Първата година след раждането е период на най-бурен растеж и развитие: детето утроява теглото си, увеличава ръста си с около 25 см, обиколката на главата – с около 11 см, и т.н. След навършването на 1 година ритъмът на тези процеси се забавя. Апетитът също намалява. Детето открива безброй нови неща и интересът му към храната намалява. Към 2-годишната възраст то става все по-любопитно. Обича да опитва нови храни и да похапва между храненията. Вече може да се храни самостоятелно.
Във възрастта 1–3 год. вместимостта на стомаха става по-голяма, което води до увеличаване на приеманото количество храна за сметка на намаляването на броя на храненията. Постепенно се развива и дъвкателният апарат. Това пък дава възможност на детето не само да отхапва, но и да дъвче по-твърда храна, ако, разбира се, правилно е започнало захранването. В тази възраст се развиват и стават по-диференцирани вкусовите възприятия. Детето привиква към вкуса на различните храни и проявява предпочитания към някои от тях. Съобразявайте се и уважавайте тези предпочитания. Това обаче не означава да не разнообразявате менюто му. От друга страна, честото предлагане на любими ястия може да ги направи нежелани. Трябва да храните детето без насилие, с умение и търпение.


От значение е въпросът:
какво, колко и кога да се дава?
След едногодишната възраст важно е създаването на хранителни навици. В тази възраст те се усвояват най-бързо.
Периодът 1–3-годишна възраст се дели на две: до 1 ½ год., когато детето получава т.нар. преходна храна, и след 1 ½ год. Защо е преходна? Тя е преход от храната на кърмачето, която е пасирана, към храната за възрастни, която е по-груба. Този процес трябва да става плавно чрез преминаване от пасирана към смляна храна.

Включвайте в менюто на детето месо под формата на кюфтета на пара, пудинг или суфле, мусака и др. Давайте му зеленчуците и плодовете ситно настъргани. След 1 ½ год., когато обикновено поникват кътниците, вече предлагайте храна, която изисква активно дъвчене: плодове и зеленчуци на парченца, супа с нарязани зеленчуци, сухар и др. Месото приготвяйте нарязано на малки парченца в рагу или като фрикасе и други ястия – пържени кюфтета, шницели от кайма и пр.
Спазването на правилата за захранване и даването на преходна храна водят до добра адаптация към условията в яслите където малките най-трудно свикват с храненето и със спането. Децата, които не са научени да дъвчат, не могат да приемат предлаганата им храна, откъдето идва и нежеланието да посещават яслата.
В тази възраст детето изразходва повече енергия, затова трябва да поема и повече калории. В дневното му меню включвайте храни от всички основни групи: месо и месни продукти, мляко и млечни продукти, риба, яйца, зърнени храни, плодове и зеленчуци. Колкото по-разнообразни са продуктите при всяко хранене, толкова по-пълно ще се задоволяват нуждите на детския организъм. При балансираното хранене се подобрява апетитът на детето, тъй като разнообразните хранителни продукти дават различни вкусови възприятия, които стимулират отделянето на повече смилателни сокове.
Важен момент е приемът на течности
Докато в кърмаческата възраст детето почти задоволява своите потребности от вода чрез по-течната храна, която приема – кърма или неин земестител, във възрастта след 1 година нуждата от вода нараства (около 90 мл на кг телесна маса дневно). Тази нужда е по-голяма при по-буйни деца, през летните месеци, при тези, които се потят повече, при фебрилни състояния, диарии. Детето трябва да поема течности равномерно през целия ден. Често през деня то пие по-малко вода, а вечерно време е много жадно. Така се стига до друг проблем – нощното напикаване, без да има някаква органична причина за него. Ето защо вечерно време следете детето да не пие много течности и да не консумира храни с диуретично действие – супа, кисело мляко, круши, тиква, череши и др.
За правилното и пълноценно усвояване на хранителните вещества е необходимо да се спазва хранителен режим
За тази възраст е възприето 4-кратното хранене, като калориите са еднакви за всяка порция. Честа грешка е, че между часовете за хранене се консумират различни храни и лакомства.
В този период детето вече знае къде мама е сложила бисквитите, как се отваря хладилникът и само може да стига до вкуснотиите. Разбира се, то хапва по няколко хапки от това-онова и “разваля апетита си“. Така че когато търсите причината за безапетитието у детето си, анализирайте хранителните му навици.
Важен момент в създаването на режим на хранене е приучването на детето да се храни на масата
Когато часовете му за хранене съвпаднат с часовете на останалите членове от семейството, добре е всички да са заедно на масата. Така детето няма да се чувства изолирано. В тази възраст подражанието е много силно развито. Това е и причината децата да се хранят по-добре, когато се събират и с приятелчета или когато има повече деца в семейството. Измиване на ръцете преди и след хранене, приучването към самостоятелно хранене и пиене от чашка, обслужването със салфетка... са все уроци за тази възраст.
При храненето на детето му осигурявайте спокойна обстановка, естетично подредена маса и се въоръжете с търпение. Ако то не успее да изяде определеното количество храна, в никакъв случай не го насилвайте. Ето няколко примерни порциони за тази възраст (количеството варира от ½ до 1 порция според апетита на детето): ½–1 филия хляб, 4–8 бисквити, ½–1 палачинка, 50–125 г (¼–½ чаша ориз), ½–1 средно голям плод или зеленчук, ½–1 чаша салата, ¼–½ чаша сок, 25–50 г сирене, 1/3–¾ чаша кисело мляко, 125–200 мл прясно мляко, 75–125 мл млечна супа, 25–50 г печено месо, риба, домашни птици, 50–125 г боб.

