Похапването на плацента сигурно не звучи привлекателно, но много дами го правят заради предполагаемите ползи за здравето, тъй като се твърди, че е пълна с витамини и минерали, включително витамин В6, В12 и желязо. Някои известни майки превърнаха плацентата си в шейк, а други, включително и Ким Кардашян – в таблетки. В България акушер-гинеколозите нямат право да дават на родителите на бебето плацентата, тъй като тя е биологичен отпадък и трябва да бъде унищожена. Това е разпореждане, издадено още от РИОКОЗ. 

Кои са някои от знаменитите майки, изяли своята плацента? 

Кортни Кардашян

kourtney kard w1200 h900

През януари, след раждането на дъщеря си, Кортни Кардашян призна, че е фен на добавките от плацента.  В социалните медии, тя сподели: „Ямии... хапчета ПЛАЦЕНТА! Не се шегувам… Ще се натъжа, когато капсулите от плацентата ми свършат. Те промениха живота ми!”.

Хилари Дъф

hilary duff2 w1200 h900

Вместо да сготви или да превърне в хапчета, бившата звезда на Дисни Хилари Дъф изпи плацентата си под формата на смути, като заяви: „Най-възхитителното смути, което някога съм пила!” и обясни, че никога не се е чувствала по-добре. 

Майим Бялик

mayim bialik w1200 h900

Звездата от „Теорията за Големия взрив” е подложена на много критики за родителските си избори и изяждането на собствената ѝ плацента е еднa от тях. В свое изказване по темата тя твърди: „Човешките същества са единствените бозайници, които са избрали да не приемат рутинно плацентата си, която се консумира от всеки друг бозайник поради високото съдържание на протеини и желязо. Те са от решаващо значение за възстановяването на тялото на майката след раждането. Край на историята.”. 

Колийн Рууни

coleen rooney w1200 h900

След раждането на сина си Колийн решава да превърне плацентата си в хапчета за втори път, тъй като открива, че те ú помагат да пребори следродилната депресия и възстановяват естествения хормонален баланс. Тя обаче не се е ограничила само до консумация на плацентата под формата на хапчета, но я е превърнала в масло за бебешки масаж, крем за лице и балсам, за да се възползва от естествените ú ползи за здравето. 

Ким Кардашян

kim k1 w1200 h900

Следвайки стъпките на сестра си Кортни, Ким изпробвала таблетките с плацентата си след раждането на първите си две деца Норт и Сейнт. Тя твърди, че не е изпитвала признаци на следродилна депресия и признала, че е усетила „големи ползи, чувствайки се изключително енергично”. 

Алисия Силвърстоун

alicia silverstone w1200 h900

В началото популярната американска актриса е изпитвала известни колебания относно това, дали да консумира плацентата, за която се твърди, че има чудодейни свойства. В крайна сметка е взела решение да я взима под формата на хапчета. Ако не помогне, поне няма да навреди, нали?

 Габи Хофман

gaby hoffman w1200 h900

Габи Хофман също избра различен начин да консумира плацентата си. Брюнетката я разделя на 20 парчета, след което я замразява. Така всеки ден, в продължение на три седмици, се е наслаждавала на смути заедно с малко плодове и… плацента. Габи казва, че това ú е дало повече енергия и дори е помогнало за увеличаване количеството на кърмата. 

Криси Тайген

chrissy teigen4 w1200 h900

Криси Тайген винаги е била много отворена по отношение на бременността си и живота си като майка. След раждането на първото си дете, тя признава, че има следродилна депресия. Но след появата на втората ú рожба не имала подобни проблеми. Досещате ли се защо? Разбира се, приемала е добавки под формата на плацента. Тя споделя, че съжалява, че не е направила това след първата си бременност. 

Наташа Хамилтън

natasha hamilton w1200 h900

Бившата звезда от Atomic Kitten, превърнала плацентата си в хапчета след раждането на четвъртото си дете и заявила, че яденето на плацентата от дъщеря ú я е накарало да се почувства фантастично. Хм, права е, наистина звучи „фантастично“. 

