Срамно ли е да потърсиш лекарска помощ, когато имаш проблем? В повечето случаи отговорът е ”Не”, но ако става въпрос за безплодие, повечето семейства са склонни да игнорират първите сигнали, че нещо не е наред и не могат да имат дете. В България има повече от 200 000 двойки с репродуктивни проблеми. Никой не знае със сигурност къде и колко са мъжете и жените, които се борят с безплодието. Центърът за семейна консултация и подкрепа “Нов шанс” в Габрово има за цел да подпомага двойките в града и околностите, които срещат подобни затруднения, да им даде съвет и да ги насочи към най-правилното за тях лечение. Специалистите от центъра търсят причините за безплодието и предлагат на двойките най-добрата алтернатива за тях.

У кого е причината
Статистиката сочи, че при около 50% от случаите причината, че бебето се бави, е у мъжа. Най-застрашени са програмистите и тези, които работят повече от 8 часа пред компютър. Йонизиращата радиация от монитора е на трето място сред причините за стерилитет. Оказва се, че дори защитените монитори са опасни. На сериозен риск са изложени шофьорите и работещите с петролни продукти.


На второ място сред причинителите на безплодие са хормоналните проблеми, а първенството държат нелекуваните полови инфекции. При мъжете с репродуктивни проблеми семенната течност е с лошо качество, което се установява след направена спермограма.
В 50% от случаите безплодието се дължи на жената. Понякога и при двамата партньори има репродуктивни проблеми.

Дамите най-често страдат от нередовна или липсваща овулация. Понякога пък яйцеклетката не е подходяща, за да настъпи оплождане. При някои жени се наблюдават запушване на тръбите, ендометриоза или различни аномалии на матката.
Важно е също така жените да знаят, че и нелекуваните инфекции като хламидии или гонорея могат да причинят стерилитет. При 10–12% след аборт настъпват усложнения и това може да наруши репродуктивните функции при жената.


Алтернативно бебе
В България двойките с репродуктивни проблеми търсят помощ при лекар след 6-ата, дори 7-ата година след като бебето не се появява. Статистиката сочи, че в Западна Европа това се случва след 2-рата година. Има много възможности за лечение на стерилитет, стига проблемът да се установи навреме.
Ако причината е при жената, понякога след хормонално лечение бебето вече е факт.
За щастие у нас повечето операции, свързани с репродуктивното здраве, се правят по ендоскопски път. Обикновено те се налагат, когато дамата страда от ендометриоза или тазова възпалителна болест. Методът позволява на жената да си тръгне от болницата още след 2-рия ден, възстановяването е много по-бързо, избягват се тежките сраствания в корема и силните болки.
Операциите при мъжете са по-редки. Те се правят при варикоцеле (разширени вени на тестисите) или при запушени семепроводи.
При по-младите жени с тубарен стерилитет (проблеми с маточните тръби) може да се направи пластика или възстановяване на тръбите. Понякога обаче те напълно се отстраняват. В повечето случаи, за да забременее жената, се налага ин витро оплождане.
Друг известен начин за справяне с репродуктивните проблеми е вътрематочната инсеминация. Тя много прилича на ин витро оплождането, но се препоръчва само за определени двойки.