Детска кухня

Градинска супа (100 мл)
(за деца от 1 до 1 ½ год.)

Продукти: 20 г картофи, 5 г моркови (1 ч.л.), 5 г пиперки, 10 г зелен фасул (грах), 10 г домати, 5 г (1 ч.л.) целина, 3 г масло (3/4 ч.л.), 10 г кисело мляко (2 с.л.), 1/6 яйце (предварително го разбийте и отделете малка част), щипка препечено брашно, корени и листа от магданоз, 10 г сирене (2 ч.л.).
Приготовление. Задушете в част от мазнината и малко вода предварително настърганите моркови, корените от магданоза и целината. Залейте ги с гореща подсолена вода. След завирането последователно прибавете нарязаните зелен фасул (грах), картофи, пиперки и домати. След като всичко се свари, подправете супата с варена застройка от яйцето, киселото мляко и препеченото брашно. В горещата супа пуснете останалото масло. Поръсете със ситно нарязания магданоз. Преди да свалите от огъня, може да прибавите настърганото сирене.

Славянски гювеч със смляно месо
(за деца от 1 до 1 ½ год.)

Продукти: 60 г телешко месо, 15 г лук (1 с.л.), 20 г пиперки, 20 г домати, 10 г ориз (2 ч.л.), 10 г масло (2 ч.л.), червен пипер, магданоз.
Приготовление. Задушете в мазнината нарязания лук до омекване. Прибавете смляното месо и също го задушете, след което го посолете. Прибавете червен пипер и залейте с малко гореща вода или с бульон. Като се посвари месото, последователно прибавете нарязаните пиперки, ориза и настърганите домати. Запечете на фурна и поръсете със ситно нарязан магданоз.

Суфле със зеленчуци
(за деца от 1 ½ до 3 год.)

Продукти: 50 г картофи, 10 г моркови (2 ч.л.), 15 г грах, 20 г карфиол, 20 г домати, 10 г кисело мляко (2 с.л.), ½ яйце (разбиийте го предварително и отделете ½ от него), 7 г масло (1 ¼ ч.л.), 10 г кашкавал, 10 г сухар (2 ч.л.).
Приготовление. Нарежете на дребно изчистените и измити зеленчуци. Задушете ги в част от мазнината и малко подсолена вода. Пасирайте ги последователно според твърдостта им. Прибавете към тях счукания сухар, жълтъка и маслото. Разбъркайте добре. Накрая покрийте с разбития на сняг белтък. Изсипете сместа в намазана с масло тавичка и поръсете с настъргания кашкавал. Оставете да се пече в умерена фурна.