето, като го разбудите. Това хранене ще може да се отмени вероятно след 2 месеца.

Отражения върху зъбите от смукането на палеца.

Може би се безпокоите за отражението на смукането на палеца върху челюстите и зъбите. Проучвания показват, че смукането на палеца често води до изкривяване на горните млечни зъби навън, а долните зъби се изкривяват малко навътре. Колкото повече детето си смуче палеца, толкова изкривяването е по-голямо. Изкривяването на зъбите зависи най-вече от положението на палеца в устата на детето. Но стоматолозите изтъкват, че това изкривяване не оказва влияние върху постоянните зъби, които започват да поникват около 6-годишна възраст.

Смукането на палеца у по-големите деца. Когато детето наближи една година, смукането на палеца се превръща в друг вид необходимост. То става един вид успокоително средство, което му е необходимо в определени моменти. Когато не може да се справи с дадено положение, мъничето се връща към своя бебешки период, когато смукането на палеца е било най-голямото му удоволствие – изключително рядко смукането на палеца започва след първата година.

Какво трябва да предприемете? Детето може да се отегчава от това, че няма достатъчен контакт с други деца, че няма много играчки, или че е принудено с часове да седи в количката. Дете на година и половина може по цял ден да се сърди на майка си, ако тя непрекъснато му забранява да прави неща, които са привлекателни за него. По-добре е просто да се отвлече вниманието на детето с някаква играчка. Друго дете пък може да има с кого да играе и да има свобода на действие в къщи, но е твърде срамежливо, за да се отдаде на тези занимания. То само наблюдава отстрани и си смуче палеца. Множество малки деца, които редовно си смучат палеца, изобщо нямат нужда от промяна на отношението към тях, тъй като те са много щастливи. Ако се предприема нещо за детето, което твърде много смуче палеца си, то трябва да се направи живота му по-интересен и по-приятен.

Казаното дотук се отнася също така и до детето, което смуче ъгъла на одеялото , дъвче яката на якето си, когато му се спи или когато се чувствува изоставено.

Използуването на ръкавички, мазането на палеца с неприятно на вкус вещество сами правят децата по-нещастни и не прекратяват навика по-бързо. Често сте чували препоръката да дадете някаква играчка на детето, щом като започне да си смуче палеца. Разумно е да имате достатъчно интересни неща, с които детето може да си играе така, че да не се отегчава. Но ако всеки път, когато то си сложи палеца в устата, вие скачате, за да му тикнете някоя играчка в ръцете, това скоро ще престане да дава резултати. Ако вашето дете е от малкото деца, които на 5-годишна възраст все още си смучат палеца, и вие започнете да се тревожите, че то ще увреди постоянните си зъби. В тази възраст можете да успеете, ако му обещаете подходяща награда. Но на практика никое 2-3-годишно дете няма воля да превъзмогне инстинкта заради някаква награда и вие няма да получите резултат.

Така че, ако вашето дете си смуче палеца, погрижете се животът му да бъде по-приятен. Напомняйте му, че някой ден то ще бъде достатъчно голямо, за да престане да си смуче палеца. Това приятелско поощрение ще го накара само да поиска да се избави от този навик веднага щом като може. Не му натяквайте. Най-важното е изобщо да спрете да мислите за това. Ако продължавате да се тревожите, даже без да казвате, детето ще чувствува това и у него може да се предизвика обратна реакция. Помнете, че след време детето само ще престане да си смуче палеца.

Имайте предвид, че този навик не изчезва изведнъж. За известно време той рязко намалява и след това отчасти се възвръща по време на болест или когато детето трудно се приспособява към нещо. Разбира се, че няма да придължи вечно, обикновено изчезва между 3-и 6-годишна възраст.

Текст: Milenita May