Определянето на бременността за рискова може да предизвика страх у бъдещата майка. “Рискова” е широко понятие, което означава, че жената е изложена на по-голяма заплаха от усложнения през бременността или от раждане на дете със здравни проблеми. Това не винаги означава, че 9-те месеца ще протичат в постоянно безпокойство или че бебето няма да се роди здраво.

Коя бременност е рискова?
Бременността ви може да се определи като рискова, ако страдате от хронично заболяване (високо кръвно налягане или диабет), което може да доведе до проблеми при вас и при бебето. Затлъстяването, заседналият живот и употребата на алкохол или наркотици увреждат пряко здравето и растежа на плода и също поставят бременната във високорисковата група. В някои случаи в тази група се включват здрави жени на възраст под 17 и над 35 години или с наднормено тегло и с многоплодна бременност. Ако през 9-те месеца развиете диабет на бременността (гестационен диабет), високо кръвно налягане (прееклампсия) или плацента превиа или ако в миналото сте имали преждевременно раждане, това също може да доведе до повече рискове за вас и за раждането. Добрата новина е, че дори при толкова проблеми по-малко от ¼ от жените с висок риск стигат до усложнения, които налагат намеса.


Д-р Питър Бърнстийн, медицински директор на Клиниката по акушерство и гинекология в Медицинския център Монтефиоре в Ню Йорк, смята, че чрез обикновения кръвен тест през 15-ата г.с. вероятността да се установи дали бебето има синдром на Даун се е увеличила от 1/250 до 1/100. Според него това все още не означава висок риск. Жената има 99 от 100% шанс да роди нормално бебе, но по-нататъшните проучвания ще потвърдят това със сигурност.
Според друг специалист по рискова бременност от медицински център в Далас лекарите не разполагат с кристално кълбо за предсказване, но се стараят да изясняват заплахите и да успокояват страховете, оставайки на реалистични позиции.

За разлика от други здравни проблеми, при които диагнозата и лечението носят облекчение, единственият съвет и лечение, които може да получите през бременността, е да запазвате търпение и да изчаквате. В някои случаи режимът на легло намалява риска от усложнения.
Ако бременността ви е рискова, опитайте се да разберете кои са причините за това, кои са заплахите при вас и какво може да направите. Ако вашият лекар не проявява нужното внимание, обърнете се към друг, който ще ви изслушва и ще ви дава информация и съвет.

Покоят премахва ли стреса
Проучвания показват, че за разлика от престоя в болница покоят на легло вкъщи намалява стреса. Ако болничното лечение е неизбежно, поддържайте духа си с ежедневен душ, прекарвайте част от времето в приятни занимания – четене, слушане на музика.
За някои жени стресът през бременността може да се окаже положителна мотивация да обърнат повече внимание на здравето и на начина си на живот – на правилното хранене, гимнастиката и отказа от вредните навици.
Как да приемете по-леко неприемливото? Предписаният режим на легло, гледането на телевизия и изобщо излежаването може да изглеждат сбъдната мечта, ако обаче ги практикувате 3 месеца и ви остават още три. Проучвания на жени с рискова бременност показват, че много от тях се чувстват зле в изолацията си. Някои трудно намират сили да предприемат и най-малкото действие, като вземане на душ или измиване на косата.

Сериозна заплаха
За повечето бъдещи майки покоят на легло е скучен, но той може да доведе и до още по-голям риск за бременността – депресия. Според някои лекари обикновено за нея се говори след раждането, поради което може да се пропусне появата й още през бременността.
Това е заболяване, което се поддава на лечение. То не може да се преодолее само с усилията на заболелите, но може да се отстрани с помощта на специалист.
Дори да се чувствате на седмото небе от факта, че сте бременна, някои проблеми със здравето може да ви накарат да се тревожите през цялото време. За съжаление едва ли някой ще ви обещае перфектна бременност или перфектно бебе, независимо от това колко “нормална” е бременността ви.
Запомнете, че високият риск не е сбъдващо се пророчество и той не ви лишава от правото на информираност, от правилния избор за здравето и от необходимите грижи преди раждането. Не се паникьосвайте, правете всичко, което е по силите ви – това ще гарантира на вас и на бебето ви успешен изход от бременността.

Как помага режимът на легло
Режимът на легло подобрява кръвообращението в бъбреците (в това състояние организмът преработва повече течности), намалява натоварването на сърцето (понижава кръвното налягане) и увеличава кръвоснабдяването на матката (увеличава доставката на хранителни вещества и кислород за бебето). Лошата новина е, че покоят на легло може да подложи на тежки изпитания психиката ви. За да се справите, имайте предвид някои съвети.

  • Осигурете си приятна околна среда, която ще ви действа ободрително, докато сте сама вкъщи. Погрижете се да имате телефон, указател, дистанционно устройство, CD плеър, термос с чай, шише с вода или сок, нещо за здравословно похапване и приятни четива.
  • Отдавайте се на хобито си – плетене, бродиране, писане на писма до приятели, за което никога не сте имали време, учете чужд език.
  • Заобиколете се с подходяща компания. Дайте ключ от дома си на добри приятели, помолете ги да пускат пералнята, да почистват набързо с прахосмукачката или да измиват чиниите от закуската.
  • Информирайте се за раждането. Помолете да ви набавят списания, книги, от които може да научите полезни неща.
  • Сърфирайте в интернет. Ако имате лаптоп, потърсете информация в различни сайтове или влезте във форуми, в които бъдещи майки споделят радости и безпокойства. Това ще ви помогне да преодолеете самотата.