Почти във всеки селски или градски двор се извисява величествен орех. През есента не само катеричките, но и туристите в планините се радват на узрелите лешници. Ядките са изключително вкусен хранителен продукт. Те са великолепни добавки към сладкиши, шоколади, сладоледи, консумират се сурови или печени, подправени с масло, сол или захар...


Няколко години като че ли имаше враждебно настроение към ядките и особено по отношение да включването им в здравословното меню на бременната или родилката. Те бяха обвинявани, че причиняват алергични реакции у новороденото или го предразполагат впоследствие да отключи такива реакции. Това негативно отношение обаче вече е в миналото.

Помагат ли ядките за доброто здраве на бременните и родилките? Преди всичко те са високоенергийна храна. Проучване в Харвард, проведено сред 84 хиляди жени на различна възраст, доказва, че рискът от диабет 2-ри тип намалява с 5% при тези, които консумират три пъти седмично 25–30 г ядки (фъстъци, кашу, лешници, орехи, овесени ядки), в сравнение с жените, които не ги консумират.
В рационалното хранене задължително се включват богати на белтък храни: яйца, риби, пресни меса, мляко и млечни продукти, ядки.

Кой кой е?
Ядките са два вида: от благородни ядкови плодове (лешници, бадеми, кашу, шам-фъстък) и от неблагородни ядкови плодове (орехи, овес, кайсии).
Орехът е дърво, което се среща в целия свят. Плодовете му съдържат 45–75% мазнини, белтъци, витамини А, С, D и микроелемента йод.
Бадемът е разпространен в умерения пояс и в България. Родината му е Средна Азия. Плодовете му съдържат 60% мазнини и 2 до 8% глюкозид амигдалин в горчивите сортове. В тях има и бадемова киселина, която действа антисептично.
Фъстъкът е многогодишно тревисто растение от семейство бобови, което цъфти с красив бледолилав цвят. Пренесено е в България от Южна Америка. Плодовете му съдържат 45–55% мазнини, малко белтъци, захар, но много витамини от група В.
Лешникът е дърво или храст от семейство брезови, което вирее в умерен климат като българския. Плодовете му съдържат 65% мазнини, много витамин С и малко белтък.

Защо са полезни?
Бременните и кърмачките е добре да консумират седмично по 50–80 г ядки на два приема – по 30–40 г. Те имат разнообразно и полезно действие върху целия организъм: укрепват костната система, подобряват зрението, намаляват сърдечните проблеми (неврози, тежест, сърцебиене), доставят енергия, добро настроение... Ядките съдържат магнезий, който успокоява и отстранява нежеланите маточни контракции. Ненаситените  растителни мастни киселини в тези плодове понижават кръвното налягане и високия холестерол, т.е. пазят сърцето и кръвоносните съдове.
Орехите, лешниците и бадемите са богати на калории, на растителни мастни киселини, витамини от група В и специално на фолиева киселина. Приети дори в малко количество (40 г седмично), влияят благоприятно на кожата, като я снабдяват с влага и липиди, правят я гладка и здрава. Ядките съдържат много малко захари, но плодови. Те бавно покачват глюкозата в кръвта, но и бавно я понижават. Така помагат да се регулира производството на хормона инсулин, който ръководи захарната обмяна и захарния баланс.
Ядките заемат специално място в балансираната диета. Ненаситените им мазнини подпомагат усвояването на витамините и минералите, а съдържащият се в тях фосфор укрепва костната система и зъбите.
Бременните и кърмачките имат повишена нужда от калций, затова е добре да консумират ядки. Те подпомагат дейността на нервната система, имат благотворно действие върху мозъка, очната ретина, цялата периферна нервна система, подобряват съня.
Ядките съдържат и витамин Е. Той е важен за кожата, кръвоносните съдове, косата, ноктите. При комбинирането му с витамин С се получава антиоксидант, който отстранява отровите от организма. Ядките подобряват кръвосъсирването, увеличават диурезата (количеството урина за 24 часа), пазят от атеросклероза...      

Кога да се консумират ядките? Ако сте бременна или родилка, яжте ги като междинна закуска в 10–11 ч. или следобед в 16–17 ч. Най-добре е те да са сурови. Не ги подправяйте със сол или със захар. Дъвчете ги дълго и добре до образуване на кашичка. Може да ги комбинирате с пиене на ароматен чай (ябълка, канела, лимон, ванилия). Те ще ви засищат и ободряват. Най-полезни за бременните и кърмачките са бадемите и кашуто. Те са богати на фолиева киселина, която предпазва от анемия бъдещата майка и от аномалии плода.
Съхранявайте ядките на сухо и прохладно място. Опаковката им не бива да пропуска светлина, защото тя предизвиква гранясването им. Задължително при покупката на ядки проверявайте срока им на годност.
Носете в чантата си ядки, когато сте в офиса, на разходка в парка, на следобедно парти или матине. Но внимавайте какво количество консумирате, защото може да получите тежест в стомаха, киселини, запек или разстройство. И без това през 9-те месеца сигурно коремът ви създава много проблеми. Яжте ядките за добро здраве, свежест и хубаво настроение...
  
Д-р Милка Жижанова – Милушева
диетолог