Поради различни причини през 9-те месеца може да се наложи да постъпите в отделение “Патологична бременност”. Много важно е да не го приемате като драма и да не проливате излишни сълзи. Предлагам ви да се запознаете с това отделение, което със сигурност ще помогне да намалите страховете си, ако се наложи известно време да пребивавате в него.

Не е дошъл краят на света...
При някои бъдещи майки в определен период се появяват болки, кървене, повръщане с невъзможност за хранене и приемане дори на течности, поява на отоци и албумин в урината, повишено кръвно налягане... В който и срок да е бременността, при тези състояния бъдещата майка трябва да постъпи в специализирана клиника. Ако това ви се наложи, не изпадайте в паника. Когато сте спокойна, ще помагате здравният проблем по-бързо да се преодолее.

Компанията е различна
В отделението “Патологична бременност” ще се срещнете с жени, дошли тук по различен повод. Някои са в началото на 9-те месеца, други – към финала. 10–15 дни преди термина постъпват бременни, при които плодът е заел неглавично предлежание или има съмнение за несъответствие между големината му и размерите на таза на майката. По-рано се приемат и възрастни първескини и бременни, при които има някакви неблагополучия или заболяване. Преди термина в болницата постъпват и бъдещи майки, претърпели хирургични интервенции на матката – цезарово сечение, отстраняване на миомни възли, корекция на двурога матка и др. В отделението се настаняват и жени, които преносват бебето.

Дух на съпричастност
В това отделение атмосферата е спокойна, но понякога и тревожна и напрегната. Любопитното е, че всяка бременна се безпокои не само за себе си, но и за съседките си по легло. В тази среда често се създават приятелства за цял живот. Щом отведат някоя от жените в родилната зала, цялата стая се вълнува за изхода. А бебето се посреща с бурна радост...


В зависимост от условията на клиниката бременните са в стаи с по 2, 3, 4 и повече легла. При разпределението се вземат предвид срокът на бременността и патологията. Не е уместно две жени с повръщане да са в една стая, защото взаимно ще си влияят и най-вероятно от това неразположението им ще се засилва.

Кой кой е…
Добре е да сте наясно кой ще се грижи за вашето здраве. В това отделение работят завеждащият и няколко лекари ординатори, които са вашите лекуващи лекари, една старша акушерка, няколко акушерки и санитарки. При различни безпокойства се обръщайте към вашия лекуващ лекар, а по отношение на битовите и хигиенните въпроси – към старшата акушерка или към другите акушерки.

Какво предстои
При приемането в отделението задължително на всяка бременна се прави гинекологичен преглед. Чрез него се преценява състоянието на влагалището и на маточната шийка. Ако е нужно, вземат се влагалищен и цервикален секрет. При кървене се преценява неговата интензивност. Проследява се каква е чувствителността на матката. В по-напредналия срок на бременността се определя предлежанието на плода и се преслушват детските сърдечни тонове.
Приемането ви ще стане в манипулационната, където има гинекологичен стол, болнична кушетка, шкаф с лекарства, ултразвуков апарат, колпоскоп (оптичен апарат за оглед на маточната шийка)...

Технически помощници
При постъпването и след това периодично в отделението за патологична бременност на всички бъдещи майки се извършва ултразвуково изследване. Чрез него се установяват колко са плодовете, жив ли е плодът, гестационният срок на бременността, разположението на плацентата и липсата или наличието на преждевременното й отлепване, определя се и количеството на околоплодната течност.
Когато бъдещата майка постъпи в отделението, ако бременността е в срок, по-голям от 28-ата гестационна седмица (г.с.), мониторно с кардиотокограф се проследяват детските сърдечни тонове и маточната активност. Те имат съответни характеристики, по които се съди за състоянието на бебето в утробата. Този мониторен контрол трае 20–30 мин и се нарича нон стрес тест.
Ако се налага да се провери плодът в условия на раждане, прави се т.нар. функционален окситоцинов тест. Чрез него се регистрира състоянието на плода по време на медикаментозно предизвикани контракции.
Ако терминът мине или има съмнение за изтичане на околоплодни води, може да се наложи да ви направят амниоскопия. При този метод чрез оптична система се оглеждат долният полюс на околоплодния мехур и предните води.

Други изследвания
В зависимост от патологията, заради която сте постъпили, спешно или на следващия ден ще ви вземат кръв за кръвни показатели и за определяне на кръвната група, както и урина за анализ или стерилна урина за бактериално изследване. Ако при вас се очаква секцио, ще ви направят електрокардиограма, а при данни за алергия – специфични тестове. Понякога се провеждат и консултации със специалист – офталмолог, ендокринолог, кардиолог... Накрая ще се срещнете и с анестезиолог реаниматор. Той ще ви информира за обезболяването при раждането, за упойките при цезарово сечение и пр.

Режим
Всяка сутрин в стаята, в която сте настанена, ще минава на визитация лекуващият лекар, а веднъж седмично – шефът на отделението или шефът на клиниката. В следобедните часове и вечер ще има още две визитации от дежурните лекари. Споделяйте с тях всичките си оплаквания. Така те ще проследяват какво е състоянието ви и правилно ли е лечението.
Режимът ви ще се определя от това как се чувствате и какво е състоянието на плода. В много редки случаи може да се налага абсолютен покой на легло. Обикновено е достатъчно само да лежите, като ставате от време на време – за хранене в столовата, при посещение на тоалетната, при свиждане. Какъв да е режимът, ще прецени лекуващият ви лекар.
Диетата ви също ще е строго индивидуална и ще се определя от конкретната патология.

Завръщане у дома
След като отзвучат острите симптоми и вие се почувствате по-добре, постепенно медикаментите ще се намаляват и спрат и може да ви изпишат. Преди да напуснете клиниката, ще получите подробна епикриза (2 бр.), съвети от лекаря и болничен отпуск. В епикризата ще са отразени всички изследвания, ултразвукови прегледи, консултации. Един екземпляр от нея трябва да представите на личния си лекар или на акушер-гинеколога, който следи бременността ви.
На бъдещи майки, на които предстои да раждат, се прави комплексна оценка и се взема решение за индукция (предизвикване) на процеса, изчакване и наблюдение или оперативно родоразрешение чрез цезарово сечение. Ще ви запознаят и със заключението на лекарите и ако имате въпроси, задайте ги. Трябва да сте осведомена за всички интервенции и да дадете т.нар. информирано съгласие. Ако се колебаете или се страхувате от предстоящи манипулации, посъветвайте се с лекуващия ви лекар. Той със сигурност ще ви убеди, че това, което ви се предлага, е най-доброто за щастливия финал.