Ако това е първата ви бременност, вероятно си задавате много въпроси. Сигурно се опитвате да обогатите познанията си чрез книги и посещенията на С “9 месеца” на училище, дори водите дълги разговори с акушер-гинеколога. Ако пък очаквате второ дете, може би си мислите, че вече знаете предостатъчно. Проверете познанията си за нероденото.1. Можете ли да се намесите в пола на бебето?
А. Да. Полът се определя от хромозомата, която яйцеклетката пренася. Единият яйчник отделя яйцеклетки за момиче, а другият за момче.

Б. Не. Полът се определя от хромозомата, която сперматозоидът пренася.
В. Да. Ако през първите месеци на бременността спазвате съответния хранителен режим, ще родите момче или момиче.

2. Половите органи се формират през...
А. първата гестационна седмица.
Б. първото тримесечие.
В. първото и второто тримесечие.

3. Кога най-рано през 9-те месеца може да се говори за връзка между вас и нероденото?

А. В мига на зачеването.
Б. След 16-ата гестационна седмица, когато усетите движенията му.
В. През 5–6-ата гестационна седмица, когато оплодената яйцеклетка се прикрепя към матката.

4. Как най-често плодът прекарва времето в утробата?
А. Спи и сънува шареното бъдеще.
Б. Върти се, движи се и ви подритва.
В. Смуче сладко палеца си.

5. Първият удар на сърцето на плода е:
А. на 21-ия ден от зачеването.
Б. в края на 4-ия месец.
В. след първата му глътка въздух.

6. Кое сетиво се развива първо?
А. Чувството за допир.
Б. Вкусът.
В. Слухът.

7. Как през 7-ия месец плодът започва да възприема звуци и шумове?
А. С ушите си.
Б. Чрез вибрациите през кожата си.
В. Чрез слуха и осезанието.

8. Какво вижда веднага след раждането си бебето?
А. Само силно осветени предмети.
Б. Само хора и обекти, които са най-близо до него.
В. Всичко, което виждат мама и тати.

Верни отговори:
1. Отговор Б
Не можете да повлияете на пола на нероденото, тъй като той се определя в мига на зачеването. Носител на определящата хромозома е сперматозоидът (винаги носи Х или Y хромозома). Независимо от кой яйчник идва, яйцеклетката носи единствено Х хромозома. Когато при оплождането се получи комбинация ХХ, новороденото ще е момиче, а при ХY – момче.

2. Отговор Б
Плодът се развива като момче или момиче в зависимост от хромозомната комбинация. Външните полови белези обаче си проличават едва в началото на 3-ия месец, когато започва и отделянето на хормони. Скоро след това акушер-гинекологът може да каже какъв е полът на плода.

3. Отговор В
За първи път връзката между вас и нероденото се осъществява, когато оплодената яйцеклетка се закрепва върху маточната стена. Обикновено това се случва в 5–6-ата гестационна седмица. На мястото на закрепването се образуват плацента и ресничест епител, а малко след имплантирането вероятно сте усетили първите признаци, че в тялото ви расте Новият живот.

4. Отговор А
Първите движения на плода се усещат около 5-ия месец. Обикновено това се случва в миговете, когато нероденото усърдно се занимава с плуване – отдалечава се от едната стена на матката и достига другата. По-често обаче бебето почива, като спи и сладко сънува шареното бъдеще.

5. Отговор А
Развитието на плода започва още с оплождането на яйцеклетката от сперматозоида. Първоначално образуваната клетка е с големината на просено зърно, но за около две седмици нараства над десет пъти. На 20-ия ден започва развитието на нервната система, а на 21-вия – сърцето на плода бие за първи път.

6. Отговор А
Осезанието е основният източник на информация за бебето в утробата. Първо се формира чувствителността на лицето, стъпалото и дланта. Процесът започва от 4-ия месец. На плода му е достатъчен съвсем лек допир, за да получи информация за ставащото вътре и вън от утробата.

7. Отговор В
Слухът на нероденото е развит. Тъй като слуховите му канали не са съвсем свободни, то възприема значителна част от звуковата информация посредством осезанието. То улавя вибрациите, които се разпространяват изключително добре във водната среда на околоплодния мехур.

8. Отговор Б
За първи път новороденото вижда света в черно и бяло, но на общия фон изпъкват само най-близките хора и обекти. Вероятно причина за това е незрелият нервно-зрителен апарат, който се нуждае от още време, за да започне да възприема изцяло информацията от заобикалящия свят. Колкото повече детето расте, толкова по-лесно различава форми и цветове.

Д-р Донка Цветанова
педиатър