В света все повече жени предпочитат да родят с цезарово сечение, показва статистиката от 2004 г. И у нас от страх, от притеснение или поради редица физиологични причини много бъдещи майки раждат със секцио. Голям процент от тях обаче признават, че са привърженички на естественото раждане. Според последното проучване на списание “9 месеца” сред бременни от цялата страна около 80% от жените са категорични, че искат голямото събитие да мине възможно най-нормално и естествено. Защо тогава броят на жените, родили с цезарово сечение, се увеличава? Добре е всяка бъдеща майка да е наясно с различните варианти на родоразрешение и да е подготвена, защото когато моментът настъпи, не се знае кой път ще е избрало бебето.

Нормално или секцио?!
Обикновено решението се взема от лекаря и от бъдещата майка в края на 8-ия или в началото на 9-ия месец. Някои нетърпеливи жени започват да питат “Как ще стане?” още в средата на бременността. Изборът обаче не бива да е прибързан, защото обстоятелствата могат да се променят в последния момент. Редица фактори определят начина на родоразрешение. Рядко само един от тях може да е показател за естествено раждане или за секцио. Тяхната съвкупност дава ясна представа кое ще е най-добре за майката и за бебето.


При обсъждането на въпроса за предстоящото раждане –по естествен път (вагинално) или чрез секцио – лекарите вземат предвид следните обстоятелства:
Големина, разположение и зрялост на плода. В миналото се е смятало, че ако бебето е заело седалищна поза, това е почти сигурна индикация за секцио. Днес обаче, ако всички други показатели са в норма, разположението на плода в матката не може да е основна причина за цезарово сечение. При седалищното предлежание главичката на бебето, която е най-голяма, се появява последна. В този случай раждането трябва да протече по-бързо от обикновено и задължително с намесата на акушер-гинеколог.

Големина, разположение и пълноценност или недостатъчност на плацентата. Ако плацентата вече не може да доставя необходимото количество хранителни вещества на бебето и то страда, лекарите прибягват до секцио, за да го избавят по-бързо от неблагоприятната ситуация.
Околоплодни ципи и води, цялост на околоплодния мехур и наличие на инфекции. Таз на бременната и състояние на меките родилни пътища. Големината на плода трябва да съответства на размерите на таза на раждащата. Ако бебето е много голямо, а тазът прекалено малък, няма възможност раждането да протече по правилата на природата. Добре е предварително да знаете тези обстоятелства и да обсъдите с вашия лекар начина на родоразрешение.

Еталонът
Лекарите са единодушни, че нормалното раждане протича за 10–12 часа, когато бременността е между 38-ата и 42-рата гестационна седмица (г.с.) и бебето е в предно тилно предлежание. Етапите в процеса са три – разширяване и изглаждане на маточната шийка, спускане и раждане на бебето в резултат на ритмични маточни контракции и не на последно място – раждане на плацентата.

Не като в книгите
Рядко обаче бебето избира перфектния път. Възможно е родилната дейност да е прекалено слаба или пък твърде бурна, напъните да са недостатъчни или прекалено силни, случва се дори процесът да спре. В някои случаи пъпната връв се завива и затяга около врата на бебето, което влошава неговото състояние, и се налага спешно цезарово сечение.
Раждане извън рамките на нормалното е и когато бебето не е излязло до 42-рата г.с. В такъв случай плацентата старее и плодът страда. Обикновено лекарите предизвикват раждането чрез медикаменти.
Със сигурност сте слушали много страшни истории на ваши приятелки, които са били “срязани отдолу”, и цветисти описания колко кошмарно е било. Подобен разрез на тазовото дъно – вертикален (перинеотомия) или под ъгъл 45° (епизиотомия), се прави, за да се извади по-лесно бебето, ако има някакъв проблем с раждането или пък ако плодът е прекалено голям и не може да мине през естествените пътища.
Раждането още не е завършило с появата на бебето на бял свят. За благополучния край е нужно “да се роди” плацентата. Ако това не стане от само себе си, лекарят ръчно или с помощта на инструмент трябва да провери маточната кухина. В случай че манипулацията не се направи бързо, може да се получи обилно кръвотечение.
Никой не може да прогнозира как ще протече вашето раждане. Възможно е в процеса да възникнат проблеми, за които дори не сте и помисляли. Онова обаче, което е задължително за всяка бъдеща майка, е да е спокойна и да се довери на лекарите, които са около нея. Паниката, страхът и недоверието са вашите врагове. Не мислете за най-лошото, а очаквайте с радост срещата с най-скъпото ви същество – вашето дете.