Дългите 40 седмици на бременността ви осигуряват достатъчно време да се подготвите за Големия ден и за вълнуващите промени, които настъпват след появата на бебето. Как може да го направите най-добре?

Информирайте се за родилния процес

Мисълта за предстоящото раждане може да ви внушава страх и да ви се иска да я прогоните, докато моментът не настъпи. Но това е погрешна тактика. Запознатите с родилния процес са по-активни участници в него, което е свързано и с по-добри резултати. Затова най-добре е да се включите в училище за бременни, в което да се запознаете с фазите на процеса, с възможностите за обезболяване, с техниките за дишане и пр. Посещавайте това училище още от средата на бременността, за да имате достатъчно време да научите най-важното за предстоящите събития.

Всяко раждане може да предложи различни изненади и колкото по-добре сте подготвена за тях, толкова по-успешно ще протече процесът при вас.

Вместо да се фокусирате върху перфектното раждане”, информирайте се за различните възможности, за да се подготвите как бихте действали в конкретната ситуация.

Изберете доктор за вашето бебе

Не оставяйте тази задача за след раждането. Направете избора на педиатър още към средата на бременността. За целта може да се посъветвате с приятели или съседи. Не се доверявайте напълно на препоръките, давани във форуми по интернет...

Обсъждайте всичко с бъдещия татко

Освен възможността да е до вас в родилната зала, обсъдете и как ще се грижите за бебето след изписването от клиниката. Разминаванията на мненията ви по тези въпроси може да породят конфликти, затова най-добре уточнете детайлите предварително. Не очаквайте партньорът ви да е напълно наясно с промените, които ще настъпят с идването на новия човек. Не реагирайте остро, ако той не е готов да се откаже от вечерните си посещения на фитнес залата заради къпането на бебето.

Обсъдете и как ще разпределите домакинските задължения. Предупредете любимия си, че би могъл да ви оказва съдействие при някои непознати за него дейностикърменето например. А защо не и при готвенето?!

Подгответе по-голямото си дете, а и домашния любимец

Появата на бебето може да разтърси света на по-голямото ви дете дори по-силно, отколкото вашия. За щастие семейството ви има достатъчно време да свикне с представите за промяната.

Някои родители използват кукли, за да помогнат на братчето или сестричето да разбере какво да очаква. По-големите каки и батковци с удоволствие ще играят на мама и татко, а след идването на бебето ще искат да помагат при смяната на пелените или храненето, както са правили при игрите с куклите.

Когато раждането наближи, осигурете някой близък, който да се занимава с по-голямото ви дете, докато сте в клиниката, а и след това. Когато то ви види за пръв път след раждането, прегърнете го с цялата си любов. Това ще му помогне да разбере, че е все така обичано, както досега.

И домашният любимец ще има полза, ако го подготвите за бебето. Добре е да прочетете някое ръководство как да го обучите да се съобразява с мъничкото човече.

А когато раждането започне...

Дълго преди контракциите трябва да сте наясно на кого да се обадите, къде и кога да отидете. За целта вашият лекар или акушерка трябва да ви дадат указания какво да правите, когато раждането започне. Решете предварително с кого искате да отидете в клиниката и кого бихте помолили, ако имате нужда от помощ. Може да ви звучи не съвсем сериозно, но трябва отлично да познавате и пътя, по който ще пътувате до клиниката, възможни ли са задръствания, както и къде са паркингът и входът.

Кой ще присъства при раждането

Кой да е до вас, когато ще сте в родилното легло, е много лично решение. Някои бъдещи майки предпочитат да са заобиколени с близки хоралюбимия, приятелка, мама, дори свекървата, които да присъстват и да ги подкрепят по време на чудото.

Други не желаят външна подкрепа. Полезно е да определите и някого за семеен говорител”, който да телефонира и да изпраща съобщения на близките за развоя на процеса в родилната зала.

Подгответе всичко необходимо

Новороденото се нуждае от монтирано столче в колата, от пелени за еднократна употреба, мокри кърпички, дрешки и спокойно място за сън. Добавете шишета и биберони, ако ще го храните със заместител на кърма, и специални сутиени за кърмачки, ако ще кърмите.

Посъветвайте се с други майки кое според техния опит е полезно да използвате от безбройните бебешки продукти и аксесоари.

Още един съвет – набавете необходимите неща преди раждането, за да си спестите тичането по магазините след това. Запасете се с пелени за еднократна употреба, тоалетни принадлежности, шампоани, даже допълнителен чифт бельо – всичко в рамките на необходимото.

„9 месеца”