Няма спор, че след шоколада сандвичът е най-желаната и любима храна за малки и големи, работохолици, лакомници и злояди, придирчиви към вкуса и… Подходящ и удобен е за път, екскурзия, при липса на време за ядене, при упорито безапетитие...
От любителя на хазарта до “братовчедите”
Сандвичът е измислен от грижовния готвач на английския граф Джон Монтегю, чието графство се намирало в областта на град Сандвич. Оттам идва името на вкуснотията. Това е станало в края на ХVІІІ век. Този готвач се видял в чудо със своя господар, който дни и нощи прекарвал в игралната зала край масата за покер. Графът станал блед и раздразнителен, отслабнал. Досетливият готвач разбрал откъде идва всичко това. Решил всеки път да приготвя на господаря си нещо за хапване по време на игра и пъхвал между две филии хляб солидно парче месо – бекон, пуешко, телешко, колбас, т.е. каквото имало в кухнята, и след това спокоен изпращал господаря си. Ето кой е прадядото на сандвича. Днес фантазиите в кулинарията предлагат такива привлекателни неща, прибавени към месото и хляба, че тази закуска изглежда неузнаваема с гарнитури от желирани или пържени плодове и зеленчуци, сирена, пресни зеленчуци (домат, чушка, стъргано зеле, зелена салата), задушени броколи, панирани патладжани и тиквички, пържени картофи, безброй салати с майонеза и сметана… Появиха се и “братовчедите” на сандвича – хот-дог, хамбургер, дюнер...
Подходящият за Вас?
Ако сте бременна, родилка или имате малко дете, изберете класическия сандвич. Той съдържа хляб, месо или колбас (най-добре крехка шунка, бекон, печено или варено телешко, свинско или пуешко месо), резенче домат, едно-две листа зелена салата и, разбира се, кетчуп. Ако обаче “класиката” не Ви задоволява, внимавайте с допълнителните гарнитури. Не бива да обогатявате сандвича с излишни мазнини и белтъчини. Това ще го направи трудносмилаем, което ще Ви причини проблеми в храносмилането. Ако обичате сандвич с млечни продукти – сирена, кашкавали, към него добавете само домат и кетчуп. Ако сте фенка на сандвича с риба (най-често риба тон), добавете в него две-три резенчета лимон, листо от зелена салата, може и малко (!) салата “Снежанка” или салата с моркови, зеле и майонеза. В тази закуска не бива да има варени яйца. Съчетанието риба и варени яйца често отключва алергични реакции. Колкото по-малко продукти има между двете филии, толкова по-добре. Иначе сандвичът става доста мазен и по-трудносмилаем. Не го комбинирайте с пържени картофи. Избягвайте и маринованите краставички, защото в тях има повече сол. Може обаче да освежите “компанията” с парче прясна краставица. Често подправка на тази бърза храна е горчицата. Тя има специфичен аромат, а лютивият й вкус (дължи се на синапа) съдейства за бързото изгаряне на мазнините от сандвича и за отделянето на повече енергия. За кърмачки горчицата да е около една чаена лъжичка. Иначе бебето става неспокойно, съставът на урината му се променя и има опасност от подсичане. Същия ефект имат и сосовете табаско и ангостура. Те съдържат доматен сос и доста лютиви подправки, вкусни са и апетитовъзбуждащи. От тях прибавете към сандвича най-много три-четири капки. Ще подобрите вкуса, ако обогатите комбинацията с пресен магданоз или босилек, копър, чубрица, мащерка, майоран...
Начин на употреба
В сандвича има доста (повече от нужните) мазнини, полезни белтъчини, малко захар (от хляба, зеленчуците и кетчупа), незначително количество витамини, които идват от пресните зеленчуци, плодовете и месото или млечните продукти. Той е суха храна, затова го консумирайте, когато наистина нямате друг избор. Добре е това да не става повече от два-три пъти седмично.
Винаги яжте сандвича седнали, но нека това да не става в офиса. По-добре се насладете на тази храна в парка, в закусвалнята, вкъщи във фотьойла, на терасата, но не и пред телевизора. Дъвчете бавно и на малки хапки. Това сигурно няма да Ви се удаде лесно. Но така сандвичът ще е по-лесносмилаем и ще се заситите само с един. Ако го консумирате като основна храна на обяд или на вечеря, 20–30 минути преди това хапнете плодова салата или плод според сезона. Ако нямате плод, изпийте 250 мл плодов сок – доматен, ябълков, от грейпфрут, портокал, или същото количество сок от компот. Така ще компенсирате намаленото количество витамини в сандвича и ще снабдите организма с течности. Докато ядете сандвича или след това, може да изпиете и около 200 мл бира. Това не е голямо прегрешение. Подходящи питиета са и чашата минерална вода, билков или плодов чай с малко мед, топлото прясно неподсладено мляко, капучиното с безкофеиново кафе. Не посягайте към бульона, тъй като е много калоричен. Същото се отнася и за подсладените газирани напитки.
Не затопляйте сандвича преди консумация, защото мазнините от месото, сирената или рибата се стопяват и попиват в хляба. Той става доста безвкусен и тежък за храносмилането. В деня, в който сте хапнали сандвич, пийте допълнително литър вода. Не изпитвайте угризения на съвестта, ако сандвичът е любимата Ви храна. Наслаждавайте се на удоволствието, което Ви носи консумацията му. Насладата е най-добрият лек против всяка болест и лошо настроение.
И все пак – докато сте бременна и кърмите, сандвичът не бива да е Вашата основна храна, защото с него ще поемате много повече от нужните Ви калории. Нали имате избор – не сте прикована към масата за покер в близкото казино…