Вашето бебе не дава никакъв знак, че има намерение да излезе на белия свят, а датата на термина ви току-що е отминала. Притесненията обаче са излишни – четири от десет бебета се раждат след термина, посочен от акушер-гинеколога. Две седмици по-рано или по-късно от прогнозирания срок се приемат за нещо обичайно. Статистиката сочи, че датата на термина по-често се просрочва при бъдещи майки, които раждат за първи път, макар и учените все още да не могат да дадат ясно обяснение за причината.


След датата на термина пълноценната функция на плацентата постепенно отслабва и поради това майката и бебето се наблюдават по-интензивно от лекаря. След изтичане на този двуседмичен период рискът за бебето става сериозен и лекарският екип предприема стъпки за предизвикване на раждането. Според статистиката това се случва при около 1% от бременните и тогава става дума за преносване. 

Има ли трикове извън лекарския кабинет, които да стимулират бебето по-бързо да поеме пътя към белия свят? Преди да предприемете каквито и да са мерки в домашни условия, съгласувайте това с наблюдаващия ви акушер-гинеколог!
На първо място не се обездвижвайте, което не означава да се преуморявате. Дългите разходки в парка или неколкочасовото пазаруване могат да са от полза.

Алтернативни методи като акупунктурата и хомеопатията също имат добър ефект. Понякога обаче по-прости средства – например вземане на топла вана или правене на секс, могат да направят чудеса.
Известни са някои билки и подправки, които не са препоръчителни за бъдещите майки, но не и за тези бременни, при които датата на термина е отминала и те желаят раждането да започне възможно най-скоро. Сред тези, които стимулират маточната активност и могат да предизвикат родилни контракции, са чаят от босилек, малинови листа, салвия, а приети в по-голямо количество – розмаринът, анасонът или магданозът. Друго изпитано средство, което може да пришпори старта на родилния процес, е ананасът (не от компот!). Някои твърдят, че и хапването на лютиво къри оказва положителен резултат. То обаче може да причини силни стомашни киселини, особено неприятни за бъдещата майка в момент, в който и без това е достатъчно напрегната. Не се изкушавайте да пробвате и рициново масло, тъй като то може да навреди на бебето.

Д-р Мария Владимирова
акушер-гинеколог