Лъжете се, ако смятате, че инконтиненцията (изпускането по малка и голяма нужда) засяга само старците. Често и млади жени страдат от нея, особено след бременността. Запознайте се с отговорите на най-задаваните въпроси, свързани с това неприятно състояние.

Мога ли да се предпазя още през бременността?

Разбира се. В този период особено важно е да се укрепи тазовото дъно. Все по-увеличаващото се тегло на бебето и околоплодната течност упражняват натиск върху мускулатурата и съединителната тъкан, която без друго е разхлабена през бременността. Укрепването на тазовото дъно се постига чрез напрягане. Най-простото е да си представите, че искате да затворите всички отвори в тялото и да задържите напрягането колкото може по-дълго. Можете да го правите дори когато готвите, миете съдове или чакате автобуса на спирката. Важно обаче е в това време да дишате равномерно!

Кога се появява инконтиненцията?

Почти всички жени понякога изпускат по няколко капки урина по време на изтичането на лохиите в следродилния период, особено при кихане и кашляне. Тази инконтиненция е нормално явление и обикновено остава незабележима. Около 10% от жените имат по-сериозни проблеми след раждането със задръжката на урина и изпражнения. Двойно по-често са засегнати жени над 30-годишна възраст. След 6–8 седмици това състояние обикновено преминава.

Цезаровото сечение предпазва ли от инконтиненция?

Отчасти предпазва. Натоварването на тазовото дъно през бременността обаче остава, но липсва преразтягане на тъканите при вагиналното раждане или нараняване на нервите. Въпреки това упражненията за тазовото дъно са важни и при раждане със секцио. В такива случаи се съветвайте с вашия лекар или с акушерката си, тъй като не всички упражнения са разрешени.

Какви упражнения мога да правя след раждането?

През първите дни след раждането започнете дихателни упражнения. Легнете на гръб с изправени крака и ръце, отпуснати върху таза. Вдишвайте и издишвайте спокойно. При следващото издишване придърпайте срамната кост към пъпа. Просто упражнение е и т.нар. натиск върху петата – в положение по гръб с придърпани крака натискайте силно с петите си пода. Същевременно притискайте коленете едно към друго. По този начин мускулатурата на тазовото дъно автоматично се активира. Ако упражнението е още твърде болезнено поради нараняване на перинеума, помага и многократното изпяване през деня на приспивна песен на бебето в изправено положение. Дори само ритмичното дишане действа укрепващо на тазовото дъно.                                                                                                          

А ако тези стандартни упражнения не помогнат?

Понякога не може да се осъществява контрол върху мускулатурата на тазовото дъно, защото нервите са увредени. Но и в такива случаи може да се тренира. Съществуват различни видове терапия за подобряване на усещанията в тази област, като електротерапия, магнитотерапия и др., които се провеждат от физиотерапевти, гинеколози и уролози.