Есента е сезонът на плодовете. Ябълки, круши, праскови, дюли, дини, тикви, мушмули... Изборът е изключително голям. Безспорно царицата сред всички плодове е ябълката.


Тя е райският плод, но и плодът на раздора. Събрала е очарованието на циганското лято – сочна, вкусна, сладка. Ябълките са любими за малки и големи, първият плод, с който се захранва бебето. Сладки, леко кисели, по-кисели, ароматни, по-малко ароматни... могат да се ядат сурови, печени, варени, като плънка на сладкиши, в кремове, конфитюр, мармалад...

Ябълките са изключително полезни. Съдържащите се в тях фибри (около 3–4 г на 100 г) са ефикасно средство срещу запека, ако ги консумирате добре измити с кората, печени или варени. Настъргана с кората, ябълката помага да се пресече стомашно-чревното разстройство при бебета и деца. Добре е да знаете, че в кората й има 5–6 пъти повече витамин С, отколкото в сърцевината. Със сигурност в ябълките количеството на този витамин не отстъпва на количеството му, съдържащо се в лимоните, портокалите, грейпфрутите.
В ябълките има и малко витамин Р, който укрепва капилярите – особено важно за бременните. В узрелите жълти ябълки има и витамин А. Той е нужен за доброто зрение, укрепва имунната система и заздравява кожата, косата, венците и зъбите. Плодът съдържа и витамини от група В, но в по-малко количество. Ябълката бързо пресича глада, защото фибрите й изискват упорито и продължително дъвчене, което води до чувство за ситост. Ето защо тя е подходящ избор за бременни и кърмачки, които имат пристъпи на вълчи глад или са с наднормено тегло.

Ябълките поемат доста микроелементи от почвата: желязо, магнезий, калий. Тези микроелементи също са нужни на организма ви през 9-те месеца и през кърмаческия период. Захарите в плода са в умерено количество. Той е беден на мазнини, но съдържа много антиоксиданти. Има малко ензими, а плодовата му киселина е много полезна.
Не съхранявайте ябълките в хладилник, а на стайна температура или в избено помещение.

Друг есенен фаворит са крушите Те са дошли от Азия и в зависимост от сорта имат най-разнообразен аромат. Вкусът им наистина е неповторим. Те съдържат повече фибри и захар от ябълките. Сурови или варени, крушите действат слабително. Фибрите им са около 5–6 г на 100 г и се понасят добре и от най-деликатния стомах. Затова, ако ви измъчва запек, яжте повече круши. Дори и сварени, те запазват слабителното си действие.
В този плод има малко витамин С, а минералите в него са само калий и натрий, но затова пък са много активни. При отоци, които често се появяват при бременните, след консумация дори само на две круши още след 40–50 минути може да се почувства облекчение. Съдържащият се в тях калий има диуретично действие. Плодът е подходящ и за бързо утоляване на глада.
Крушите са много нежен плод, лесно се нараняват. Всичките си полезни свойства обаче те проявяват само когато са добре узрели, меки на пипане и ароматни. Неузрелите плодове съдържат само фибри и малко калий. В компот и сладко фибрите, захарите и натрият се запазват.

Дюлите са от семейството на крушите, но не са сред най-предпочитаните. Суровите дюли имат стипчив вкус и са много твърди. Затова пък печени, варени, в сладко, тези плодове са много ароматни и вкусни. Конфитюрът и желето от тях не отстъпват на сладкото от ягоди, смокини и други ароматни плодове. И в тази форма дюлите запазват фибрите си, които действат слабително. В плода има витамини от група В и витамин С, но в малко количество. Плодовата захар също е оскъдна. Защо тогава да включвате дюлите в менюто си? В семките им се съдържат танини, особено полезни за кръвоносните съдове и сърцето, а и много антиоксиданти. В компота, приготвен от цели дюли (кора, сърцевина, семки), има цяла “аптека”. Сокът му успокоява кашлицата, намалява повишената телесна температура, утолява жаждата, ободрява, помага за добрия сън. Ако сте бременна или кърмите, не се възхищавайте само на аромата на дюлите. Често си правете компот или печете плода, като го залеете с малко мед. Хапвайте го за десерт.

Прасковите също са сред най-любимите есенни плодове. Цветът им е разнообразен – розов, жълто-оранжев, тъмночервен... Не яжте плода с кората. Измивайте го добре и белете ципата му, след което го консумирайте. В прасковите има меки, ефикасни фибри (6–8 г на 100 г), плодова захар (6–7 г на 100 г), която лесно и бързо се усвоява, витамини А, В3, С и Р, фолиева киселина. Ще насоча вниманието ви само върху витамин Р. Той укрепва стените на кръвоносните съдове, заздравява венците, стимулира имунната система, участва в кръвосъсирването. Нали разбирате колко нужно е да си осигурявате този витамин в периода на бременността и кърменето?!
Прасковите (особено сушените) съдържат и желязо, магнезий, калий, малко натрий, цинк. Консумирайте ги узрели и добре измити. Съхранявайте ги в хладилник не повече от 2–3 дни, тъй като са много нежен плод и бързо се увреждат. В компот, сладко, конфитюр те запазват само аромата, плодовата захар и малка част от фибрите си.
Есента е благодатен сезон да укрепите, прочистите и тонизирате организма си, като консумирате много плодове. Подгответе се за зимата – посрещнете я здрава и жизнена.