Изминали са 9 месеца на тревоги и радостно очакване и ето, че заветният миг идва! Вие вече сте пред прага на родилното отделение. Неизвестността, страхът, притеснението и болката се допълват и от чувството за самота сред толкова непознати... Очаква ви обаче среща с хората, които ще се погрижат за вас и за бебето ви, ще се постараят раждането да протече гладко и безпроблемно, ще имат удоволствието за първи път да подадат вашето бебе в прегръдките ви. Кои всъщност са тези хора?


На прага на приемното отделение ще ви посрещне екип от акушерка и специалист акушер-гинеколог. Те ще попълнят стандартните документи за приемане на раждащата жена в болницата. В този момент едва ли ще ви се приказва много-много, но е нужно точно и изчерпателно да отговаряте на зададените от лекаря и акушерката въпроси. От вашите отговори ще стане ясно как е протекла бременността, какви специални и стандартни изследвания са ви направени, имало ли е усложнения и провеждано ли ви е някакво лечение. Ще ви питат за предишни бременности, аборти и раждане, за вашата кръвна група, както и проявявате ли непоносимост към лекарства или препарати, алергична ли сте, имате ли наследствена предразположеност към алергии и заболявания и др. Всички събрани данни са нужни на специалистите, които ще се грижат за вас.

Приемащият акушер-гинеколог ще ви прегледа – освен преслушване на детските сърдечни тонове, измерване на корема и на таза, на кръвното налягане, пулса и температурата ви ще ви направят и гинекологичен преглед. В приемното отделение акушерката ще се погрижи за тоалета и облеклото ви и след като сте готова, ще ви придружи до предродилната зала. Там грижата за вас ще поеме дежурната акушерка. В зависимост от вътрешния ред на избрания от вас родилен дом е възможно приемащата акушерка да се грижи за вас и в предродилната, и в родилната зала.
В предродилната зала ще протече целият първи период на раждането. На всеки два часа акушер-гинеколог ще извършва преглед, за да следи ефективността на родилната дейност, ще дава оценка на хода на раждането, предписания за стимулиране и обезболяване на процеса и пр. Целта на всичко е раждането да завърши успешно и вие да изживеете щастието да прегърнете своето здраво бебе. Важно е да знаете, че всеки медикамент, прилаган в този период, е точно подбран за целта и за етапа на процеса. Не се тревожете – предписаните лекарства не вредят на плода. Доверете се напълно на дежурния екип!

Ако имате нужда от нещо, ако се чувствате неспокойна или ви тревожи някакъв проблем, не се стеснявайте и споделете с акушерката, която се грижи за вас в предродилната зала.Тя ще ви даде напътствия как да дишате, как да се движите така, че напредването на разкритието да е максимално облекчено, ще се опита да направи престоя ви в предродилната зала изпълнен с повече положителни емоции. В това изключително съдбовно пътуване към срещата с вашето бебе акушерката ще е ваш спътник. Всички манипулации, назначени от акушер-гинеколога, ще се изпълняват от нея. Заедно с тази акушерка периодично ще преслушвате детските сърдечни тонове и докато вие се наслаждавате на този “ритъм”, тя зорко ще следи състоянието на нероденото бебче.
В екипа, обслужващ ви в предродилната и в родилната зала, се включват и вълшебниците, които могат да отнемат болката – анестезиолозите. Те неизменно работят в сътрудничество с акушер-гинеколозите, според преценката на които могат да приложат съвременни начини и средства за обезболяване на раждането. Те ще са близо до вас, когато се налага обезболяване, реанимация...
Идва време да ви пренесат в родилната зала. И тук до вас са “вашата“ акушерка и “вашият“ лекар, познати ви от предродилната зала. След всяка контракция акушер-гинекологът пак ще преслушва детските сърдечни тонове и ще преценява състоянието на плода. Ако се налага, ще ви помага да родите детето си живо и здраво.
За първи път вашето малко съкровище ще бъде докоснато от ръцете на акушерката. Не след дълго вие ще чуете и “химна на радостта” – плача на новороденото!
Неонатологът е “бебешкият” лекар. Той поема детето в първите мигове от живота му, внимателно го преглежда, при необходимост му помага да поеме по “пътя на живота” като здраво дете.
Така неусетно, но напълно заслужено тези непознати доскоро за вас хора ще станат неизменна част от спомените ви за цял живот!