Всяка бременна жена мечтае за бързо и лесно раждане. Добре, не чак толкова бързо, че бебето да излезе на задната седалка на колата в задръстване на път към болницата. Но има нещо привлекателно в представата, когато всичко е отминало, да разказваш самодоволно: „Родих само за няколко часа!”.

Oсвен, че се стремите към лични постижения обаче, колкото по-дълго сте с контракции в болницата, толкова повече ще се изтощите, което би могло да доведе до нужда от активна лекарска намеса.

Продължителността на раждането зависи от фактори, които са извън вашия контрол, включително от силата на контракциите, формата на таза и положението на бебето. Все пак има няколко неща, които да направите, за да увеличите шансовете си за бързо раждане.

Спокоен сън

Той често е химера по време на бременността, но колкото по-дълго успявате да спите, толкова по-добре. Важно е да се чувствате отпочинали преди раждането. Това означава, че ще имате достатъчно енергия за физическото преживяване, което ви предстои.Според някои изследвания, бъдещите майки, които успяват да спят повече от шест часа на нощ, обикновено имат по-кратко раждане.Уверете се, че се чувствате удобно, когато сте легнали на една страна с възглавници между краката и под корема. Ако предпочитате да спите по гръб, използвайте допълнителни възглавници, за да се настаните полуизправени и да намалите вероятността от киселини в стомаха.

Останете активни

Физическата активност по време на бременността ще улесни и ускори процеса на раждане. Някои проучвания показват, че жените, които са спортували два до три пъти седмично, имат по-кратко раждане от онези, останали на дивана пред телевизора.Ако не сте свикнали да тренирате редовно, започнете с ходене пеша по 15 минути, няколко пъти седмично. Ходете бързо, но не прекалено.

Изберете опитна майка като партньор за раждането

Вероятно ще се чувствате много по-спокойни и сигурни, ако партньорът ви е до вас, за да ви обича и държи ръката ви по време на раждането, но изследване на Университета в Торонто показва, че непрекъснатата подкрепа от страна на други майки може да съкрати процеса и да намали вероятността от намеса. Включете в преживяването своя близка приятелка с деца или собствената си майка. Тя ще знае точно какво преживявате и ще може да ви напътства емоционално.

Подгответе тялото и ума си

Макар че е естествено да сте напрегнати за това, което ви предстои, тези тревоги могат да забавят процеса.Когато сте подложени на стрес, тялото ви произвежда адреналин, който пречи на окситоцина и прогестерона – хормоните на раждането – и има вероятност да забави контракциите. Ключът е да се разсейвате по време на контракциите. Опитайте да слушате музика, да визуализирате успокояващи картини или да разговаряте с партньора си за нещо леко, а защо не и забавно.

Ходете до тоалетната по време на раждането

След като сте прекарали последните няколко месеца в тоалетната, очаква се това да продължи и сега. По време на раждане обаче е възможно да не успеете да разберете кога наистина имате малка нужда. Важно е все пак да опитвате редовно. Пълният пикочен мехур забавя раждането, като притиска родовия канал и възпрепятства спускането на бебето. Освен това е би могъл да направи контракциите ви по-болезнени.

Разкършете тези бедра

Много жени инстинктивно се движат по време на раждане и с основателна причина. Да бъдете изправени и активни по време на процеса съкращава раждането с часове.Гравитацията помага на главата на бебето да се спусне в правилната позиция за раждане. А тежестта на бебето върху шийката на матката засилва контракциите. Когато напънът започва, издишайте, свалете раменете, за да освободите напрежението, и движете ритмично долната част на тялото, сякаш танцувате бели денс. Не забравяйте все пак да се придържате към партньора си за подкрепа, ще имате нужда.