Бременността е период, носещ много позитивни емоции и трепетно очакване у бременната. Но за много бъдещи майки, този период може да бъде съпътстван и от безсъние и лошо качество на съня. Изпитването на трудности със заспиването и непълноценния сън може да бъде предизвикателство за бременната жена, като това може да повлияе не само физическото, но и психическото здраве. 

Специалистите от онлайн магазин VedraShop споделят различни съвети, които могат да помогнат за преодоляване на този проблем в комбинация с подходящи при бременност лекарства за безсъние - Rescue

Основни причини за безсъние по време на бременност

Физически промени: Бременността води до множество физически промени в тялото на жената, като повишаване на телесното тегло и усещане за тежест, болки от различен характер и съпътстващите ги неудобства. Тези фактори могат да повлияят негативно съня на бременната, като например да направят трудно намирането на комфортна позиция по време на сън и да предизвикат проблеми със заспиването.

Хормонални промени: Промените в хормоналния баланс по време на бременността могат да окажат влияние на настроението, да предизвикат натрапчиви мисли и впоследствие да се отразят на заспиването. Увеличените нива на хормоните като прогестерон и естроген могат да допринесат за по-голяма чувствителност към стрес и тревожност.

Често срещани проблеми: Много бременни жени се сблъскват с характерни за тяхното състояние проблеми като чести позиви за уриниране, гадене и болки в кръста, които могат да прекъснат съня и да предизвикат безсъние.

Решения при безсъние по време на бременност

Управление на стреса: Практиките за управление на стреса като йога, дишане и медитация и всякакви техники за релаксация, могат да помогнат на бъдещите майки да се справят със стреса и тревожността. Тези действия, превърнати в рутина, не само успокояват ума, но и подпомагат физическото здраве.

Създаване на уютна среда за сън: Важно е да създадете възможно най-благоприятната обстановка в спалнята, така че да предразполага към по-лесно заспиване и качествен сън. Това може да включва използване на помощни възглавници, подходящо осветление и температура, които да подпомогнат релаксацията.

Етерични масла: Ароматерапията с етерични масла като лавандула или джинджифил може да окаже позитивен ефект за намаляване нивата на стрес и подобряване на качеството на сън.

Прием на натурални продукти: Те се предлагат като алтернатива за бременната жена на лекарствата за безсъние. Продукти като цветни есенции за спокойствие, чай с билки като лайка или мента може да имат успокояващ ефект върху нервната система и да помогнат за по-добър сън.

Магнезий: Магнезият е минерал, който влияе на релаксацията на мускулите и успокоява нервната система. Прием на магнезиеви добавки преди лягане може да помогне на бременната жена да постигне по-спокоен сън.

Знаем, че безсънието по време на бременност може да бъде предизвикателство за всяка жена, но с правилните подходи може да бъде преодоляно. Управлението на стреса, създаването на уютна среда за сън и използването на натурални продукти за безсъние са само някои от начините, с които може да се подобри качеството на сън по време на този специален период в живота на жената.