Срещнахме се с доц. Валентина Мазнейкова, д.м., началник на Клиниката по акушерство и гинекология в МБАЛ „Света София" и преподавател в Медицинския университет в Плевен, един от най-известните специалисти в областта на акушерството и гинекологията, с над 34-годишен опит. Поговорихме за възможните рискове по време на бременността и получихме ценни съвети, свързани с темата.

 

Кога има риск

Има патологично протичаща или високорискова бременност. Колкото и да се спекулира с честотата на това състояние, тя най-общо не надвишава 2%, т.е. една от 50 бременни жени би могла да има усложнения в протичането на бременността. Тези усложнения могат да възникнат по всяко време в хода на бременността. Някои от тях са неочаквани и непредсказуеми, други бихме могли да прогнозираме и да намалим честотата им. Най-общо бременната жена трябва да сигнализира на лекаря си, ако има тежест и болки ниско в корема, които се повтарят през 5–10 минути, ако получи генитално кървене или обилно изтичане на секрет от влагалището, ако започне да покачва артериалното налягане над обичайните стойности, ако се появят отоци по крайниците или лицето, ако се оплаква от главоболие, гадене, повръщане, световъртеж.

Генитално кървене

Гениталното кървене е червена лампичка във всеки срок на бременността. В първите три месеца то е признак за заплашващ спонтанен аборт, във втория и третия триместър на бременността кървенето е още по-опасно и изисква незабавна спешна хоспитализация, за да се изключат предлежаща плацента, отлепване на плацентата или заплашващо преждевременно раждане. В една част от случаите причините за кървене може да се дължат на съпътстващи заболявания, като полип на цервикалния канал, раничка на маточната шийка, тежко възпаление на влагалището и други.

Може ли да се предотврати проблемът

Както казах в началото, не е възможно да предотвратим всички усложнения на бременността, защото за голяма част от тях не знаем какво ги предизвиква. Разбира се, перинаталната медицина (медицината за бременната жена и нероденото й бебе) се развива изключително динамично и позволява да прогнозираме възникването на някои усложнения. Този подход е възможен при две условия – дисциплинирана пациентка, която редовно посещава акушер-гинеколога си, и отлично подготвен и разбира се, добре оборудван специалист. Нека да дам няколко примера в тази посока. Най-тежкото усложнение на бременността е прееклампсията – състояние, което протича с високо артериално налягане, отоци, загуба на белтък в урината и изоставане в развитието на плода. Има повишен риск от смърт на майката, както и от загуба на плода. Но ако пациентката е прегледана от специалист, който е направил комбиниран скрининг в първия триместър на бременността, Доплерово изследване на кръвотока в маточните артерии в първия и/или втория триместър на бременността, той ще установи дали при тази жена се очаква да се прояви това усложнение на бременността, ще започне профилактика с аспирин или фраксипарин, ще следи жената по-често и ще намали до минимум тези усложнения. Или ако бременната е прегледана от специалист и е установена предлежаща плацента, тя ще бъде информирана за възможността да получи генитално кървене, ще спазва режим, ще приема токолитици и спазмолитици. Разбира се, няма как да се предотврати спонтанен аборт в първите три месеца на бременността, пък и не трябва, защото най-честата причина за това е естествен подбор, т.е. генетично увреден зародиш, който не може да оцелее.

Женската консултация

Това са редовни, ежемесечни посещения на бременната при специалист, започващи още от установяването на бременността. Във всеки от 10-те лунарни месеца се предлагат различни изследвания, например трикратно се изследват кръвта и урината, двукратно поне се прави ултразвуково изследване, взема се цитонамазка, влагалищен секрет, измерва се тазът, преслушват се детските сърдечни тонове. При бременни с риск се правят по-чести прегледи. Най-важна, разбира се, е емоционалната връзка с бременната жена. Тя едва ли ще разбере смисъла на всички анализи, които правим, но ще е много доволна да получи отговор на многото въпроси, които напират в нея. Женската консултация е и времето, през което лекарят подготвя бременната за предстоящото раждане.

Преждевременно разкритие

Разкритието или отварянето на маточната шийка преди 37-ата гестационна седмица е признак за заплашващо преждевременно раждане. Непосредственият механизъм за това са маточните контракции, които водят до отваряне на родовия канал. А причините да започнат преждевременни контракции са над 50. В тези случаи пациентката се настанява в клиника за рискова бременност и се започва лечение в зависимост от срока на бременността и причината за настъпилите усложнения.

Прием на лекарства и бременност

Естествено, че бременната може да приема лекарства, ако има нужда от това. Първите три месеца са най-деликатни за бебето. Тогава използваме медикаменти в краен случай. Разбира се, ако бременната е с епилепсия, диабет, хипертония, депресия, болест на Хашимото, тя ще продължи да се лекува по правилата на лечение извън бременността. Ако се касае за бременна с доказана тромбофилия поради предишни несполучливи бременности, лечението започва с подкожен хепарин още при позитивиране на теста за бременност и така продължава до раждането и след него. Ако се касае за инфекция на пикочните пътища, се прави урокултура и при изолиране на причинител се започва антибиотично лечение с най-безвредния препарат съобразно с антибиограмата. Примерите са много и няма универсална схема на лечение. Всяка бременност е уникална и в това се състои голямото изкуство на специалиста. Да не прави излишни, ненужни и вредни намеси, но това е възможно само ако владее до съвършенство основите на съвременната перинатална медицина. Такива специалисти в нашата държава  има много малко, защото е твърде трудно и отговорно, защото изисква голям кураж и 24-часова отдаденост. Няма събота и неделя, нито празник, просто 365 дни трябва да си в готовност.

Проблемите на ранната бременност

Сутрешно гадене. Имат го повечето бременни в първите 12 седмици. То е напълно нормална проява на бременността и не изисква лечение, а само подходящ хранителен и емоционален режим.

Запек. Отново подходящи храни, повече течности, движение и рядко медикаменти.

Умора. Ако не се дължи на анемия или друго заболяване, не е необичайна. Бременните са по-сънливи и по-лесно се уморяват. Да правят това, което им харесва, и да се движат повече.

Вагинални течения и инфекции. Задължително лечение след преглед от специалист, след посявка на секрета и установяване на причинителя за течението. Никога самолечение.

Висока температура. Тя е само симптом на множество заболявания. Да лекуваме повишена температура, е непрофесионално. Трябва да установим причината за покачване на температурата и да лекуваме заболяването.

Болки в таза. Формулирани така, болките в костния таз може да са напълно безобидни и да се дължат на размекване на връзките между костите или „разширяване” на таза. Болките ниско долу в корема, съпроводени от втвърдяване на корема, се наричат маточни контракции и са признак за заплашващо преждевременно раждане, което изисква хоспитализация и лечение.

 

Разговора проведе Виржиния Николова