Почти 30% от ражданията в света завършват с цезарово сечение. Повечето операции обаче са абсолютно ненужни. Това показват последните проучвания на Обществената здравна агенция в Барселона (Испания). Оказва се, че жените са склонни да се подложат на операцията, без да се замислят за последствията както от страх, така и от заблудата, че това е по-престижно. Проучванията са направени в периода 1994–2003 г. и включват раждания в частни и в държавни клиники. Резултатите сочат, че в частните операциите са двойно повече, отколкото във финансираните от държавата.


Учените са категорични, че са направени много повече раждания със секцио, отколкото в действителност е трябвало. Според медицинските показания при около 15% от жените наистина се е налагало цезарово сечение. В „богатите” западноевропейски държави, Канада и САЩ обаче този процент е двойно по-висок.

„За съжаление много лекари предпочитат да направят операция, която струва по-скъпо, и да приберат парите, отколкото да съветват жените да раждат през естествените пътища”, обяснява Хоакин Салвадор, ръководител на проучването.
Възрастта също има значение – по-възрастните жени по-често настояват да родят с операция, отколкото младите. Страхът също е основен фактор, който ръководи жените при вземането на решение.

„Тази тенденция трябва да спре. От години се води дебат дали бременните да определят по какъв начин да родят. Ако няма категорични доказателства, че секциото вреди на майката и на бебето, може да се погледне и икономическата страна – операциите са много по-скъпи, отколкото вагиналното раждане. Често те причиняват повече усложнения и това натоварва здравната система на всяка страна. Ето защо тази порочна практика трябва да се прекрати”, категоричен е Салвадор.