Дженюари Джоунс

january jones w1200 h900

Тя влезе във всички заглавия, след като призна, че е изяла плацентата си и сподели, че капсулите са причината да победи емоционалната несигурност и тревожността, съпътстващи раждането. Дженюари каза, че го препоръчва на всички бременни жени, тъй като: „Това е много цивилизовано нещо, което може да помогне на дамите, борещи се с депресия или умора.”. 

Стейси Кейблър

stacy

Бившата боркиня Стейси Кийблър сподели, че се е опитвала да живее здравословно през цялата си бременност (през 2014 г.), което включва и консумацията на плацентата в облика на медикаменти след раждането. Актрисата избира единствено органична и чиста храна и вярва, че тези „вълшебни“ капсули имат огромни ползи за здравето. 

Ребека Варди

rebekah vardy w1200 h900

Скоро след раждането на четвъртото си дете Ребека Варди разкри, че се е сдобила с таблетки направени от нейната плацента. Тя също се е доверила на звездния опит на своите популярни колежки, които твърдят, че именно това е ключът към бързо и леко възстановяване на организма след 9-те месеца. 

Ейми Чайлдс

amy childs w1200 h900

Звездата не само е консумирала този „деликатес“ под формата на таблетки след раждането на първата си дъщеря, но и я е превърна в козметична грижа за тялото. 

Източник и сними: motherandbaby.co.uk

В крайна сметка полезна ли е плацентата?

След тези истории от Холивуд, посипани със звезден прах, припомняме и мнението на специалист по темата – Гергана Николова, акушерка, магистър, Великобритания:

,,Макар и да са правени спорадични изследвания и опити да се покаже дали приемането на човешка плацентата има терапевтичен ефект или ползи за здравето на майката, категорични доказателства няма. Почти всички сведения, подкрепящи тезата, са лични преживявания, предоставени от майки привърженички на практиката, а не клинично доказани резултати. Дали консумирането на плацентата след раждане е канибализъм, остава спорен въпрос, решението обаче дали е разумно да излага себе си и новороденото на излишен риск, без каквато и да е сигурност за успешна терапия, си остава на майката. Факт е, че в природата женските на повечето видове бозайници изяждат плацентата си след раждането. Това обаче е вроден инстинкт за самосъхранение и предпазване на новото поколение. Унищожавайки кръвта и миризмата от отпадните продукти след раждането, те намаляват вероятността хищниците да надушат все още беззащитното новородено. Истината е, че консумирането на плацентата в сурово състояние не само няма никаква хранителна или лечебна стойност, но и крие значителни рискове. През цялата бременност плацентата е служила като филтър, задържащ токсични вещества, вируси, отпадъчни продукти и значително количество окислена кръв. По време на самото раждане плацентата е в контакт с различни телесни течности, които сами по себе си могат да бъдат риск за сериозни инфекции. Не трябва да се омаловажава и фактът, че родилният канал далеч не е стерилен. Често, неоткрита по време на бременност и смятана за асимптоматична, вагиналната група В стрептококови инфекции, причинена от бактерията Streptococcus agalactiae, може да доведе до неонатален бактериален сепсис или неонатален менингит, а погълната от майката заедно с плацентата, може да доведе до бактериемия, сепсис или в по-леки случаи до тежки стомашно-чревни разстройства. Не бива да се забравя, че плацентата е много богат на кръв човешки орган и оставена на стайна температура, особено в горещи дни, много бързо става гостоприемник на различни бактерии. Ако не се съхранява в хладилно помещение, след няколко часа ще прилича на развален животински черен дроб. Същите са и рисковете, ако плацентата се консумира под формата на шейкове. В тези случаи обаче наличието на много високо количество хемоглобин в кръвта, останала в плацентата, може да доведе до сериозно повръщане и дехидратиране.

Термичната или химичната обработка, от друга страна, води до разрушаването на повечето „желани“ хранителни вещества: готвенето, стерилизирането или дехидратирането разгражда почти всички протеини и хормони, за които се смята, че са най-важни за постигането на определения ефект. Фирмите, предлагащи „капсулиране“ на изсушената плацента, са нелицензирани и контролът върху самия процес на обработка е невъзможен. В Съединените американски щати са документирани редица случаи на живи стрептококови бактерии, открити в капсулите, съдържащи изсушена плацента, които са довели до тежки инфекции при новородени."

Снимка корица: pinterest.com