Името й е Яна Данаилова и личната й житейска кауза е здравето и здравословният начин на живот. Тя е сертифициран преподавател по йога, член е на Управителния съвет на Българското вегетарианско общество, докторант по икономика, майка на две деца, управител на собствен бизнес и е ангажирана с обществено полезни каузи, посветени на спорта и здравето. Ето какво ни разказа тя за петицията за здравословното хранене на децата в училищата, детските градини и ясли, на която е автор, за предстоящите си семинари, за начина на хранене.

За повече информация: тел. 0899 929 696

Яна, вие сте дипломиран нутриционист. Разкажете ни в какво се изразява вашата практика.

Моята страст и отдаденост на здравословното хранене, както в повечето случаи, бе резултат на моята лична битка да възстановя и съхраня здравето си. За жалост, ние, хората, сме устроени така, че сме склонни да си наложим ограничения или по-стриктни правила на живот и хранене едва когато е застрашено здравето ни. Аз лично винаги съм спортувала активно и съм поддържала физическата си форма, тоест не ми се е налагало да се боря с излишни килограми. Поредица от няколко неблагоприятни обстоятелства около втората ми бременност ме подтикнаха да се обърна към холистичния подход в медицината, да преоткрия лечебната сила на свежата и суровата храна и да се отдам на тази си страст, за да помагам и на други хора. В момента работя предимно с жени и/или майки, като изготвям индивидуални хранителни режими с цел редукция на теглото или пречистване на организма, работим за изграждане или подобряване на хранителните навици – лични и тези на децата и цялото семейство. Не съм лекар и не предписвам лечения, но споделям опит и знания по отношение на силата на добрата храна, както, разбира се, и лесни и полезни рецепти.

Освен с хранене се занимавам активно и с йога. Водя ежедневни онлайн практики за стягане и оформяне на проблемните зони – бедра, ханш, ръце и коремче. Освен това водя и практики за осъзнаване, овладяване и повишаване на женската енергия. Защото няма как една жена да е пълноценна и щастлива, ако не е в хармония с тялото, емоциите, душата и мечтите си. А всичко това се получава с комбинация от правилно хранене, движение и женски практики.

В кой момент от живота си осъзнахте, че начинът на хранене е от особено значение не само за личното самочувствие, но и за здравето ни?

Като активно спортуващо момиче, аз винаги съм внимавала как се храня и както споменах, не съм имала проблем с наднормено тегло. Естествено, като малка бях и много, много здрава. Но предизвикателствата, пред които бях изправена с втората ми бременност, и неефективността на конвенционалната медицина да се справи с тях, ме наведоха на мисълта, че има друго решение. Медикаментите, които приемах, за да повишат хемоглобина ми, имаха ефект само докато ги приемах. След преустановяване на приема нивата отново падаха. Осъзнах, че потискам симптомите, а не отстранявам причината за анемията си и започнах да чета. Промених кардинално начина си на хранене и от анемията ми няма и помен. Повиших нивата на костната си плътност, нормализирах хормоните, които бяха паднали под долната граница, и това само със силата на добрата храна. В момента не се суплементирам, но се храня изключително разнообразно и богато и се радвам на отлично здраве. Разбира се, като отговорен човек, всяка година си правя пълни обстойни изследвания, защото вярвам най-вече в превенцията и в непрестанната ежедневна грижа за нашето тяло и здраве, а не постфактум в лечението. Ако се наложи, ще се борим с всички сили, но защо трябва да се налага, като разполагаме с всички средства да съхраним здравето си – храна, вода, сън, движение и любов, много любов. Към тялото ни, към душата ни, към близките ни, към хората, към природата, към живота.

Освен нутриционист, вие сте и йога инструктор, изготвяте индивидуални програми за хранене, провеждате семинари и сте майка. Какво друго ще ни разкажете за себе си?

Следвам докторантура, темата на дисертацията ми засяга икономическия потенциал на органичните продукти, най-вече на основата на по-високата нутриентна стойност на органичната храна. Член съм на Управителния съвет на Българското вегетарианско общество. Сертифициран оценител съм на недвижими имоти и земеделски земи. Предстоят ми няколко обучения по нутрициология. Довършвам и първата си книга, в която ще споделя личния си опит как да съхраним своята красота и младост отново само със силата на добрата храна. Ще споделя и доста рецепти, с които, вярвам, че ще успея да убедя и най-скептично настроените към здравословната храна хора, че здравословното хранене наистина може да бъде много вкусно.

