Този проблем вълнува всяка майка след раждането. Защото с възстановяването на цикъла са свързани такива важни въпроси като контрацепцията и състоянието на организма като цяло. Много жени се питат кои срокове за появата на менструация се смятат за нормални и кои – за отклонение.

По-рано се смяташе, че нормата е отсъствие на менструация през целия период на кърмене на бебето. И действително, това е било присъщо на повечето майки. Така организмът е регулирал цикъла на готовност за нова бременност.

Днес обаче върху организма на жената, в това число върху нейните природни цикли и върху хормоналния фон, често оказват влияние различни външни фактори. По тази причина обща формула няма как да бъде изведена. При всяка майка възстановяването на месечния цикъл става по различно време и зависи от особеностите на организма й. И все пак – първото, от което зависи процесът, са начинът и режимът на хранене на детето.

Защо менструалният цикъл не се възстановява веднага?

Веднага след раждането ендокринната система, по-точно хипофизата, започва усилено да изработва хормона пролактин. Именно този хормон от една страна стимулира изработването на млякото, а от друга потиска цикличното изработване на хормони в яйниците. Това препятства съзряването на яйцеклетки и настъпването на овулация.

Ендокринната система „следи“ процеса на кърмене и контролира неговата интензивност. Ако по някаква причина тя намалее, нивото на пролактина също пада. И същевременно се засилва изработването на друг хормон, който стимулира овулацията. От това следва, че колкото по-често и по-продължително жената кърми бебето си, толкова по-късно ще се възстанови нейният цикъл и обратното.

От какво зависи възстановяването и редовността на цикъла?

Ако цикълът не стане веднага редовен, не се притеснявайте, това е нормално. На организа му трябва време, за да заработи на предишния режим. Често се случва паузата между менструациите да намалее до 2–3 седмица или обратно – да се увеличи до 40–45 дни. И въпреки че за норма се смята пауза от 21–35 дни, след раждането лекарите приемат подобни колебания за напълно допустими. Нормалната периодичност на цикъла може да се възстановява в продъжение на 2–6 менструации.

Някои закономерности

Много често, ако възстановяващият се след раждане цикъл веднага се окаже редовен, обикновено по-късно отново се нарушава и се нормализира окончателно след няколко месеца. И обратно – ако в началото не е редовен, след около половин година всичко се оправя и не възникват нови проблеми.

Ритъмът на възстановяване може да е различен при следващото бебе, дори когато кърменето продължава точно толкова време.

Репродуктивната система е основата на женското здраве. Ето защо при поява на някакви „пробойни“ в нея незабавно трябва да се консултирате с гинеколог. Ако нещо ви притеснява, не игнорирайте и не отлагайте решаването на проблема!

Източник: „Вече съм майка“