Освен период, изпълнен с най-прекрасните емоции, първите месеци от майчинството са свързани и с немалка доза стрес. Всяко начало е трудно и е съвсем естествено да мине време, докато се почувствате напълно комфортно като родител…Ако очаквате скоро вашето съкровище да се появи на белия свят, предлагаме ви няколко съвета как да си спестите поне малко от напрежението на родителството…


Не се срамувайте да поискате помощ

До вчера сте била най-независимата и самоуверена жена на планетата, която е преборвала закостенялото мислене на шефа си и е събирала възхищението на близки и познати с таланта си да е едновременно отлична домакиня и успяла професионалистка. Изведнъж обаче с новородено човече на ръце сама се изненадвате колко неуверена се чувствате. Излишно е да таите страховете си и да се опитвате да сте майка-героиня. За някои жени присъствието на майка, свекърва или детегледачка около тях е допълнителен източник на напрежение. Ако обаче в този момент чувствате нужда да поискате помощ, това не е знак за слабост. Добре е обаче още преди раждането да уговорите въпросната помощ, а не да поднесете изненада в последния момент. Понякога присъствието на близка, по-възрастна жена до вас е полезно, дори само за морална подкрепа.

Спомнете си… себе си
Известно е, че в първите месеци след раждането всяка млада майка тренира един-единствен спорт – състезание с времето. Вътрешният ви часовник тиктака само според нуждите на бебето, а денонощието ви е придобило цикличния ритъм – от кърмене до кърмене. Напълно възможно е някой ден да се сетите, че отдавна не сте се поглеждали в огледалото. Но… поспрете! По всичко личи, че имате нужда от малко грижа за себе си. Разходка с приятелки, час при фризьора или релаксиращ масаж, докато младият татко или детегледачката са у дома с бебето, далеч не са проява на егоизъм от вашата страна, а глътка въздух, която ще ви зареди с изненадващо много енергия, за да се гмурнете отново в океана от майчини задължения.

 
Не изолирайте партньора си
Напълно разбираемо е семейното внимание да е концентрирано в една посока – към новороденото съкровище. Ако обаче с поведението си заприличате на майка-орлица, която съзнателно или не пази „гарджето” си от всичко живо, та дори и от младия татко, сте се запътили към задънена улица. 
Направете усилия да стимулирате партньора си в ролята му на баща, окуражавайте го с комплименти колко добре се справя като татко. Накарайте го да разбере, че времето, което прекарвате само двамата, ви доставя същото удоволствие, както и преди появата на бебето. Нека да усеща, че новата житейска ситуация и любовта към вашето дете още повече засилват чувствата във връзката ви.

Не се затрупвайте с вещи
В последните седмици преди раждането много бъдещи майки са склонни да изкупят бебешките магазини. В случая обаче принципът „Колкото повече – толкова по-добре” не е ефективен. Ще си спестите много напразни разходи, ако преди поредния шопинг маратон за бебешки дрешки и аксесоари се посъветвате с приятелки. Впоследствие ще сте благодарна, защото ще сте купили точно онова, което действително влиза в употреба, а не куп ненужни вещи в розово или в синьо, които ще
се чудите в кои шкафове да поберете. 

Донка Дамянова
психолог