Коремчето ви расте с всеки изминал ден, роднини и приятели се радват на закръглените ви форми, бъдещият татко постоянно слага ръката си върху корема ви, за да усети бебето. Как обаче организмът ви понася допълнителните 10, а понякога дори 15 килограма, които наддавате през бременността. От това натоварване най-много страдат краката. Разширените (варикозните) вени са едно от най-често срещаните заболявания. Доказано е, че всеки втори човек има подобни проблеми, а всеки осми се бори с разширени вени, които се нуждаят от лечение. Когато за кратко време натрупате много килограми, краката ви страдат още повече. Добре е да знаете, че варикозните вени са не само неприятен козметичен дефект и че не бива да се притеснявате само от вида им. Те могат да застрашат здравето ви и здравето на бебето. Ето защо, ако забележите червено-синкавите ивици, не се колебайте и потърсете съвет от специалист.

Причините
Вените на краката са много уязвими, особено при жени, които вече са родили веднъж. Често тези дами усещат напрежение още дори преди да разберат, че ще стават майки. През 9-те месеца рискът от появата на варикозни вени се засилва от увеличения кръвен ток в организма на жената. Това е една от основните причини за появата им. От друга страна, намалява здравината на кръвоносните съдове на бременната и се понижава техният тонус. Това е резултат от хормоналната буря, която се развихря след зачатието. Състоянието на краката се влошава още повече от повишеното налягане във вените вследствие на непрекъснато растящия плод в утробата. Не на последно място промененият състав на кръвта и повишаването на склонността й да се съсирва са сред основните причини за появата на разширени вени през 9-те месеца.

Първи симптоми
Ако някой от семейството ви е имал разширени вени, трябва внимателно да оглеждате краката си. Първите симптоми са умора, тежест, напрежение, гъделичкане, болки в мускулите и отичането на стъпалата. Често те се проявяват вечер или нощем. Не се чудете, ако забележите неприятните усещания още през първите месеци на бременността. В случай че не вземете мерки навреме, те ще зачестят. Положението се влошава при всяка следваща бременност. Още по-зле ще стане, ако сте принудена на работното си място да седите продължително или пък да стоите права. Липсата на спорт и на достатъчно движение може само да усложни ситуацията. Колкото по-рано се обърнете към специалист, толкова по-лесно проблемът може да се отстрани.

Опасности
Лечението е нужно не само за да ви помогне да ходите отново без проблеми и за да чувствате краката си леки като перце, но и за да предпазите бебето. Доказано е, че разширените вени през бременността създават допълнително голямо напрежение в кръвообращението на бъдещата майка и на плода. Това може да е причина за появата на флебит и тромбоза, които застрашават живота на бебето. Има различни хипотези, че именно неприятните синкаво-червени ивици са една от причините за преждевременните контракции и дори за преждевременното раждане.

Профилактика
Лечението на разширените вени изисква да се намали напрежението във вените. По този начин те няма да задържат кръв и нейното обратно придвижване към сърцето ще се улесни. Важно е да не приемате съдоразширяващи лекарства през бременността. Въпреки техния положителен ефект върху вените ви опасността за бебето е много голяма. Не мислете и за хирургична интервенция. Най-добре е да изчакате детето да се роди.
Какво може да направите, за да облекчите страданието? Важно е да избягвате продължително време да стоите права на едно място. Разхождайте се – най-добре по равен терен. Избягвайте да сядате на много нисък стол. Оставете табуретките на бъдещия татко, а защо не и на свекърва ви. Плуването е от спортовете, които са разрешени през 9-те месеца. Ако работата ви е свързана с продължително седене, опитайте се да движите краката си колкото може повече. Ставайте и се разхождайте. Осигурете си малко столче и ги подпирайте на него. Разширените вени не обичат горещия душ и продължителните слънчеви бани. Лятото наближава, затова в по-топлите дни обливайте краката си с хладка или студена вода. За препоръчване е също така да носите медицински стягащи чорапогащи, както и ортопедични обувки.

Д-р Манол Киров
ортопед