Момиченцата могат да имат менструация още като бебета?

Новородени момиченца могат да имат малко след раждането първата менструация. Процесът е безобиден и се дължи на изхвърлянето на лигавица от матката, както обясняват специалистите.

Лигавицата на матката се стимулира преди раждането от хормони, в резултат на което се удебелява. Когато момичето се роди, тази стимулация липсва и се получава кървене от изхвърлянето на лигавицата. То трае обикновено една седмица или още по-кратко.

Менструация след бременността

След раждането организмът може да има различни прояви. При някои жени менструацията не се появява една година. При други месечното кървене идва скоро след раждането. Някои жени са недоволни, че ритъмът се нарушава, други нямат възражения. Понякога кървенето е по-силно отпреди, при други – по-слабо. Какво изобщо е нормално?

Според гинеколозите всичко е нормално. След раждането e нужно известно време, докато матката се възстанови, както и хормоналната продукция. Не може да се каже от колко време се нуждае всеки организъм. Най-рано три седмици след раждането настъпва овулацията. По правило най-рано пет до шест седмици след раждането се появява първата менструация.

Някои жени се питат дали кървенето е свързано с раждането, или вече е менструация. В дните след раждането може да се стигне до относително силно кървене поради отделянето на плацентата от матката. Това няма нищо общо с месечния цикъл. Кървенето след раждането може да трае между три и шест седмици. При секцио то трае по-кратко. Ако жената получи ясно кървене четири седмици след секцио, това може да е първата менструация.

Колко дълго трае кървенето след раждане, зависи от броя на ражданията. След всяко следващо дете то трае по-дълго, докато матката се контрахира. Отначало лохиите са яркочервени, след това намаляват и стават кафеникави, най-после – жълтеникави и бели. Най-дълго за появата на менструация след раждането чакат кърмачките. Причината е промяната на хормоналното равновесие с кърменето. При това се освобождава пролактин, който е отговорен за продукцията на кърмата. Той се грижи и за намаляването на овулацията при кърмачките, поради което много кърмачки нямат менструация.

Проблемът е, че въпреки това те могат да забременеят. Макар че вероятността намалява, не може да бъде напълно изключена. Гинеколозите съветват шест седмици след раждането жените да се предпазват от забременяване. Безопасни са спиралите и кондомите. Спиралите могат да се използват след напълното оздравяване на матката. Майки, които не кърмят, след първата менструация могат да започнат да приемат противозачатъчни хапчета. Не всички хапчета са подходящи за кърмачки, безопасни са тези, които съдържат само гестагени.

Месечният цикъл се променя след раждането

Първата менструация след раждането може да е по-болезнена от предишните. При силни оплаквания трябва да се потърси консултация с гинеколог. При повечето жени като правило след раждането менструацията е по-безболезнена и по-редовна.