Някои бъдещи майки се оплакват от сърдечни смущения. И това е нещо нормално през 9-те месеца, тъй като в женския организъм настъпват промени, които се отразяват и на работата на сърцето. Тези безобидни симптоми обаче понякога са трудно различими от онези, които са сигнал за сърдечно заболяване. Ето защо, ако нещо ви тревожи, обезателно направете консултация с кардиолог.

Безопасното ниско кръвно

В повечето случаи още от самото начало бременността е съпътствана от ниско кръвно налягане. То достига най-ниските си стойности във второто тримесечие, а после отново се покачва. Ефектът се дължи на периферното разширяване на кръвоносните съдове, на пренастройването на хормоналния баланс, на нарушеното обратно връщане на кръвта от притискането на венозните съдове от растящото бебе в утробата. Симптоми на ниското кръвно са отпадналост, лесна уморяемост и световъртеж. За да се предпазите от тях, пийте повече течности, включвайте в дневното си меню храни, които подсилват сърцето (овесени ядки, риба, орехи, чесън и др.) движете се повече и редовно проветрявайте дома си. При извънредни случаи на рязък спад на кръвното можете да изпиете чаша айран със сол или кофеинова напитка, или пък да хапнете нещо сладко. Не забравяйте все пак, че през 9-те месеца не бива да прекалявате нито със солта, нито с кофеина.Стопирайте високото кръвно!

Границите на нормите за артериалното налягане при бременните са до 140/90 mm Hg. Много по-сериозен проблем през 9-те месеца е повишеното кръвно налягане.  Между 8 и 10% от бъдещите майки страдат от т.нар. хипертония на бременността, като при една трета от тях повишеното кръвно е било проблем още преди зачеването. С повишен риск са бременните, които имат фамилна обремененост, които са наддали повече килограми през 9-те месеца и обичат да си похапват твърде солени храни. Хипертонията на бременността се развива най-често в последното тримесечие.

Риск от усложнения
Прееклампсията пък е хипертония на 9-те месеца, съпроводена с протеинурия (отделяне на патологично количество белтък в урината). Това състояние се развива при 25% от бъдещите майки, при които кръвното налягане е повишено. Най-тежката форма на хипертонията на бременността е появата на конвулсии – т.нар. еклампсия. Тя носи висок риск както за майката, така и за бебето.

Все още няма еднозначен отговор от какво се причиняват тези състояния. Несъмнено обаче са намесени хормонални, имунни, съдови и тромбоцитни фактори.  Симптомите на тежката хипертония и прееклампсията  включват главоболие, замъглено зрение, коремни болки,    силно изразени отоци на краката, намалено отделяне на урина, гърчове. За да се избегне рискът, кръвното налягане трябва редовно да се измерва в женската консултация, а у дома това е задължително за бъдещите майки с вече установена хипертония.

Когато през 9-те месеца хипертонията се диагностицира, на първо място се предприемат немедикаментозни мерки – промяна в двигателния режим (със задължителна минимум двучасова почивка през деня), намален прием на готварска сол и др. Терапията с лекарства започва единствено при системно измерени стойности на диастолното налягане над 85 mm Hg. Още при първите алармиращи симптоми за покачване на кръвното бременната трябва да се обърне към лекар. Успокоителното е, че сериозните усложнения настъпват рядко и са предотвратими, ако бъдат уловени рано.

Доц. Иво Петров, д-р Лора Николова
Клиника по кардиология и ангиология
МБАЛ „Токуда Болница София”

Когато сърцето прескача...

 „Усещам тежест отляво“, „Лесно се задъхвам!“, „Сърцето ми сякаш прескача!“ са все оплаквания, които могат да се чуят от доста бъдещи майки. Те се дължат на функционални смущения на сърдечната дейност, които са често срещани през 9-те месеца. Т.нар. екстрасистоли (прескачания на сърцето) са доста смущаващи за бременната. В повечето случаи субективното усещане за сърцебиене е резултат от хиперкинетичната циркулация. В последните месеци на бременността с нарастването на бебето механичното изместване на сърцето също може да е причина за усилване на екстрасистолите, както и за усещането за тежест и дискомфорт в сърдечната област. Понякога прескачанията на сърцето са съвсем невинни нарушения на сърдечния ритъм, които не са опасни нито за майката, нито за бебето. Неприятното усещане обаче за прескачане, задушаване или нарушено преглъщане стряскат бъдещата майка. Оттук често се създава порочен кръг, в който тревожността и екстрасистолите взаимно се провокират. За да овладеете тези симптоми, противодействайте с умерено движение, здравословен сън, а  при по-упоритите случаи на помощ идват медикаменти, оптимизиращи електролитния баланс. Понякога засилената екстрасистолия може да се свърже с пролапс на митралната клапа, който се среща при 10% от хората. Обикновено бременността и раждането при жени с пролапс на митралната клапа протичат без усложнения, но въпреки това се налага да бъдат наблюдавани от кардиолог.