Спор няма – 9-те месеца винаги завършват с раждане, а то винаги върви ръка за ръка с болката. Дали ще я усетите с по-голяма, или с по-малка сила, зависи от много фактори. Има жени, при които прагът на болката е много нисък и те охкат дори от най-слабите контракции. Други пък издържат на напрежението и за тях появата на бебето е като песен. Родилните болки зависят и от това дали се страхувате, знаете ли какво ви предстои, с каква нагласа отивате към болницата. За да се справите с тях обаче, добре е предварително да се подготвите. Забравете всички истории, които сте чули досега от познати и приятелки за това колко ги е боляло по време на раждането. Запомнете, че

всичко е строго индивидуално

Никой не може да ви гарантира, че при вас бебето ще се появи точно както при Ани или при Десислава. Болката се възприема от рецептори по цялото тяло, преминава през гръбначния мозък и стига до главния мозък. Прагът на дразнимост, над който човек има неприятно усещане, е различен при отделните хора. Той се определя от генетични фактори, но и от предварителната психична нагласа, от опита, от подготовката. Болката може да се или и от страха. Ето защо колкото по-подготвена и спокойна пристъпите прага на родилното отделение, толкова по-леко ще мине раждането. За да се справите с непознатото, най-добре прочетете предварително какво ви очаква в Големия ден. В С “9 месеца” на училище има специални лекции, посветени на тази тема. Информирайте се за това колко дълго ще продължи раждането, какво представляват контракциите, какъв път преминава бебето, какво се очаква от вас в този момент, как да дишате и има ли начин да се отпуснете. Проучвания показват, че жени, които са наясно какво става,

раждат по-бързо и понасят по-лесно страданието

Те не се безпокоят от неизвестното. Доказано е, че страхът стимулира образуването на хормоните на стреса, които засилват болката. При раждането тя е остра, на спазми и се предизвиква от съкращаването на матката. През първите няколко часа може почти да не я усетите. С напредването на процеса обаче тя се засилва, контракциите стават все по-силни. Накрая натрупаната умора и стресът допринасят за по-силното усещане. За да преодолеете по-лесно процеса, добре е още в началото да сте наясно, че ви предстои дълго изпитание, свързано с много усилия от ваша страна. Повтаряйте си, че може да се справите и сте достатъчно силна, за да го понесете. Организмът на жената е създаден така, че да го преодолее.

Фокусирайте вниманието си върху дишането

или бройте на глас. Така ще запазите спокойствие и няма да се паникьосвате, когато болката ви “нападне”. Абстрахирайте се от атмосферата в родилната зала. Ако имате възможност, посетете поне веднъж болницата, преди Големият ден да настъпи. Така ще знаете къде ще попаднете, когато бебето реши, че вече е време да се запознаете. Дори обстановката да ви изглежда прекалено стерилна, не забравяйте, че така лекарите и акушерките се борят с вътреболничните инфекции, а това е за доброто както на вас, така и на бебето ви.

Възползвайте се от възможността партньорът ви да е до вас в този важен момент. Присъствието му ще намали стреса и това ще облекчи страданието ви. Държейки го за ръка, вие ще предавате част от емоциите си на него. Ако ви чака навън, представяйте си усмихнатото му лице, когато ви види да прегръщате бебето. Въображението е много силен съюзник в този момент.

Помислете предварително дали си заслужава да преживеете напълно “натурално” раждане, или все пак е по-добре да помолите за анестезия. Епидуралната упойка обаче не е магическото “питие”, което може да изпиете по всяко време. За да ви я поставят, са необходими време и предварителна подготовка. Добре е да знаете, че трябва

да имате
поне 3–4 см разкритие
на маточната шийка.

За щастие първите контракции са през най-голям интервал и са най-безболезнени. След поставянето на упойката ще усетите облекчение най-рано след 30 мин.
Дори да раждате с епидурална анестезия, подгответе се за събитието и се научете да контролирате страха си и да дишате правилно. Опитайте се да си представите бебето и точния път, през който то минава в момента.
Доверието в лекаря също е много важно. Бъдете сигурна, че сте в добри ръце и лекарят е там, за да ви помага, а не за да ви нарани. Вслушвайте се в съветите и напътствията му.