Защо обувките ви са черни, когато вечер се прибирате след цял ден обикаляне по улиците? Усещали ли сте, че се задъхвате и сякаш може да режете въздуха с нож? Спор няма – в големите градове у нас е много по-мръсно, отколкото на село. Как обаче този факт се отразява на бременността ви и на бебето? Според наскоро проведено проучване на учени в Калифорния (САЩ) мръсният въздух, предизвикан от изгорелите газове на колите, може сериозно да повиши риска от прееклампсия и преждевременно раждане.


Прееклампсията е едно от най-често срещаните усложнения през бременността. При него жената страда от повишено кръвно налягане, има белтък в урината, отоци по лицето, ръцете и краката, рязко повишава теглото си и се оплаква от главоболие. Прееклампсията може да доведе до преждевременно раждане или дори до смърт на бременната и бебето. Обикновено това състояние се проявява в средата и към края на 9-те месеца. Засяга между 5 и 8% от бременните.

„Има категорични доказателства, че жените, които забременяват и живеят в силно замърсени райони, по-често страдат от прееклампсия, отколкото тези, които дишат чист въздух”, казва проф. Джин Ву от Медицинския университет в Калифорния. Той и екипът му са наблюдавали повече от 80 000 бъдещи майки в продължение на 8 години. Учените са изследвали всяка жена колко въглероден и азотен окис поглъща през бременността си. Така са направили връзка между замърсяването и най-често срещаните усложнения през 9-те месеца. Оказало се е, че рискът бъдещите майки, които живеят в замърсени райони, да получат прееклампсия е около 30% по-висок, отколкото при жените, които дишат чист въздух. Същото се отнася и за преждевременното раждане. Опасността бебето да се роди преди 30-ата гестационна седмица е повече от 40%.
„Факт е, че замърсяването на околната среда сериозно вреди на бременността и има опасни последици за бебето. Жените трябва да се замислят върху това и да вземат предпазни мерки. Те могат да носят маски или да избягват силно замърсените райони”, съветва проф. Ву.

По-голямата част от замърсителите идват от големите фабрики и изпаренията на автомобилните газове. Въглеродният, серният и азотният диоксид са най-опасни. На големите кръстовища в градовете концентрацията на отровните газове е най-опасна за бъдещите майки.
Проучвания на американски учени са открили още, че хората в замърсените райони страдат по-често и от ракови образувания.