Днес предпазването от бременност е решен проблем. Така би трябвало да е и със зачеването, но за съжаление не е. В България, както се знае, около 250 000 двойки имат затруднения с плодовитостта (фертилността). Мечтаното дете идва много по-късно от очакваното и често след дълго и трудно лечение. А макар и рядко, въпреки прилагането на съвременните методи усилията на двойката остават безуспешни.


Почти няма партньори (мъж и жена!), които се примиряват с безплодието. Повечето в желанието си да станат родители изчерпват всички възможности на медицината за лечение.

Отначало е песен – секс без предпазни средства
Всъщност партньорите преживяват щастлив период във фазата, когато се отказват от предпазните средства. Сбогом на стреса от забравеното хапче и от противните презервативи. А някъде дълбоко се е скрило вълнуващото усещане, че след всеки интимен контакт може да се създаде желаното бебе. След около година обаче приятната тръпка изчезва и се появява тревогата – кога най-после тестът за бременност ще е положителен? Защо при някои толкова лесно поръчката за “щъркела” се изпълнява, а при нас не става? Постепенно търпението се изчерпва и жената (най-често тя) започва да се съмнява дали изобщо ще успее да забременее. В такива случаи най-добре е да се изчакат 6 месеца до 1 година, преди да се предприемат каквито и да са действия. Оплождането е сложен процес, нормално е да мине известно време, докато всичко в прецизния механизъм се напасне оптимално.

Идва отрезвяването – налага се помощ
Първата крачка е мъжът да си направи спермограма. Това се извършва от андролози и уролози в специализирани лаборатории. Изследват се преди всичко гъстотата, подвижността и формата на сперматозоидите. Ако има отклонения от нормата, след известно време изследването се повтаря.


Жената се преглежда от гинеколог, който я пита има ли смущения в месечния цикъл и й препоръчва някои хормонални изследвания. Ако резултатите от спермограмата и гинекологичните изследвания са нормални, предприема се следващата стъпка – изследване за проходимостта на маточните тръби при жената.

Облекчение – нещо се прави
Обикновено след изследванията причината защо се бави забременяването се изяснява. При около 40% от случаите тя е у мъжа и при 40% у жената. При 20% причината е двустранна или не може да се установи. В такива случаи време е двойката да се обърне към специализиран център за асистирана репродукция.

Възможните варианти
Повечето двойки са готови да предприемат всичко възможно. Отначало се пробва вътрематочна инсеминация, при която с тънък катетър се впръскват сперматозоиди в матката. И двата метода не са успешни, когато оплодителната способност на мъжа е силно понижена и сперматозоидите му не могат да проникнат в яйцеклетката.
Друг метод е оплождане ин витро, при което сперматозоиди и яйцеклетки първо се смесват извън тялото, а след това една оплодена яйцеклетка се имплантира в матката на жената с надеждата, че тя ще се вгнезди там.
Ако с тези методи не се постигне резултат, изходът е вътрецитоплазмена инжекция на сперматозоиди, при която сперматозоидът се вкарва с пипета директно в яйцеклетката.

Стресиращо – дали вече тестът ще е положителен?!
Понякога минават няколко години, докато изработеният от специалистите план за изкуствено оплождане доведе до бебе. Затова пък щастието на сполучилите е безгранично, независимо от дългите и скъпи процедури, които понякога се налага да се повтарят. За съжаление често терапията не помага. Това е и причината някои двойки да търсят помощ от алтернативната медицина (с билкови и хомеопатични препарати). С нея понякога се постигат добри резултати, но много важно е лечението да е под лекарско наблюдение.