Проф. д-р Пенка Переновска е специалист по детски и белодробни болести, национален консултант по педиатрия и началник на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Александровска". Ето какво сподели тя с нас по темата за ротавирусите.

Ротавирусните инфекции са предотвратими чрез ваксинация. В България има две ваксини, предназначени за бебета, които се дават през устата. Световната здравна организация препоръчва използването на ротавирусни ваксини при всички деца. Страните от Европейския съюз, които са въвели ротавирусни ваксини в своите национални /регионални програми за имунизация, отбелязват значително намаляване на броя на хоспитализираните деца вследствие на ротавирусна инфекция. Към май 2017 година 98 държави в света са въвели или планират въвеждането на Национална имунизационна програма срещу ротавирусни инфекции. От 2017 г. в България има Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити, с която държавата заплаща два вида ротавирусни ваксини за новородени на възраст 6–24 или 32 седмици (според вида на приложената ваксина), т.е ротавирусните ваксини са безплатни. Тези ваксини са предназначени за активна имунизация на бебета за предотвратяване на гастроентерит, дължащ се на ротавирусна инфекция. И двете ваксини се накапват през устата независимо от приема на храна или кърма. Ваксините са сладки и се приемат добре от децата. При висок ваксинационен обхват се изгражда т.нар. колективна защита, която предпазва и по-големите братя и сестри на ваксинираните бебета. В страните от Европейския съюз и двете ротавирусни ваксини са до 100% ефективни срещу прием в болница заради ротавирусна инфекция.

Възможно ли е да се появи реакция след ваксинация на бебето?

Вече 12 години ротавирусните ваксини демонстрират много добра поносимост и безопасност. Всички странични ефекти са описани в листовката за пациента. Едновременното приложение на ротавирусните ваксини с други имунизации от календара, като с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и ацелуларен коклюш (DTPa), инактивирана полиовирусна ваксина (IPV), конюгирана ваксина срещу H. influenzae тип b (Hib), ваксина срещу хепатит B и пневмококова конюгирана ваксина, показва, че в защитния имунен отговор или профила на безопасност на съответните ваксини няма промяна.

При поява на неспокойствие, висока температура, непрекъснат плач уведомете педиатъра.

Ако бебето ви има симптоми, които свързвате с ваксините, моля, съобщете ги на страницата на Изпълнителната агенция по лекарства (иал): www.bda.bg

Как се отразява ротавирусната инфекция на малките деца?

Годишно около 1 млрд. деца под 5 год. имат епизоди на диария, повече в развиващите се страни. Всяка година диарията убива 2 милиона деца на възраст под 5 години. Новородените и децата в ранна детска възраст имат ежегодно 3–10 диарийни епизода, децата над 5-годишна възраст < 1 диариен епизод годишно. Дехидратацията (обезводняването) е най-бърза и тежка при новородените и децата до 2-годишна възраст.

Ротавирусът е най-честата причина за болнично придобита диария (31–87%), най-често между 2-рия и 6-ия ден от заболяването. Една пета от децата с ротавирусен гастроентерит са се заразили в болница.

Тежестта на протичането и на усложненията се променя значително при следните рискови групи:

 - деца с ниско телесно тегло при раждане (1,5–2,5 кг);

 - деца с приложена неонатална реанимация;

 - деца с имунодефицитни състояния.

Как да предпазим детето от ротавирусна инфекция, изключвайки ваксината?

Ротавирусите са много устойчиви на околоната среда и стандартните методи за дезинфекция. Ротавирусите могат да останат на сухи повърхности за период до два месеца.

Ротавирусната инфекция може да се определи като „болест на мръсните ръце“. Личната хигиена и доброто почистване на бебето след изхождане са от изключителна важност. Общите превантивни мерки за защита срещу ротавирусни инфекции включват грижа за хигиената на ръцете от всички.

Важни са всички хигиенни и дезинфекционни мерки за предотвратяване пренасянето на ротавирусната инфекция чрез заразени ръце, вода и напитки, сурови плодове и зеленчуци, твърди предмети, водоеми, водни басейни и др.

Кои са задължителни ваксини в имунизационния календар?

Политиката в областта на ваксинопрофилактиката е съобразена със съвременните европейски критерии за качество, ефикасност и безопасност на ваксините. Най-важното изискване към ваксините е чрез тях да се постигне максимален ефект и рискът от нежелани реакции да бъде минимален, особено за новородените и малките деца.

Предимствата на разработените през последните години комбинирани ваксини, които са включени в имунизационния ни календар, са:

  • Намален брой убождания.
  • Опростяване (улеснение) на имунизационните календари.
  • Потенциално увеличение на имунизационния обхват.
  • Потенциално подобрение на времето (срока) за ваксинация.
  • Подпомагат въвеждането на нови антигени.
  • По-лесно съхранение.
  • Намалени манипулации и административни разходи.

Кои са най-опасните детски болести, които могат да бъдат предотвратени с помощта на ваксини?

Ваксинопрофилактиката е едно от най-великите постижения на човечеството и най-надеждният метод за профилактика на инфекциозните заболявания. Всяка година 2 млрд. деца и възрастни боледуват от инфекциозни заболявания, като 16 млн. от тях умират. Програмите за ваксинация срещу полиомиелит, тетанус, дифтерия, коклюш, паротит, морбили ежегодно спасяват живота на повече от 3 млн. души.

 

Разговора проведе Виржиния Николова