Деветте месеца не са време, през което трябва да се заключите у дома и да опознавате света единствено от телевизионния екран. Ако обичате да пътувате и да се запознавате с чужди култури, бременността не е причина да се отказвате от страстта си към пътешествията (подходящо е второто тримесечие). Всяка държава обаче има свои кулинарни традиции, които крият някои капани за бъдещата майка.

Бон апети по тайландски
Бременността не е най-подходящото време за кулинарни експерименти, но щом пристигнете в „свободната земя”, те ще ви преследват на всяка крачка – прочутата тайландска лютива супа от скариди, ястията от бръмбари гмуркачи, скакалци и копринени буби… Пазете се обаче от тези изкушения и се доверявайте единствено на ястията, предлагани в хотелския ресторант, които са познати на организма ви. Стойте далеч и от закуски, продавани по уличните сергии или на градския пазар.

Египетски ухания
В страната на пирамидите пък и в други северноафрикански държави водата, която тече по градските водопроводни мрежи, не е подходяща за пиене. Препоръчително е да използвате минерална или изворна вода от бутилка, дори и когато миете зъбите си. Бъдете по-внимателна и към подправките със силен аромат и вкус, характерени за египетската кухня. Чесънът, кориандърът, кимионът и лютивият червен пипер са сред най-използваните подправки от египтяните. Те не са вредни, но ястие, подправено със солидно количество чесън или лютив пипер, може да ви причини тежки киселини.

Френски капризи
Със сигурност ще имате повод да се възхитите на деликатесите на прочутата френска кухня. Все пак бъдете нащрек за месото, което ви сервират в ресторанта. Изрично предупредете сервитьора, че искате пържолата си добре изпечена, а не алангле или дори средно изпечена. Известно е, че заради страстта си към месото алангле 80% от французите са носители на токсоплазмена инфекция. А в периода на 9-те месеца заразяването с токсоплазмоза крие сериозни рискове за здравето на бебето.

Италианска слава
В дългия списък от кулинарни гордости на италианците е и прочутото тирамису. Всъщност на италиански тирамису означава „ободри ме” – смята се, че етимологията на думата идва от освежаващото действие на какаото и кафето, които се съдържат в десерта.
Макар и с риск да си останете сънлива, съветът е при избора на десерти да пропуснете този изкусителен сладкиш. Причината е, че традиционната рецепта за тирамису включва сурови яйца, които крият риск от салмонелоза.

Гостоприемство по испански
Всеки по-опитен турист ще ви каже, че ако откажете на испанския домакин поднесената ви чаша студена сангрия (подсладено червено вино с концентрат, разредено със сода и парченца плодове), ще му нанесете сериозна обида. Е, във вашето положение няма как – ще трябва да поемете риска. Доказано е, че през 9-те месеца консумацията дори и на минимални количества алкохол драстично увеличава риска от раждане на бебе с тегло под нормата, със смущения в растежа и с други физиологични нарушения.
Препоръчително е да избягвате и паелята с морски дарове (типичен испански специалитет с ориз). По принцип някои морски дарове са особено полезни за бременната с високото си съдържание на омега-3 мастни киселини, но ако продуктите не са пресни, могат да предизвикат сериозно хранително отравяне.

Из чуждестранния печат
Симона Симеонова