Сигурно сте безкрайно изнервена от постоянните обаждания по телефона и въпроса на близките ви: “Ама ти още ли не си родила?” Долявате, че и бъдещият татко е станал твърде нетърпелив и все намира повод да ви звънне, за да разбере дали не са ви споходили онези контракции...

Хайде, ела най-после!
Всеки ден след термина напрежението ви расте. Всяка вечер заспивате с пожеланието на другия ден вече да можете да прегърнете в родилното любимото вързопче. Трепетно следите сигналите от малкото човече – щом ви изпрати ритниче, малко се успокоявате. Е, значи то се чувства добре и явно не бърза да се видите... Ако обаче в корема ви цари пълно спокойствие, хуквате през глава към доктора.


Добре е да запомните, че само 5 до 6% от децата се раждат на термин. Ще сте по-спокойна, ако не се фиксирате върху Деня, а сте убедена, че раждането може да стане в доста по-широк период – около 14 дни преди и след изчислената дата. Така ще охладите малко не само своето нетърпение, но и напрежението на близките.
Ако терминът ви отмине, след 41-вата гестационна седмица ще трябва по-често да посещавате вашия лекар. Чрез прегледите той ще следи дали всичко с бебето е наред. Докторът ще преслушва сърдечните му тонове, ще преценява количеството и цвета на околоплодната течност. Ако в резултатите няма нищо тревожно, спокойно ще се изчаква естественото развитие на процеса. Когато се установи, че храненето на плода в утробата е нарушено, налага се раждането да се предизвика.

По-добре не бързайте!
Не се укорявайте, ако след 10-дневно безрезултатно чакане, се чувствате нещастна. Не се молете на лекаря раждането да се предизвика. Това е стъпка, която акушер-гинеколозите предприемат само след точна преценка на конкретната ситуация. Не се тревожете, че вашият доктор може да изпусне момента.
Стартовият сигнал за раждането дава бебето. В неговото тяло се отделя хормон, който предизвиква първите родилни контракции. Това обаче става, когато то е достатъчно укрепнало, за да тръгне към “белия свят", а (вероятно) и когато усети готовността на мама да го подкрепи.
Има някои изпитани средства за безопасно "активизиране" на закъсняващото бебе:

  • Вземете приятно топла, но не гореща вана (или душ). Етеричните масла от канела, карамфил, джинджифил и върбинка стимулират контракциите. Прибавете няколко капки от тях във водата за ваната или си пригответе чай, като кипнете една пръчка канела, десет зърна карамфил, малък корен джинджифил, една супена лъжица върбинка в един литър вода. Пийте чая охладен на малки глътки през целия ден.
  • Движете се колкото е възможно повече – разхождайте се, изкачвайте стълби...
  • Правете секс – в спермата се съдържат същите простагландини, които се използват за предизвикване на раждането, а и женският организъм ги произвежда по време на сексуална възбуда. Затова сексът, ако няма медицински противопоказания, е най-естественото (и най-приятното?) средство за предизвикване на раждането.

    Когато нищо не помага
    Примирете се, успокойте се! Защо не приемете, че удължаването на очакването може да е добра тренировка за бъдещото родителство. Вероятно това е подготовка и да се адаптирате към един безспорен факт – колкото и малко да е детето, най-често то има свой собствен план за всичко. В бъдеще ще ви се налага постоянно да се съобразявате и с това...