Плачът е единственият начин бебето да ви съобщи какво изпитва: Гладно е – сложете го на гърдата или му дайте шишето.


Чувства се самотно – гушнете го или го сложете така, че да ви вижда.

 • Уморено е или дори преуморено – помогнете му с нежна прегръдка.
 • Студено му е студено или му е топло – пригодете облеклото или завивките му към външните условия.
 • Отегчено е (колкото и невероятно да ви изглежда) – разходете го около креватчето му, за да го развлечете. Поиграйте с него. Изпейте му песничка.
 • Не му харесва да е голо – новородените не са свикнали да понасят въздушни бани. Покривайте го с кърпа, когато го преобличате.
 • Напишкано е – подсушете го колкото е възможно по-бързо.
 • Не може да отделя газове – помогнете му, като го държите изправено и насочвате брадичката му нагоре, за да може дихателната тръба да се изправи.
 • Неразположено е (има обрив, хрема или температура) – най-добре е своевременно да се прегледа от специалист.

  Когато бебето плаче, най-напред се успокойте. Добре е да знаете, че плачът е неговият език и трябва да се вслушвате в него, преди да се опитвате да го утешавате. Пристъпете към плачещото мъниче спокойна и с ведро лице.
  Наблюдавайте постоянно вашето Слънчице. Опитвайте се да разберете какво казва то с тялото си. Изпънато ли е от глад или очите му се затварят от умора. Гледа ли закачливо – твърде далеч от заспиване, или се превива от колики. Анализирайте ситуацията.

  Направете заключението си въз основа на това, което виждате и чувате, и на вече преживяното с бебето. Ще се уверите, че с всеки изминал ден го разбирате все по-добре!
  Въпреки многото съвети, които ще чуете, не оставяйте детето да плаче. То винаги има нужда от вас. Не се страхувайте, че с милувки и прегръдки, с нежни думи и закачки ще го разглезите. Това по-скоро ще задълбочи и обогати взаимоотношенията между вас и ще положи трайно доверие помежду ви.
  Запомнете, че потребността от любов и отзивчивост е най-силна през най-ранното детство. Затова дарявайте щедро обич на бебето – и когато сияе от радост, и когато безутешно плаче от болка или гняв…