Изявявам себе си като активист. Посвещавам времето и усилията си за обществено значими каузи, каквото е и здравословното хранене на децата. Предстои да организирам в партньорство с приятели и съмишленици поредица от семинари, с които целим да повишим информираността и хранителната култура на обществото.

Ръководя и собствен спортен клуб, за да събудя интереса на децата към движението и спорта и да ги привлека отново на детските площадки и игрища. Загрижена съм и за нарастващия процент затлъстяване сред подрастващите, който освен на небалансирано хранене, се дължи и на липсата на ежедневна двигателна активност и застояване пред телевизора и компютъра.

Вярно ли е, че проблемите с хормоните при жените могат да бъдат разрешени чрез хранителен режим на базата на нутриционизма?

Да! Абсолютно вярно! Хормоналният дисбаланс се развива на фона на цялостен дисбаланс в организма и за да приведем отново жизнените функции в хармония, подходът ни следва да е комплексен. Храната оказва изключително голямо въздействие върху здравето, включително и върху хормоналното ни равновесие. Обикновено хормоналният дисбаланс при дамите се дължи на завишени нива на естрогена, за които пък най-чести причини са стресът, приемът на хормонални медикаменти, замърсеният въздух, храна и вода, консумацията на храни, в които има някои хормони, например месото и млякото, както и употребата на някои видове козметика.

Следователно, ако искаме да възстановим равновесието на тялото си, следва да подобрим хранителните си навици. Разбира се, подходът е строго индивидуален – вземат се предвид здравословното състояние, съпътстващи заболявания, обременяващи фактори, но следва да се намали консумацията на захар, бързи въглехидрати и храни с висок гликемичен индекс, за да се не стига до прекомерна секреция на инсулин. Препоръчва се меню, богато на свежи плодове и зеленчуци, адекватен прием на полезни мазнини, фибри, растителен протеин, ензими и антиоксиданти. Не са за подценяване сънят, активната почивка и редовните физически упражнения, които не само ще ни поддържат в добра физическа форма, но и ще ни помогнат по-добре да се справим с овладяването на стреса.

Вие сте майка на две деца. Какво задължително присъства в менюто им за деня?

За мен най-важно е децата ми да приемат ежедневно свежи, сезонни плодове и зеленчуци, да пият много вода и да се движат. Те не консумират млечни продукти, но не съм ограничила приема им на месо, въпреки че аз самата се храня със 100% растителна храна. Готвя всеки ден, като се старая да включвам на седмична база разнообразие от зърнени продукти и варива – фасул, грах, боб, леща (кафява, червена, черна), нахут, елда, киноа. Децата обичат ориз, картофи и много салати. Плодове никога не приемат като десерт, а като сутрешна или междинна закуска, както и фрешове. У дома не се пържи, не се купува и бял хляб, бяла сол и захар. Разбира се, като всички деца, не са особено големи почитатели на зеленолистните храни, но аз проявявам упоритост и търпение. За мен е важно да споделям своето отношение към храната, но изборът как ще се хранят, когато пораснат, е техен.

Какво смятате за възпитанието на децата относно начина на хранене в България?

Аз съм оптимист. Родителите, особено последното поколение родители наистина подхождат изключително отговорно към тази си роля както по отношение на възпитанието и образованието на дечицата, така и по отношение на тяхното хранене. Дори кърменето възвърна своята значимост и все повече млади майки кърмят над година своите бебета. Захранването на децата е изключително внимателно, социалните мрежи изобилстват от групи по интереси, в които младите майки споделят опит и знания. Все по-популярни са и родителските кооперативи, в които родителите обединяват своите сили, време и енергия да отглеждат децата си спрямо своите разбирания, когато това не може да им бъде осигурено дори и от модерните частни детски градини и ясли. Вярвам, че вървим в правилната посока.

Имате ли поглед как стои в Европа въпросът с храненето на децата в семейството, в държавните институции и т.н.?

