Методът „Ламаз” е популярен подход при раждане, който открива на родителите стратегии за справяне с болката по време на раждането, намалявайки ненужната медицинска намеса.

Методът е най-старата и най-популярната в Америка техника на подготовка за раждане, която става изветна в края на 50-те години и носи името на френския акушер д-р Фернан Ламаз. Той възприема нова философия по отношение на раждането, като се отдалечава от стандартната практика, при която майката е анестезирана преди раждането, докато бащата остава в чакалнята. Вместо това, д-р Ламаз разглежда този период като споделено събитие между двамата родители, по време на което майката остава напълно адекватна и използва естествени методи, за да повиши нивото на толерантност към болката от контракциите. 

Достигайки широка популярност през 70-те години, методът на д-р Ламаз се концентрира върху отвличането на вниманието на жената от болката – целта е естествено обезболяване. Разбира се, „Ламаз” не може да направи раждането безболезнено, но за много жени неприятните усещания намаляват драстично, просто чрез преместване на фокуса от интензивността на техните контракции към дихателните техники, движенията, позициите и масажът. 

Фокусираното, контролирано дишане насърчава релаксацията и намалява безпокойството. Една тревожна, раждаща жена обикновено реагира на стреса по време на раждане с нарушения в кръвното налягане и стегнато, плитко дишане. С дишането на „Ламаз” свитите кръвоносни съдове могат да се разширят, за да насърчат кръвообращението, повишавайки и притока на кислород, което помага на родилния процес. Вероятността от необходимост от допълнителна медицинска интервенция намалява, ако родилката се чувства по-спокойна. 

За онези, които обмислят, дали да се доверят на метода „Ламаз“, е препоръчително партньорът  им също да научи техниките. Наличието на информиран близък, който да окаже нужната подкрепа по време на раждането, може да бъде изключително полезно за бъдещата майка.

 

Превод: Кристина Крумова