Най-задаваните въпроси от страна на родителите са свързани със здравето и бъдещето на техните деца. Основните им тревоги също най-често са обвързани с рисковете за здравословното състояние на детето. Лекари и експерти в сферата на здравеопазването съветват родителите да се доверят на ваксините като най-сигурен и изпитан метод за превенция на заболявания. Специалистите обаче поставят акцент върху необходимостта от поставянето на ваксини през различните периоди от живота на детето им. За всяка фаза от неговото развитие е предвидена определена имунизация. Този подход се нарича ваксинация през целия живот.
Чрез прилагане и следване на въпросния ваксинационен модел всеки пациент бива предпазен от развитие на някои видове заболявания, сред които и ракови такива. Инфекцията с човешки папиломен вирус (HPV) например вече е добре установена причина за рак на шийката на матката. HPV типове 16 и 18 са отговорни за около 70% от всички случаи на рак на шийката на матката в световен мащаб. Всяка година в България от заболяването загиват средно 369 жени и биват диагностицирани нови 1 112. Ракът на шийката на матката е четвъртото най-разпространено онкозаболяване при жените в България и вторият най-срещан вид рак при жени на възраст между 15 и 44 г. в България. 


Заболяването обаче може да бъде превентирано чрез поставяне на ваксина срещу човешки папилома вирус. Ваксинираните срещу HPV момичета са приблизително 3 000 на година, което резултира в близо 80-90% редуциране на случаите на рак на маточната шийка.
Подобен е и случаят с ротавирусите, които са най-честата причина за тежки остри гастроентерити в ранната детска възраст и са основна причина за хоспитализация, вследствие на диарийни заболявания. В Европа ротавирусните гастроентерити причиняват 231 смъртни случаи на деца годишно и над 87 000 хоспитализации. Считано от април 2017 г. приблизително 51 730 деца са били ваксинирани срещу вируса, което дава резултат в около 50% по-малко случаи на заболели.

Подходът на имунизация през целия живот допринася за подобряване на общественото здраве, подпомага устойчивостта на здравната система и съдейства за икономическия просперитет на държавата. Този модел е не само припознат като значим от Европейската комисия, но и се препоръчва той да бъде приложен от всяка държава членка като едиствено работещо решение за борба с инфекциозните заболявания с огромни здравни и икономически ползи.