Приготвянето на зимнина е един от начините хранителните продукти да се запазят за зимните месеци, като се прилагат различни методи за консервиране. Някои от тези методи са известни още от дълбока древност. През ІІ в. пр.Хр. римският пълководец и теоретик на селското стопанство Катон Стария препоръчвал ябълките да се съхраняват в сурова вълна, наровете и орехите – в пясък, а крушите – във винен оцет.


При консервирането се създават условия, които потискат дейността на микроорганизмите и ферментите и довеждат до тяхното унищожаване, а продуктите напълно запазват вкусовите и хранителните си качества. В домашната кухня се използват различни начини за консервиране: стерилизация, сушене, замразяване, варене и др.

Въпреки че на пазара има изобилие от детски храни, много родители предпочитат сами да приготвят зимнина за детето си (особено ако отглеждат плодове и зеленчуци). При приготвянето на зимнина, предназначена за деца, процесът трябва да се съобрази най-вече с възрастта. Нужно е да се спазват още по-стриктно всички принципни изисквания.

 • Плодовете и зеленчуците да са пресни, добре узрели, но не и презрели.
 • Преди обработка да се измиват добре на силно течаща вода.
 • Предварително да се отстраняват костилките и семките.
 • Месото да се обработва на закрито място и за целта да се използват чисти инструменти.
 • Бурканите, в които ще се съхраняват продуктите, да са напълно чисти, без пукнатини и със здрав нарез на отвора.
 • Бурканите да се пълнят най-много до 1.5 см от горния ръб.
 • Капачките за бурканите да са нови, стандартни и също добре измити.
 • При затваряне капачките да прилепват плътно към отвора. Ако след затварянето капачката се върти или е изкривена, бурканът да се отвори, да се постави нова капачка и отново да се затвори.
 • При варенето бурканите да се нареждат в такъв съд, че водата да е 4–5 см над тях.
 • За да не се пукат бурканите, на дъното на съда да се поставят дървена скара или пръчки.
 • Времето за загряване да е около 20–25 минути. Бързото увеличаване на температурата на водата води до пукване на бурканите, а бавното – до влошаване на качеството на консервите.
 • Стерилизацията започва от момента на завирането и нужното за нея време трябва да се спазва точно. То е различно за всеки плод и зеленчук. Съкращаването на времето за стерилизация води до разваляне на консервите, а удължаването – до намаляване на хранителните им качества.
 • През последните години за по-дълго съхранение на хранителните продукти се използват хладилниците за дълбоко замразяване или т.нар. фризери. Те поддържат температура от –25 до –35 ºС и са подходящи както за замразяване, така и за запазване на замразени продукти. Във фризер могат да се съхраняват всички зеленчуци, които се консумират варени, печени или пържени. Неподходящи са краставиците, зелената салата, репичките, лукът, както и недозрелите или презрелите зеленчуци.

  За да не се изсушават хранителните продукти по време на замразяването, те трябва да са херметически затворени. За целта са удобни полиетиленовите пликчета или специалните пластмасови кутии. Замразените продукти се маркират с лепенки, върху които се отбелязват съдържанието, количеството и датата на замразяване. Добре е, когато се замразява месо, то да е на отделни порции, необходими за едно хранене на детето. Важно е да се внимава в опаковката да не остава въздух (доколкото е възможно). Добре е да се използва вакуум-опаковъчно устройство. Месото запазва сока си, когато размразяването става бавно.
  Във фризера плодовете се поставят сурови, като по този начин запазват желиращата си способност. Повечето зеленчуци трябва да се бланшират преди замразяването. Измитият зеленчук се изсипва в голямо сито, потапя се във вряща вода и леко се разклаща. След това бързо се охлажда и се изцежда от водата. По този начин се обработват и плодовете, които изискват предварително бланширане. Добре е да не се забравя, че времето за готвене на замразените зеленчуци е с една трета по-малко, отколкото на пресните.

  Нектар от ябълки (кайсии, дюли, сливи и др.)
  На течаща вода измийте добре зрели здрави плодове. Почистете ги от костилките, нарежете ги и ги сварете до омекване в малко кипяща, подсладена на вкус вода. Към плодовете с по-слаб аромат – сливи, джанки, ябълки, добавете малко индрише.
  Пасирайте сварените плодове. На 1 л нектар добавяйте по 1 чаена лъжичка (ч.л.) лимонена киселина. Горещата плодова смес налейте в много добре измити и сухи бутилки, като постоянно ги разклащате, за да могат стените им да се затоплят равномерно. По този начин шишетата се предпазват от счупване. Запечатайте ги с капачки. Наредете ги в дълбока тенджера или в казанче, на дъното на които поставете парче чист плат или чиста дървена скара. Залейте бутилките с хладка вода, която да ги покрие, и оставете на котлона да се стерилизират 20 минути (след като заври водата).
  Съхранявайте бутилките на тъмно и хладно място.