Европейските народи също съхраняват някои обредни практики, свързан с родилиния. Поляците слагали новороденото до печката, за да бъде къщовник, да държи за дома.

Италианците внимавали пъпчето да не падне във вода, защото вяравали, че това предрича тежка съдба на новороденото. Чехите и словаците съхранили доста дълго време древната римска традиция да оставят новороденото непосредствено след раждането на земята, за да вземе живителната сила на земята.

Стриктните германци тупали бебето по гърба, за да изплаче по-силно; първата целувка бебето получавало от бащата, а след това от майката, която благославяла детето да бъде добър християнин и го напръсквала със светена вода. Веднага след раждането бащата засаждал плодно дърво. По това как расте детето следели и равитието на детето. Когато детето се разболявало, първо лекували дървото, а после и детето.

Швейцарците хранели току-що родилата жена със супа от черна кокошка, за да ѝ дават сили да се възстанови. Ирландките раждали облечени в ризата на своя съпруг, защото вярвали, че по този начин той им дава сили да се справят с болката. Австрийците смятали, че ако дете се роди на Нова година, ще притежава свръхествествени способности и ще вижда отвъд познатото. Във Франция, и най-вече сред баските, бил разпространен обичаят "кувада". В деня след раждането на бебето неговият баща на легло и символично преживявал родилните болки и мъки на своята съпруга. Така той приобщавал детето към себе си и го признавал за свое. 

Така постъпвали и сърбите, които наред с това при раждането поканвали жена с име Стойна, за да оживее бебето. При италианците, когато започнели родилните болки, бащите излизали на двора и започвали бавно да колят кокошка, защото вярвали, че както животът напуска птицата, така той изпълва детето. Изпанците приемали, че този, който се роди в десетдневката след Рождество Христово, ще притежава способности на лечител и ще стане велик знахар.

Португалците били убедени, че ако дете се роди на Нова година, го очаква особено щастлива съдва, а ако новороденото е с много дълги уши - ще доживее до дълбока старост; ако се родят близнаци, по-големият ще стане ясновидец, а майка му ще добие магически способности да лекува и най-тежките болести. 

Белгийците щателно оглеждали новороденото, търсейки белези по неговото тяло, които предвещават съдбата му. Така например, ако то имабяло петно по ноктите, вярвали, че като порасне, ще стане безстрашен воин. Ако по време на първия си сън бебето спи с разстворени крака и ръце, ще бъде щедър човек, а ако е свито на кълбо - скъперник. АКо новороденото се слюнчи, докато спи, непременно ще стане певец. Изключителна радост предизвиквала рижавата коса на бебето, защото според вярването щяло да бъде белязано от Бога с много щастие. Гъстата и здрава коса означавала, че малкото ще стане учен.

Следва продължение...

Д-р Петя Банкова