Бременна съм в 39-ата гестационна седмица, но все още нямам никакви подготвителни контракции и бебето май не иска да излиза. Лекарят ми каза, че е много вероятно да пренося. Притеснявам се. Може ли на ехограф да се види дали околоплодните води са зелени и дали бебето ми не страда?

Все още не сте преносили и затова не бива да се притеснявате. Раждането може да започне всеки момент, затова е добре да сте подготвена. Ако терминът ви отмине, ходете на преглед всеки ден. Лекарят ви трябва да прецени кога е най-добре да ви приеме в болницата, в случай че се наложи раждането да се предизвика. Обикновено това става около седмица след термина. Ако обаче има някакви проблеми – сърдечните тонове на бебето са слаби или околоплодните води са малко, раждането може да се предизвика и без да имате контракции.


На ехографа не може да се види цветът на околоплодните води, а само тяхното количество. В случай че те са малко, може да се предположи, че са зелени. Това ще стане ясно, едва след като раждането започне.