По време на бременността е възможно да се появят проблеми с щитовидната жлеза, което излага на сериозни рискове и майката, и детето, ако не се вземат нужните мерки. 

Първата стъпка е консултация с лекар – препоръчително е за всички бъдещи майки да проверят поне веднъж състоянието на щитовидната си жлеза, още в ранния стадий на бременността.


Повишено внимание към дейността на жлезата трябва да има в случаите, когато жените страдат от синдром на поликистозните яйчници или ендометриоза – това ги излага на повишен риск от усложнения.


При недостиг на йод
Йодът е много важен за продукцията на хормоните от щитовидната жлеза. Дори лек недостиг може да доведе до затруднения при раждането и проблеми в развитието на детето и неговата щитовидна жлеза. Той трябва да бъде набавен чрез балансирана диета. Всички бременни жени кърмачки е добре да си го набавят чрез балансирана диета (съдържаща риба, мляко и млечни продукти, яйца), както и чрез хранителни добавки всеки ден.


При хипофунция на щитовидната жлеза
Около 5% от жените страдат от понижена активност на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) по време на бременността. Тъй като симптомите са сходни с промените, които по принцип се появяват през 9-те месеца – наддаване на тегло, липса на енергия и чувство на умора, те често минават незабелязани.
Ако не се вземат обаче мерки, хипотиреоидизмът по време на бременността може да е много опасен. Увеличава се рискът от преждевременно раждане, може да се стигне до отлепяне на плацентата (особено рисково усложнение за живота на родилката и бебето).
При хипотиреоза има една специфична чувствителност към студ, както и неспособност за сваляне на килограми. Характерни са проблемите с кожата (груба, нацепена) и косата (косопад), констипация, умора и депресивно настроение. Лечението на хипотиреоидизма през бременността цели да се възвърне нивото на хормоните на щитовидната жлеза до нормалното.


При хиперфункция на щитовидната жлеза
Това състояние се среща по-рядко, възможно е да се дължи на автоимунно заболяване, което води до свръхпродукцията на хормони в щитовидната жлеза. Ако хипертиреоидизмът не се третира правилно се увеличава рискът от преждевременно раждане, прееклампсия, малформации при новороденото и др. При хипертиреозата типични симптоми са сърцебиене (ускорена сърдечна дейност), усещането за вътрешно безпокойство до пристъпи на паника, загуба на тегло, изпотяване. Възможно е да има леко треперене на пръстите на ръцете, чувство за горещина и др. Лечението на хипертиреоидизъм при бременните е специфично, тъй като някои медикаменти могат да застрашат здравето на бебето.

Природолечение при проблеми с щитовидната жлеза
Традиционното лечение на щитовидната жлеза има своите алтернативи и подкрепа с помощта на щадящи организма природни методи. Натуропатите препоръчват Шуслерова терапия с минерални соли като съпровождаща медицинската терапия за нормализирането на функцията на жлезата.
Комбинация на Шуслерови соли №5, №7 и №9 за нормализиране функцията на щитовидната жлеза:
- ШС №5 калиев фосфат въздейства благоприятно при оток на жлезата, при нервност и смущения в съня, свързани с болестта, при мускулна слабост и бързо изморяване, сърцебиене и нарушен сърдечен ритъм. Приемът е 3 х 2 табл. ежедневно до 15 ч.
- ШС №7 магнезиев фосфат премахва подсъзнателното напрежение и помага в стресови ситуации. Магнезиевият фосфат контролира автономната дейност на жлезите и извежда токсините от кръвта, като по този начин подпомага действието на секретите на жлезите. Прилага се вечер – като „гореща седмица”: 5-10 табл., разтоврени в чаша топла вода.
- ШС №9 натриев фосфат - възстановява алкално-киселинното равновесие и по този начин подпомага функцията на жлезата. Приема се по 5 табл. вечер, разтворени в чаша топла вода.