Решението “ин витро”
Лекарите препоръчват метода ин витро оплождане, ако маточните тръби на жената са отстранени или тя е с влошена овулация – фоликулът, от който се появява яйцеклетката, не се пука навреме. На тази процедура често се подлагат и дами, които страдат от ендометриоза. При мъжа пък обикновено липсват живи сперматозоиди. В такъв случай най-често се прави биопсия от тестисите и оттам се търсят единични “плувци”, които да се използват за оплождането.
Преди процедурата задължително и двамата партньори си правят изследвания за СПИН, Васерман, хепатит B и С, сифилис, хламидии. Важни също са и резултатите от хормоналните тестове на жената и показанията от спермограмата на партньора й.
Подготовката за процедурата продължава 2–3 седмици, през които жената приема противозачатъчни таблетки. Следва стимулацията на яйчниците, която трае 2 седмици. След приключването се извличат най-добрите яйцеклетки. При някои пациентки съществува възможност този етап да се пропусне. Това са жени с поликистозни яйчници или пък такива, при които има хиперстимулационен синдром. При тях лекарят може да извади яйцеклетките без стимулация. Методът се нарича ин витро матурация. В подходящия момент яйцеклетките се изтеглят чрез пункция. Оплождането става веднага, като яйцеклетките се слагат в среда с около 100 000 сперматозоида. Най-новата технология – т.нар. ICSI, дава възможност всяка яйцеклетка да се инжектира с един сперматозоид. В продължение на няколко дни оплодените яйцеклетки се отглеждат в лабораторията. При стандартната процедура ин витро те се развиват само в чиста хранителна среда. Има обаче и друга възможност. Чрез биопсия лекарите вземат клетки от матката на жената, култивират ги на дъното на паничката и правят т.нар. изкуствена матка. Когато ембрионите са готови, те се поставят върху нея. Така, когато се връщат в организма на майката, бъдещите бебета могат да се имплантират по-лесно и да се преодолеят някои имунологични проблеми.
Лекарите поставят обратно в матката само най-висококачествени ембриони. Има случаи, при които специалистите прилагат т.нар. асистирано излюпване. При него те подпомагат яйцето да се разпука и да се имплантира по-добре. Още в лабораторията лекарите внимателно пробиват  дупчица върху “черупката” на яйцето. Така то трябва да се “излюпи” на 7–8-ия ден от зачеването. Понякога именно “черупката” се оказва сериозна пречка пред бъдещия живот. Връщането се осъществява чрез тънък катетър. 

Мая Ковачева

Д-р Надежда Михова, старши ординатор в АГ на МБАЛ “Тота Венкова” – Габрово:
 Най-често срещаната причина за проявата на стерилитет както при мъжете, така и при жените са болестите, предавани по полов път. Напоследък все по-често се срещат случаите на хламидийни инфекции. Те могат сериозно да застрашат репродуктивните функции на бъдещата майка и на нейния партньор. В повечето случай този проблем се открива прекалено късно. Жените, които имат някакво съмнение, че страдат от подобно заболяване, могат да си направят кръвен тест.
За съжаление почти всяка седмица на преглед идват и ученички или млади момичета с вирусни инфекции, предавани по полов път. Повечето от тях са с ниска полова култура, тъй като в училищата или пък в семействата не се обръща достатъчно внимание на тези въпроси.
Важно е младите хора, които нямат постоянен партньор, да ползват презервативи, за да се предпазват от венерически болести. Внимателно планираната бременност и ползването на контрацептиви също са от значение. Една от сериозните последици на аборта е стерилитетът. Ето защо не бива младите момичета да прибягват до него.
Безразборните полови контакти също могат да причинят много главоболия. Това е най-лесният начин младите хора да се заразят с хламидийна или с вирусна инфекция, която след време да им попречи да имат деца. Не на последно място трябва да се знае, че оралният и аналният секс не са безопасни.

Светлина в тунела “ин витро”
Национална програма “ин витро” ще стартира в края на тази година. Тя ще се финансира със 100 млн. лв. от бюджетния излишък за 2008 г. Според разчети на неправителствени организации годишно са необходими около 20 млн. лв., за да се раждат поне 2000 деца, заченати по метода ин витро. Идеята е националната програма да поема 100% от цената на 3 опита за ин витро оплождане. В момента Националната здравноосигурителна каса плаща само лекарствата за процедурата на 1000 жени, и то само за един опит за зачеване. Най-вероятно в бъдеще парите ще идват от Министерството на здравеопазването. Досега проблемът беше, че кандидатките за финансиране са доста повече и бройките се запълват още в средата на годината.

999 опита за бебе
999 жени са се подложили на процедура “ин витро”, заплатена от Националната здравноосигурителна каса през 2007-а година, сочи статистиката. Парите са отпуснати по "Програма за лечение на безплодие при жената". Според лекарите шансът за бебе при опит за ин витро оплождане у нас е между 30 и 40%.


*Настоящата публикация не отразява официалната позиция на Европейския съюз.