През този период детето се храни 5 пъти през около 3 ½ часа. В началото на седмия месец още едно кърмене се замества с нова храна. Това е попарата, която се приготвя от сухар, масло и сирене. Тя е много вкусна, хранителна и повечето деца я изяждат с апетит. Тъй като е бавносмилаема, най-добре давайте попарата сутрин в 10 ч., а следващото хранене да е след 3 ½–4 часа. От тази възраст на детето разнообразете менюто му и със супа от зеленчуци или с бульон от крехко пилешко или телешко месо. Те възбуждат апетита и са богати на минерални соли. Но тъй като хранителните качества на супата и бульона са недостатъчни, не ги давайте в голямо количество и в никакъв случай като самостоятелна храна. Дневното количество да е около 30 мл и е добре да се консумират преди пюрето. По-голямо количество супа (около 50 мл) се препоръчва само при деца с намален апетит, като тя се консумира 15–20 минути преди хранене, за да стимулира апетита.


За правилното храносмилане от голямо значение е колкото може по-рано, още от 7-ия месец, детето да се научи да яде по-твърди храни – бисквита, коричка от пшеничен хляб и др.

Предимство на готовите пюрета е, че те са съобразени както по съдържание, така и по консистенция със съответната възраст на детето. Така пюретата, предназначени за деца от 5- до 8-месечна възраст, са по-концентрирани и по-едро смлени – с размер на частиците до 2 мм (при пюретата за деца от 3- до 5- месечна възраст размерът на частиците е до 0.2 мм). Това е важно условие за развитието на дъвкателния апарат на кърмачето. Не забравяйте, че всички храни, които давате на детето (независимо от възрастта му), то трябва да яде с лъжичка, а не с биберон.

Детска кухня

Попара с масло и сирене
Продукти: 30 г (половин филия) сухар, 10 г сирене, 10 г (2 ч.л.) захар, 5 г (1 ч.л.) краве масло, 300 мл (1 ½ ч.ч.) вода или чай.


Приготовление: Раздробете сиренето, начупете сухара и ги залейте с вряща вода или с чай. Захлупете съда с капак и оставете, докато водата попие и сухарът се размекне добре. След това пасирайте сухара. Накрая прибавете захарта, кравето масло (предварително затоплено, но не разтопено) и разбъркайте добре.

Супа от зеленчуци
Продукти: 50 г моркови, 50 г картофи, 50 г зеле, няколко зърна грах или фасул, 5 г (1 ч.л.) масло, 3 г (¼ ч.л.) сол, 500 мл (2 ½ ч.ч.) вода.
Приготовление: Изчистете, измийте добре със студена вода граха и фасула и ги залейте с хладка вода. Поставете ги в затворен съд на котлона да се варят до омекване. Измийте с четка морковите и картофите, обелете ги и ги нарежете на дребни парчета.
Пуснете ги в съда с граха и фасула и оставете да се варят още 20–30 мин, след което посолете. Сварените зеленчуци заедно с течността пасирайте през гевгир или сито. След това прибавете и кравето масло.
За приготвяне на зеленчукови супи може да използвате различни зеленчуци – цветно и обикновено зеле, цвекло и др.

Бульон от месо
Продукти: 100 г месо (телешко, пилешко), ½ глава лук, ½ морков, малко магданоз, парче целина, 3 г (¼ ч.л.) сол, 500 мл (2 ½ ч.ч.) вода.
Приготовление: Измийте месото с хладка вода, изчистете го от мазнините и сухожилията и го нарежете на дребни парчета. Раздробете костите. Месото и костите поставете в съд със студена вода, за да се варят. Когато бульонът започне да кипи, отстранете пяната.
Оставете месото да се свари на слаб огън 1–2 часа. След това пуснете нарязаните на дребни парчета лук, магданоз, целина, морков и посолете. Когато бульонът отново заври, покрийте съда с капак и оставете да се вари до омекване на зеленчуците. Готовият бульон пасирайте през гевгир или сито.