Много бременни жени изпитват страх от предстоящото раждане. Тези, които ще стават майки за първи път, обикновено се страхуват, защото не знаят какво точно да очакват. Или защото са чували многобройни истории, коя от коя по-страшни, за ужасяващи болки, настъпили усложнения, грубо отношение от страна на медицинския персонал и какво ли още не. При жените, които вече са раждали, е точно обратното – те знаят как протича раждането и ако първият път не е минало съвсем гладко, очакват това да се случи отново. 

Всъщност е напълно нормално бъдещата майка да изпитва притеснение. Даването на живот е сложен процес и събитие, което променя из основи живота на всяка жена. Но много от бременните страдат от патологичен страх от самото раждане – състояние, известно като токофобия, което може да се отрази отрицателно върху цялостното преживяване на това уникално събитие. Ако и вие сте от тези силно притеснени майки, вижте някои идеи как да се справите с тревожните чувства.

Не слушайте разкази за раждането

Вероятно  9 от 10 пъти, когато чуете история за раждане от някого, тя ще е свързана с лошо преживяване. Рядко ще попаднете на майка, която да сподели колко невероятно, леко, безболезнено и бързо е преминало всичко. Интернет пространството също е пълно с лоши новини за тежки раждания. Помнете, че всяко раждане е уникално и че ако при една жена е имало по-лошо стечение на обстоятелствата, това изобщо не означава, че същото ще се случи и с вас. А ако искате да знаете в детайли как протича едно раждане, най-добре се обърнете към специалист, който да ви даде най-полезната и обективна информация.

Не гледайте предавания или филми, посветени на тази тема

Както и историите, за които споменахме по-горе, повечето от тях описват този процес като силно стресиращ и болезнен. Ще видите множество случаи на бременни жени, чиито води внезапно изтичат насред супермаркета, за няколко секунди получават 10-сантиметрово разкритие и бебето се появява на бял свят още по пътя към болницата, в таксито или линейката. Ще чуете и писъците на раждащите жени, които са толкова силни, че вероятно отекват чак в Космоса. Благодарение на холивудските продукции много жени се притесняват, че водите им ще изтекат на публично място. В действителност шансът това да се случи е минимален. Обикновено подготвителните контракции са първият знак за предстоящо раждане, едва след това идва ред на водите. Вероятно вече ще сте усетили, че бебето е на път, докато дойде ред за изтичането им. А то се случва, когато е настъпила активната фаза на раждането. Що се отнася до крясъците заради болката, всичко зависи от прага на търпимост. Освен това  съвременната медицина предлага достатъчно безопасни и ефективни средства за обезболяване, от които бихте могли да се възползвате.

Посещавайте училище за бременни

Там можете да научите всичко, което ви вълнува относно бременността, раждането и следродилния период . При това от квалифицирани хора. Тук можете да научите техники за релаксиране, кои са начините за обезболяване и какви са условията за тяхното прилагане, дори кои са най-добрите пози за ускоряване на раждането. Ще разберете и какви усложнения биха могли да се появят и как следва да реагира лекарят, за да мине всичко благополучно. Как да се възстановите по-бързо след секцио или нормално раждане, как да се грижите за бебето след появата му. И още много други практични съвети. Посещението на училищата има още един плюс - ще бъдете в компанията и на други бременни жени, което със сигурност ще ви кара да се чувствате по-добре.

Използвайте природни средства за успокояване

За предизвикателствата на раждането от сериозна помощ ще ви бъдат Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз. Те са минерали, разредени на хомеопатичен принцип, в естествена за тялото концентрация. Напълно безопасни са по време на бременност и кърмене, могат да бъдат прилагани и при новородени. Шуслеровите соли са високо ефективни както за профилактика и лечение на редица заболявания, така и за облекчаване на множество оплаквания, включително и тези, съпътстващи бременността.

Много подходяща за справяне със страха от раждането е антистрес програмата с Шуслерови соли №2, №5, №7. Успешно можете да я прилагате за преборване на стрес, безпокойство, безсъние, напрегнатост, раздразнение, панически атаки, физическо и умствено изтощение. Комбинацията от тези соли помага за регулирането на ежедневния стрес, стабилизира психиката и нервите, подкрепя емоционалното равновесие и концентрацията, при това без странични ефекти или опасност от развиване на зависимост и без нежелано токсично въздействие. Сол №2 калциев фосфат помага при стрес, нервност, тревожност. Приемайте по 5 табл. от нея сутрин. Сол №5 калиев фосфат има енергизиращ ефект, стабилизира нервите и психиката. Взимайте по 5 табл. от нея на обяд. Сол №7 магнезиев фосфат действа релаксиращо, помага при безсъние и главоболие. Тя е много ефективна и при наличие на мускулни крампи и преждевременни контракции. Приемайте 5 табл. вечер, най-добре преди лягане. Изпълнявайте програмата колкото време е нужно.

Изберете лекар, на когото имате доверие

Опитайте се да намерите такъв, който ще подхожда към вас с цялото нужно внимание, ще отговаря на всички ваши въпроси и ще ви помага да се отървете от страховете. Трябва да сте сигурна, че можете да разчитате напълно на него при всякакво развитие на сценария по време на раждане.