Според статистиката при около 15% от българските двойки, страдащи от стерилитет, причините за това състояние влизат в графата „неизяснени”. Специалисти не спират да сигнализират, че вредни навици като тютюнопушенето, прекаляването с алкохол, ежедневният стрес и наднорменото тегло далеч не са за пренебрегване, когато става дума за рискови фактори за безплодието. Отдавна към тази група се причислява и негативното въздействие на околната среда. В действителност обаче твърде малко са учените, които посвещават свои изследвания на въпроса по какъв начин това влияние възпрепятства зачеването.


Известно е, че само около 30% от масово използваните в световната индустрия химикали са изследвани дали и как се отразяват на човешкото здраве. Едва от миналата година в Европейския съюз влязоха в сила нови, по-строги правила, свързани с оценка на ефекта върху човешкото здраве на около 30 000 вида химикали, използвани в производството на битови продукти. 

Сред „странните птици”, посветили се да изучават въздействието на химикалите върху съвременния човек, са д-р Джон Олсен и неговият екип от Калифорнийския университет – Лос Анджелис. Проучване на американските учени установява зависимост между съдържанието на вредни химикали в организма на жената и периода на зачеване. На теста са подложени жени, планирали бременността си. При изследваните нивата на вредните химикали на милилитър кръв варират между 6.4 и 106.4 нанограма. При дамите с по-високи нива на токсични химикали в кръвта периодът, в който са очаквали да забременеят, е бил значително по-дълъг. При голяма част от тези жени е било установено и смущение в месечния цикъл. 
Още преди десетилетие пък датски учени предупредиха за вредни химикали, които влошават качеството на спермата при мъжете от западните индустриални държави. Според техните наблюдения някои химикали оказват влияние върху мъжкия организъм подобно на хормона естроген (намаляващ броя на сперматозоидите).

Вредните химикали, съдържащи се в продуктите за почистване на дома, опаковките на хранителни стоки, дрехите от синтетични материи, козметичните средства и др., проникват в кръвообращението чрез кожата или посредством дишането. Специфичното при тях е, че са „неизтриваеми” от човешкия организъм за особено дълъг период от време.
Възможно ли е съвременна двойка, мечтаеща за бебе, максимално да се предпази от това вредно влияние?
Има някои мерки, които можете да предприемете. Вместо вкъщи да се обграждате с купища битова химия, припомнете си някои „бабешки”, но и ефикасни средства за почистване и дезинфекция на дома, каквито са лимонът, содата, оцетът и др. Доколкото е възможно, ограничете ежедневното използване на пластмасови и други синтетични опаковки. Съхранявайте хранителните и други продукти в стъклени и порцеланови съдове.

Из чуждестранния печат
Симона Симеонова