Продължение от брой 265

Тя е до нас в онзи миг, когато очакваме да се осъществи най-важната среща в живота ни – появата на свидната ни рожба. Да, но освен това можем напълно да й се доверим относно подготовката за този незабравим момент, както и за грижите след неговото отминаване. Досетихте се, че в главната роля е акушерката, нали? Изключително щастливи сме да ви представим няколко от лицата на Алианса на българските акушерки. Тези дами са вдъхновяващи, окуражаващи и абсолютно отдадени на мисията да посрещат новия живот. Работят с хъс и професионализъм, а резултатът от огромните усилия, които полагат, е изключително полезен, защото дава кислород на жените през 9-те месеца, по време на раждането и първите грижи.

Велина Василева, акушерка, родилно отделение на УМБАЛ Бургас АД

Ролята на акушерката в процеса на раждане е специална и нейното място е до жената, за да й вдъхва вяра, сила и увереност. Това, от което имат нужда майките, са подкрепа, разбиране, търпение и професионализъм.

Важно е бъдещите майки да знаят, че за да се превърне едно раждане в позитивно преживяване, е въпрос не само на късмет, а по-скоро на пренатална подготовка и ефективна комуникация с медицинския екип. Всяка бъдеща майка има много въпроси и заслужава да получи отговор на всеки един от тях и аз, като акушерка, се старая да бъда близо до тях преди, по време и след раждането.                               

Контактът „кожа до кожа“ е практика в цял свят и ползите от него са неоспорими. Нека все повече български майки имат възможност да прегърнат рожбите си веднага след раждането и да преживеят незаменима емоция, а аз няма да престана да ги насърчавам.

Тони Калушкова, акушерка, създател и управител на Център за предродилна подготовка и акушерска грижа Happy Mums във Велико Търново.

Избрах тази професия „случайно" J Кандидатствах в Търново за фелдшер, но въпреки високия ми резултат не ме приеха и тогава със същата оценка подадох документи в Института за здравни кадри във Варна – сега Медицински колеж към МУ. Приеха ме веднага. Не съм съжалявала за този избор нито за миг. Може би още тогава съдбата ми е дала знак. Акушерството е магия и привилегия. Това е професия, която не можеш да работиш просто така. Или си в нея, или тя не е за теб.

Важно е бъдещите майки да знаят, че Най-важният урок, който се опитвам да предам на бъдещите родители, е, че бременността и раждането са естествени и физиологични процеси, а не болестни състояния.

Помагам им да опознават и да разбират телата си. Стимулирам ги да вярват в собствените си възможности да преминат през раждането по най-добрия за тях начин. Уча ги да не се страхуват. Съветвам ги да говорят и общуват с бебето, докато то все още е в коремчето. Кърменето е лесно, стига да знаят къде са „подводните камъчета” и да ги избягват. Целя да ги подготвя за раждането и посрещането на бебето като за най-важната среща в живота им.

Защото това е точно така.

Не мога да се примиря с това, че въпреки хилядите изследвания и доказателства, че акушерският модел на грижа е най-добрият модел за бременните, раждащите и бебетата, у нас все още не се допуска и смятам, че това е в ущърб най-вече на майките и бебетата.

Вярвам, че в бъдеще жените ще раждат децата си без страх и че до всяка жена ще има акушерка – така както е в страните с най-висок стандарт на майчино и детско здравеопазване.

Съветът ми към бъдещите майки е да се доверяват повече на татковците – те са много добри с бебетата! Съветът ми към татковците е да не се сърдят на половинките си, когато са избухливи и нервни през бременността или след раждането. Това се дължи на бурята от хормоните. Нека да ги подкрепят и да бъдат техен приятел – това е в основата на доброто родителство.

Виолета Цонова Тоткова – Дмова (?), aкушерка в неонатологично отделение на  ПСАГБАЛ „Света София“ ЕАД – София, работи и в Първа детска консултативна клиника, тел. 0888 144 000

Избрах тази професия, защото посрещам най-светлия миг от живота на всяка жена – раждането на нейното съкровище.

Важно е бъдещите майки да знаят, че детето не кукла. Акушерката изгражда връзката между майка и бебе със своя професионализъм и гарантиран индивидуален подход през целия период на бременността и дълго след раждането.

Цезаровото сечение да се налага само когато наистина има медицински обосновани показания за живота и здравето на бебето и на майката. Жените трябва да са запознати с рисковете, които крие тази коремна операция.

Светлана Делчева, акушерка, Хасково, тел. 0878 405 051

Ролята на акушерката в процеса на раждане е да подпомага родилния процес, като със своите знания и умения вдъхва увереност и сигурност у родилката.

Избрах тази професия, защото чувството да държиш новия живот в ръцете си, е невероятно. Няма нищо по-прекрасно от щастливата усмивка на майката.

Важно е бъдещите майки да знаят, че акушерката може да бъде техният партньор не само по време на бременността и раждането, а и през целия път на жената.

Акушерката е един от най-важните хора за жената девойка, жената родилка, майката.

Не мога да се примиря с незачитането на акушерката в съвременния модел в здравеопазването.

Вярвам, че в бъдеще акушерките ще успеем да извоюваме мястото, което ни се полага в грижата за жената.

Повечето жени се страхуват от раждането, защото е нарушена връзката акушерка – бременна, раждаща, родилка.

Цезаровото сечение не бива да бъде раждане по желание.

Контактът „кожа до кожа“ дава възможност за по-добра адаптация на новороденото.

 

*На снимката: Светлана Делчева

Блицинтервюто проведе Виржиния Николова