Да! И оттам черпя опит и се уча. Разбира се, не мога да кажа еднозначно, че там всичко е по-добре. Напротив, чета и вземам добрите примери. Имам идеи, желание и воля да работя за каузата „Здрави деца”. Станах и ментор на един детски проект „ЗДРАВословен кът”, в който децата, вдъхновени от моя пример, кандидатстваха за финансиране, което кметът на община Горна Малина пое ангажимент да осигури, за закупуване на блендери и сокоизстисквачки в училище. Така децата ще имат възможност в голямото междучасие да закусват прясно изцедени фрешове и смутита, вместо традиционните банички, хамбургери и пици. Вдъхновена съм! Щастлива съм! И вярвам, че това е само началото и най-хубавото тепърва предстои!

Вие сте автор на петицията за здравословното хранене на децата в училищата, детските градини и ясли. Защо предприехте тази стъпка?

Бях провокирана от факта, че независимо от действащите към момента наредби за здравословно хранене на децата ни в учебните заведения, заложените здравословни норми и изисквания масово не се спазват. От една страна, имаме действаща нормативна уредба, която екип от специалисти изготвят, съобразена с физиологичните нужди от нутриенти на детския организъм в различните възрастови групи, от друга – свидетели сме на високия процент на затлъстяване и наднормено тегло сред учениците, както и на масовите грипни епидемии, които пък еднозначно свидетелстват за отслабен имунитет. Всичко това се дължи на храната. И аз апелирам ние, като родители, да защитим правото на децата си да се хранят здравословно спрямо законово регламентираните изисквания, а защо не и по-добре, когато посещават детски заведения, независимо дали са на частна, или на държавна и бюджетна издръжка.

Разкажете ни повече за идеята.

Моята идея е да предизвикам обществен дебат. Да се съберем специалисти по хранене и диететика и родители активисти като мен и да обсъдим контрола и приложението на действащите наредби за хранене на децата ни в училищата, детските градини и ясли. Проблем, който идентифицирам също така, е и липсата на опционно меню за деца, които имат специфични нужди на изхранване – например непоносимост към лактоза или глутен. Липсва опция на вегетарианско меню, а все повече деца се отглеждат в семейства без консумация на месо. Именно това е и причината родителите да създават вече споменатите родителски кооперативи и да отглеждат децата си с храна, без белите отрови – брашно, захар и сол, без олио, пържене, често без месо и млечни продукти.

След като има търсене на един по-здравословен модел на живот и възпитание, нека родители и специалисти работим в посока на неговото внедряване в детските заведения. Освен това аз виждам нуждата от работа и с децата по отношение на тяхната хранителна култура и навици. Както ни учат на безопасност на движението, нека ни учат на основи на здравословното хранене още в училище. Така обединени, институции, специалисти и родители нека работим за каузата да отглеждаме здрави, жизнени, щастливи, будни и успешни деца.

Откога започна петицията и колко подписа са събрани до момента?

Само за 3–4 дни подписалите са близо 700. Вярвам, че тепърва предстои гласност и събиране на все повече съмишленици. Също така вярвам, че здравето на децата ни е приоритет и от сърце благодаря и на вас като медия за подкрепата и за гласността на поетата от мен инициатива. Вярвам, че заедно можем да постигнем много.

Какво следва да се направи от тук нататък?

От тук нататък следва българската еволюция в храненето.

Аз ще продължавам да работя за каузата здрави деца. И не съм сама, много сме. И родители, и специалисти, вярвам, че и компетентните органи ще откликнат на нашата инициатива. Всеки, който има идеи и желание, е свободен да се свърже с мен.

Освен преразглеждане на наредбите и контрола за тяхното приложение, предстои изготвянето на нови рецептурници за училищата. Вече имах честта да получа покана да се включа в работния екип и ще работя от сърце и душа за каузата. Имам богат набор от вкусни и здравословни рецепти, които с радост ще споделя.

Също така планирам да организирам кулинарни курсове и семинари за родители и деца, за да можем заедно, забавлявайки се и докосвайки се до магията на здравословната храна, да се убедим, че здравето наистина е вкусно.

Вярвам в своя слоган и бих искала и децата на България да ми повярват. Защото здравето е вкусно!

 

Разговора проведе Даниела Граховска