Жените днес все по-често отлагат майчинството за след 30 години. Общественият пример ги кара първо да търсят професионална реализация и чак след това да планират семейните дела. Много от известните и успешни в кариерата си жени правят така. Мадона например роди първо дете на 38 години, Джина Дейвис – чак на 46 години.

Тенденцията е ясна. В Германия например за последните 50 години средната възраст, на която жените раждат за първи път, е скочила с пет години и вече е 30 год., съобщава в. „Ди Велт“. Само че много от тях не осъзнават, че докато чакат да дойде идеалният момент, може да загубят най-важното нещо – способността си да зачеват по естествен път. Неслучайно всяка бременност след 35 години. се смята за рискова. Биологичният часовник се подценява. Проучване на Университета в Лайпциг разкри, че доста жени вярват, че до 45 години зачеването и износването на бебе не е проблем. А жените на възраст около 30 г. пък смятат, че най-добрата възраст за бременност е 36 години.

Това е голяма грешка, смята проф. Томас Катцорке от Центъра по репродуктивна медицина в Есен. Той е категоричен, че идеалната възраст не само за първата, а и за всяка бременност въобще е между 20 и 30 години. Има научни медицински данни, които сочат, че костите на жената заемат най-подходящата позиция за раждане именно в тази възраст. Тогава тазът е най-приспособен за натоварването по време на бременност. После, към 40–45 години. костите му отново се стесняват. Намалява и ширината на родовия канал. Отлагането на майчинството е причина все повече жени да търсят медицинска помощ, защото чисто и просто са в напреднала възраст, която сама по себе е препятствие за зачеване по естествен начин.

С възрастта расте рискът от дефекти в хромозомите

Виновен за загубата на плодовитост е намаляващият яйчников резерв. С напредването на възрастта броят и качеството на яйцеклетките намаляват неизбежно, коментира специалистът по репродуктивна медицина Хериберт Кентених.

В началото всяка жена разполага с около един милион незрели яйцеклетки, а на 40 год. остават едва няколко хиляди. Освен това дефектите в хромозомите става все повече. Те се причиняват от вредните влияния на околната среда, лъчения, които се натрупват с годините.

На мъжете им е доста по-лесно. Природата не им поставя така настоятелно възрастова граница за създаване на поколение. Според новите изводи в медицината обаче и те не бива да чакат прекалено дълго. Мъжката плодовитост е стабилна до към 35 години., след това обаче на около 40 години намалява с около 40%, сочи италианско-американско проучване, публикувано в списанието Human Reproduction. Именно затова в много клиники донорите на сперма не бива да са по-възрастни от 34 години на 40 години качеството на мъжката семенна течност е по-лошо. Това може да затрудни донякъде оплождането, но не е категорична пречка. Все пак ако двойката известно време не може да зачене, трябва да се изследват и двамата партньори. Статистически причините може да са поравно и при двамата.

Модерните технологии в помощ на късните майки

Много двойки стигат и до клиниките за инвитро, като с най-голям шанс са жените до 42 год., допълва Катцорке. Процедурата по правило започва с хормонално стимулиране на жената, за да се стабилизира месечният й цикъл и съзряването на яйцеклетки. Ако това не помогне за зачеване по естествен път, следващата стъпка е интраутеринна инсеминазия. Означава, че дееспособни сперматозоиди на мъжа се доставят директно в матката с помощта на тънък катетър. При изкуственото оплождане – ин витро фертилизация, квотата на успеваемост е около 20%. Зряла яйцеклетка на жената се опложда извън тялото и след това ембрионите се въвеждат в матката, като те не бива да са повече от три според немските специалисти. Друга алтернатива за по-възрастните жени, например над 50 г., или за такива, които нямат достатъчно добри собствени яйцеклетки, е да получат дарени. Даряването на яйцеклетки обаче е забранена в много страни процедура, тъй като може да донесе някои негативни последици за здравето на жената донор.  

Дори някоя от тези процедури да се увенчае с успех, жената е изправена пред нови предизвикателства. С възрастта се увеличава рискът от преждевременно раждане, предупреждава проф. Бернд Хини, ръководител на АГ Клиника към Университета „Георг Аугуст“ в Гьотинген. При жените до 30 години. процентът на преждевременно родилите е 15-20, а при 40-годишните – 43%. 60% от малкото жени, които забременяват в средата на 40-те си години, също раждат по-рано.

Колкото по-възрастна е майката, толкова по-голям е и рискът детето да се роди с някакъв проблем. Докато при 25-годишните майки това се случва веднъж на 1000 раждания, при 35-годишните е едно на 350.

В по-богатите страни вече съветват ориентираните към кариера жени да вземат навреме мерки. Предлагат се високотехнологични решения като замразяване на яйцеклетки. Тази техника първоначално е разработена за онкоболните, но може отлично да се приложи и за целите на майчинството в късна възраст.

 

Ина Димитрова