Балансираната диета е важна през бременността. Това го знаят бъдещите майки. През 9-те месеца обаче организмът на жената се нуждае и от някои допълнителни витамини и минерали, за да осигури на бебето всичко, което му е нужно за правилното развитие. Наскоро канадски учени са установили, че ако приемате желязо през 9-те месеца, ще се намали рискът детето ви да се роди с поднормено тегло. И преди Световната здравна организация препоръчваше бъдещата майка да приема желязо под формата на мултивитамини, тъй като то помага за преодоляване на анемията в този период. Предишни изследвания обаче не са доказали това влияние.


„Преждевременното раждане и недоносеността при бебетата са сред основните причини за детската смъртност до 5-годишна възраст”, обяснява д-р Паракаш Саха от болницата Монт Сина в Торонто (Канада). „Проучванията ни показват, че рискът бебето да се роди с поднормено тегло намалява със 17%, ако бременните приемат желязо.”

Статистиката сочи, че в света около 15% от децата се раждат с тегло под нормата. „През последната година са изплакали около 133 млн. бебета. Ако бъдещите майки приемат желязо, могат да се спасят около 1.5 млн. бебета от риска да се родят с ниско тегло”, твърди д-р Саха.
Подобни проучвания са правени и в Университета в Карачи (Пакистан). Учените там са категорични, че приемането на желязо и фолиева киселина през бременността подпомага развитието на плода и дори рискът в бъдеще детето да се зарази от болести като малария или шарки е много по-малък.