„Ще се наложи да родите с цезарово сечение!” За някои бременни тези думи са истински кошмар. 9 месеца те са мечтали да преживеят „истинското” раждане, да усетят родилните болки, напъните, как бебето излиза… По една или друга причина обаче им се налага да се подложат на операция, за да се срещнат с детето си. За други пък това е избор. Има бременни, които са решили да родят именно по този начин. Те смятат, че операцията е по-безболезнена, по-бърза и няма да навреди на фигурата им толкова много. Факт обаче е, че през последните години броят на цезаровите сечения по света, а и в България непрекъснато расте. Няма официална статистика колко точно операции се правят на година. Смята се, че общо около 40% от всички раждания стават по този начин. В някои частни клиники процентът достига и 70, дори 80. Какво обаче се случва с майката след операцията? Как протичат първите часове и дни след секциото? Д-р Валентина Григорова, зам.-директор по медицинските дейности в Първа САГБАЛ „Св. София”, знае отговорите.


„След приключване на цезаровото сечение
родилката се превежда в реанимация
където обикновено остава 24 часа”, обяснява лекарката. В повечето случаи тя е обезболена със спинална упойка и не чувства нищо от кръста надолу. Действието на анестезията отминава след 2–3-ия час, когато постепенно майката започва да усеща краката си. „Много жени питат дали могат да пият вода в този период. Насърчаваме ги през първия ден в реанимацията да поемат до 2 ½ л вода. Тя им помага да се възстановят по-бързо и да се справят с главоболието, което често се получава вследствие на спиналната упойка”, обяснява д-р Григорова. Неприятното усещане е един от съпътстващите, но не и задължителен признак на т.нар. постпункционен синдром. При поставянето на анестезията лекарят пунктира гръбначния стълб на бъдещата майка. За да е сигурен, че е попаднал на точното място, той оставя да изтекат няколко капки ликвор. Това води до намаляване на налягането в гръбначния стълб и причинява главоболие. „Колкото повече вода пие родилката след операцията, толкова налягането се увеличава и болката отшумява”, допълва д-р Григорова.

В реанимацията
майката е с постоянен катетър
„Преди всяка операция се налага да се правят вливания. Това засилва работата на отделителната система на жената. За да се извади бебето, пикочният мехур трябва да е напълно празен. Ето защо катетърът е както облекчение за раждащата, така и необходимост. Той остава до извеждането на родилката от реанимацията”, обяснява лекарката.
През първите 24 часа след появата на бебето майката не изпитва почти никаква болка. Лекарите й поставят обезболяващи по специална схема. В реанимацията жената може спокойно да се движи в леглото, но й е забранено да става. Мобилните телефони са разрешени и тя без проблем може да се обади, за да съобщи новината за бебето. „Не се допускат щастливи татковци или други роднини”, казва д-р Григорова.

Първата среща на майката
с бебето
е още по време на операцията. Лекарите й показват малкото човече и тя може да го прегърне. След това новороденото се къпе, повива и се носи на родилката, за да го види още веднъж. „Бебетата остават в детското отделение. Първата по-дълга среща на майката с малкото е след 24-ия час. Ако все пак в реанимацията жената пожелае да види бебето, акушерката може да й го доведе на количка”, обяснява специалистката.
Ден след операцията лекар проверява дали всичко с майката е наред. На визитацията се проследяват състоянието на матката й, цветът и количеството на лохиите, телесната температура на жената, езикът й. Ако всичко е в норма, тя е готова да напусне реанимацията. Акушерка й прави интимен тоалет и сваля катетъра. След това й помага да се раздвижи, като първо внимателно я насърчава да седне в леглото. Едва след като е направила първите си крачка, майката може да бъде преместена в обикновена или във ВИП стая.
През целия си престой в болницата родилката е на обезболяващи лекарства, за да няма неприятно чувство след операцията. „В повечето случаи жените отказват медикаменти, защото болката не е силна, а те са прекалено щастливи от факта, че са станали майки. Стимулираме ги да се разхождат колкото може повече, защото това им помага да се възстановят по-бързо”, обяснява д-р Григорова.
Един от проблемите, които могат да възникнат след операцията, е
забавената перисталтика на червата
Лекарите следят внимателно дали всичко е наред и при най-малкия сигнал включват медикаменти или допълнителни средства, за да раздвижат червата на жената. В този период
изключително важно е с какво се храни родилката
До третия ден тя трябва да се примири с болничната храна. Диетата от безсолен бульон, извара, чай и картофено пюре е за нейно добро. Менюто е прецизирано от диетолози и всичко е специално приготвено в кухнята на болницата. Храната е лека и не натоварва храносмилателната система. На 3-ия ден след операцията на родилката се дава рициново масло, за да могат червата й напълно да се изчистят.
През по-голямата част от времето бебето е в детското отделение, където за него се грижат акушерки. Часовете за кърмене са регламентирани. „Има майки, които държат непрекъснато малкото да е до тях. Те искат да създадат връзка с него още от първия ден. Откликваме на тяхното желание. Други пък се нуждаят от почивка след операцията и затова предпочитат за детето им да се грижат акушерките”, разказва д-р Григорова. Тя е убедена, че всяка майка, независимо от начина на родоразрешение може да кърми бебето си, стига да има желание. Трябват само воля и подход. „Важно е детето да не се оставя да суче повече от 10 минути и майката да поднася и двете си гърди за кърмене. Така се стимулира отделянето на кърма.”
На 3-ия ден след операцията превръзката на оперативната рана задължително се сменя. Лекарите оглеждат дали всичко с шевовете е наред. На 5-ия ден
могат да се свалят и част от конците
а тези, които са останали, се разграждат до 72 дни. Поставя се и т.нар. „мокреща превръзка”, с която майката без проблем се къпе.  
Всеки ден дежурният лекар и акушерка следят състоянието на жената – телесната й температура, пулса, редовно ли ходи по малка и по голяма нужда. На 3-ия ден се изследва и кръвта на майката. „Важно е да видим как организмът се справя с операцията. Ако има проблем и резултатите не са добри, понякога се налага да се включи антибиотик”, обяснява лекарката.
В случай че всичко е наред, родилката и бебето се изписват 5 дни след операцията. Лекарката е категорична, че няма специални забрани за жените, родили с цезарово сечение. Има ограничения, които всички новоизлюпени майки трябва да спазват. „Важно е родилката да не вдига тежко, да не се уморява, да не прави секс до 40-ия ден, да се пази и най-важното – да се наслаждава на бебето си колкото може повече”, съветва д-р Григорова.

Мая Ковачева