Стресът, че не забременявате, може да намали шансовете ви да заченете. Ще се опитаме да ви помогнем да отвлечете вниманието си от яйчниците и да преоткриете себе си, като се освободите от фикс-идеята “Искам бебе!”
Забременяването може да се окаже по-трудно, отколкото предполагат някои мечтаещи за бебе двойки. Фиксирането на вниманието върху зачеването обаче може наистина да попречи на осъществяването му. При проучване на американски психолози, проведено през 2005 г., е установено, че сред жените, които са се подложили на асистирана репродуктивна технология, по-голям шанс да забременеят са имали успелите да преодолеят стреса от безуспешните си опити да заченат.


Ясно е, че това е по-лесно да се каже, отколкото да се изпълни, когато мечтата за бебе е обзела цялото ви същество. Все пак запомнете, че прогонването на напрежението от неуспеха може да улесни забременяването и да облекчи очакването на чудото. Предлагаме ви няколко съвета за “успокояване на топката”.

Проучете теорията
Сигурно добре знаете как се правят бебетата, но дали сте наясно как функционира собственият ви менструален цикъл и колко време е нужно, за да се стигне до забременяване на двойката, която се опитва да има дете? Опознаването на процеса ще ви помогне да се успокоите, защото ще сте информирана и ще можете да контролирате нещата. Консултацията с вашия акушер-гинеколог също ще е от полза.

Не очаквайте мигновено двете черти на теста
Не винаги е толкова лесно да се забременее, колкото смятат хората, така че се предпазвайте от бързо разочарование. Всеки месец шансовете ви за зачеване, дори и двамата с любимия да сте напълно здрави, са само около 25%. Правилното планиране може да помогне, но няма гаранции или магична формула за забременяване, която да предизвика това наистина да се случи.
Не превръщайте страстта в производствен процес. Ако интимният ви живот приеме формата на маратон за правене на бебе, ще се лишите от важна възможност за романтични изживявания. Бебето се зачева с любов и страст. То не бива да е точка от делничния ви план-график. Затова правете секс, защото имате нужда от това плътско удоволствие, а не защото сте уверени, че само то е пътят към положителния тест за бременност.

Стоп!
Ако чувствате, че копнежът да забременеете ви е обсебил напълно, обърнете му временно гръб. Скрийте термометъра за мерене на базалната температура и тестовете за бременност и не мислете за зачеването няколко седмици. Ще се почувствате по-добре, когато отново започнете да опитвате.

Не говорете за това
Семейството и близките приятели може би искат да узнаят всички детайли за вашите усилия, но добре е да ограничите изповедите си само в рамките на най-тесен кръг посветени – любимия и най-добрата ви приятелка. Колкото повече се фиксирате върху подробностите и ги споделяте с различни слушатели, толкова по-изтощена ще се чувствате и толкова по-трудно ще ви е да мислите за други неща.

Чуйте специалиста
Ако сте в стрес от неуспешните опити да забременеете, потърсете специалист по проблемите на безплодието. Понякога само уверението, че всичко, което ви измъчва, е нещо нормално, може да подобри настроението ви. Прочетете и написаното от жени в сходно положение из форумите на интернет.

Действайте
Заради измъчващия ви неуспех не се лишавайте от радостите на нормалния живот – приятели, семейство, хоби. Запазете всекидневните си занимания и добрите приятелства, за да не загубите най-хубавите неща от живота си, които ще са ви нужни и когато бебето дойде...

Глезете се от време на време
Опитите за забременяване могат да ви изтормозят и да ви направят нервна, избухлива и песимистка. Положете усилия това да не се случва. Ходете на масаж, на педикюр или си купувайте някои желани неща. Това може да не увеличи шансовете ви за зачеване, но със сигурност ще повдигне духа ви и ще подобри настроението ви.