Майчината утроба е сигурното убежище, създадено да защити развиващия се човек от опасностите на външния свят. Днес обаче бъдещата майка е наясно, че няма как напълно да предпази бебето си от външни вредители като мръсния въздух, ежедневния стрес или съмнителната по качеството си храна. Но има и някои застраховки, които са изцяло в нейните ръцe и една от тях е спирането на цигарите. 


Ако бъдещата майка изпушва по 13 цигари дневно, това значи, че бебето в утробата й е вдишало отровата на 3640 цигари през 9-те месеца още преди да е поело първата си глътка въздух на белия свят. Едно от тези отровни вещества е карбон моноксидът – газ, който се отделя и от автомобилите при изгарянето на горивото. Той води до свиване на кръвоносните съдове на плацентата. Вследствие на това бебето страда от недостиг на кислород. А ако едно човешко същество успее да се развива нормално при недостиг на кислород, това някои биха нарекли голям късмет, а други – Божие милосърдие…

„Точно в етап, в който детският организъм се оформя и се подготвя за бъдещия си живот, пушачките го атакуват с вредното влияние на цигарения дим. По плацентата на тази майка лекарят може да забележи калцирани участъци. Те са белег, че това е бързо остаряващ орган, който не може пълноценно да храни бебето”, обяснява д-р Валентина Григорова – зам.-директор на І САГБАЛ „Света София”.

Дълъг списък от рискове
Поради сериозността на проблема все повече учени от различни клонове на медицината изследват последствията от пушенето през бременността. Те стигат до фрапиращи и категорични изводи.


 Пушачките са с 30–40% по-застрашени от спонтанен аборт през първото тримесечие на бременността, а рискът от извънматочна бременност при тях е два пъти по-висок в сравнение с риска при непушачките.
Доказано е, че 5% от случаите на недоносени бебета се дължат на пушене през 9-те месеца.
 Пушенето през бременността увеличава до 60% риска детето да страда от астма.
 Според изследване на австралийски учени пушенето през 9-те месеца трикратно повишава възможността детето да проявява по-агресивно поведение.
 Шведски учени твърдят, че майките, пушили през бременността, трябва по-дълго да почакат да чуят първите думички от устата на детето си. И момчетата, и момичетата по-често имат проблеми с концентрацията и по-късно проговарят. Доказано е, че 2/3 от децата на пушачките страдат от смущения в говора спрямо 16% от децата на непушачките.
Съдържащият се в цигарения дим кадмий блокира усвояването на цинка (важен микроелемент за растежа на детето), което забавя вътреутробното развитие на бебето и може да повлияе негативно на репродуктивната му система за в бъдеще.
  Най-новите изследвания разкриват, че пушенето на бъдещата майка атакува метаболизма на бебето и повишава риска от затлъстяване и развитие на диабет в по-късна възраст.
 Съвсем не е за пренебрегване и отговорността на бъдещия татко. Детската смъртност сред новородените е по-висока дори когато само бащата е пушил през 9-те месеца.
 Твърдението, че плодовитостта на пушачките е намалена с около 30% вече е признато за научен факт.

Потърсете помощ
Поради безспорните данни за вредите някои приравняват пушенето през бременността с проявите на физическо насилие и тормоз над деца. Това дава повод на непушачи от някои западноевропейски страни да настояват бременната пушачка да носи и наказателна отговорност.
Специалисти обаче предупреждават, че слагането на обществена стигма върху тези жени няма да реши проблема.
Затова, ако току-що сте видели двете чертички на теста, че очаквате бебе, но преценявате, че нямате сили сама да се справите с никотиновата си зависимост, потърсете помощ.
 „Медикаментозното лечение не е подходящо за бъдещите майки, но има достатъчно други напълно безопасни методи за отказване. Например много ефикасна е груповата терапия, която е на принципа на взаимопомощта – отказали се помагат на настоящи пушачи. Има различни програми, които се борят с психичното пристрастяване. Вариант са и терапиите чрез електростимулация, акупунктура и рефлексотерапия, но задължително, преди да прибегнете до тях, се консултирайте с акушер-гинеколог”, съветва д-р Маша Гавраилова – ръководител на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето към Министерството на здравеопазването.

Сандра Керелезова